ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ: Τι λέχθηκε για τους δασικούς χάρτες...
Φωτογραφία αρχείου
Ήταν το πρώτο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Άνδρου - εδώ και αρκετά χρόνια - που διεξήχθη χωρίς παρατράγουδα και αντεγκλήσεις. Οι δασικοί χάρτες που αναρτήθηκαν την περασμένη εβδομάδα χρειάζονταν τεχνικές και νομικές γνώσεις και δεν επέτρεψαν αντιπολίτευση με φωνές και αστείες συνωμοσιολογίες και αντεγκλήσεις. Πρακτικά μίλησαν οι ειδικοί στα νομικά δεδομένα και στις πολιτικές τους απολήξεις. Μίλησαν και μερικοί σύμβουλοι που απλώς συμφώνησαν ή κατέθεσαν την άγνοια τους.
Η ΝΟΜΙΚΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ
Ανοίγοντας το συμβούλιο που είχε θέμα την ενημέρωση για την μέχρι σήμερα πορεία του θέματος και τι έχει ήδη γίνει συλλογικά από τους Δήμους Νοτίου Αιγαίου και τον Δήμο Άνδρου ο πρόεδρος Λευτέρης Μπάλλας εξήγησε πως στην Άνδρο και στις Κυκλάδες το δημόσιο δεν έχει το τεκμήριο κυριότητας που έχει στην άλλη Ελλάδα γιατί επί τουρκοκρατίας υπήρξαν προνόμια ιδιοκτησίας προς τους κατοίκους. Έτσι η διαδικασία δίνει ένα προβάδισμα στους ιδιώτες.
Μόνο που αυτό το προνόμιο το ΠΔ 32 του 2016 επιχειρεί με το άρθρο 5 παράγραφος 1 να ακυρώσει. Η τότε κυβέρνηση δεν έλαβε καμία πρόνοια για τις Κυκλάδες. Τα ίδια και χειρότερα και ο διευθυντής της Αποκεντρωμένης Ν. Αιγαίου που υπερακοντίζοντας το 2018 εξέδωσε διάταξη και διακήρυξε πως όπου είναι φρύγανα είναι πλέον… δασικά!!! Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ο διευθυντής της Αποκεντρωμένης επί ΣΥΡΙΖΑ κήρυξαν σε μεγάλο βαθμό υπό δήμευση η περιουσία των ανδριωτών, κατέληξε ο κ. Μπάλλας.
Και όπως συμπλήρωσε, αργότερα, ο δήμαρχος η σημερινή κυβέρνηση έχει και αυτή τις ευθύνες της γιατί ο χρόνος της ανάρτησης των χαρτών μέσα στην πανδημία και την οικονομική κρίση, που αυτή έχει προκαλέσει ήταν εντελώς άκαιρη. Οι σημερινοί χάρτες έχουν να κάνουν με το ΤΑΥΠΕΔ που χειρίζεται το μνημόνιο και το οποίο ψηφίστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση ανεξάρτητο για δεκάδες χρόνια. Αν υπάρχει ένα καλό στην υπόθεση, κατέληξε ο δήμαρχος, είναι πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρώτου και δευτέρου βαθμού βρέθηκε προετοιμασμένη κι είναι έτοιμη να παρέμβει με ειδικούς στη νομοπαρασκευαστική της βουλής.
Οι Κυκλάδες: δασικά και μη δασικά.
Μιλώντας εκ μέρους της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου ο ειδικός νομικός σύμβουλος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου Μιχάλης Παπαγεωργίου, διδάκτωρ νομικής, εξήγησε τον τρόπο που η ΠΕΔ θα επιχειρήσει με την δική του νομική γνωμάτευση να προβεί στη νομική τεκμηρίωση στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή ώστε να γίνουν τροποποιήσεις στο νόμο που θα διορθώνουν τις αδικίες.
Μίλησε για σειρά διατάξεων που θα κατοχυρώνουν την ιδιοκτησιών σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα. Εξήγησε το πως θα αναιρέσουν το ΠΔ του 2016 που έφτιαξε ο τότε υπουργός Π. Σκουρλέτης (και ανέχθηκε ο κ. Φάμελος), ο οποίος ανήγαγε τα φρύγανα σε δάσος. Και επιβεβαίωσε ο πρώην διευθυντής της Αποκεντρωμένης Θεοδωρίδης το 2018. Και είπε πως θα ζητηθεί να επανέλθει το κριτήριο ιδιοκτησίας που ίσχυε στις Κυκλάδες. Και με αφορμή του ορισμού του δάσους το δημόσιο παίρνει υπό την κατοχή του πολλές ιδιοκτησίες.
Η Άνδρος: δασικά και μη δασικά...
Στη συνέχεια έκανε μια πλήρη τοποθέτηση ο έγκριτος δικηγόρος και πρόεδρος της Κοινότητας Κορθίου Γιάννης Αντωνέλλος λέγοντας πως με τον τρόπο που καταρτίστηκαν οι χάρτες αμφισβητούνται ιδιοκτησίες. Αναρωτήθηκε πως και από ποιους καταρτίστηκαν οι χάρτες. Πως και από ποιους θεωρήθηκαν. Πως αναρτήθηκαν και ζήτησε την μη κύρωση τους.
Ο κ. Αντωνέλλος ως έμπειρος νομικός προχώρησε ένα βήμα παραπέρα και εξήγησε πως εδώ που είναι τα πράγματα πρέπει να δράσουμε συλλογικά απέναντι σε όλες τις διοικητικές πράξεις που έχουν γίνει για να μην κυρωθούν οι χάρτες.
Πρέπει, εξήγησε, να ασκηθούν πιέσεις και σε πολιτικό επίπεδο ώστε να γίνει ανάκληση θεώρησης. Στόχος πρέπει να είναι η αναθεώρηση των δασικών χαρτών. Ζήτησε, λοιπόν, την ανάκληση της θεώρησης και τη μη κύρωση. Ζήτησε επανεξέταση δασικών χαρτών. Και κατέληξε πως ως έχουν σήμερα τα πράγματα είναι πάλι λάθος γιατί οι πολίτες της Άνδρου πρέπει σε δίκες που γίνονται για τα δασικά να πηγαίνουν πίσω σε τίτλους μέχρι το 1885!!!
Στο σημείο αυτό επενέβη ο Μ. Παπαγεωργίου και συμπλήρωσε πως ήδη επίκειται γνωμοδότηση προς την κυβέρνηση ώστε να γίνει το ορθό πράσινο. Και το φρυγανικό οικοσύστημα που επί Σκουρλέτη/Φάμελου και Θεοδωρίδη ορίστηκε λάθος να οριστεί σωστά. Άλλο δάση και δασικές εκτάσεις. Και άλλο τα χορτολείβαδα.
Κλείνοντας τις νομικές παρεμβάσεις ο κ. Μπαλλας εξήγησε πως όπως έχουν σήμερα τα πράγματα ο δασικός χάρτης υπερισχύει ακόμα και των αποφάσεων των δασαρχείων. Άρα, μόνο με την ανάκληση τους θα μπορεί να γίνει ουσιαστική συζήτηση. Όμως, όπως εξήγησε η νομική σύμβουλος του Δήμου Άνδρου, κ. Κ. Εξαδάκτυλου, που παρενέβη στο ζήτημα αυτό στο τέλος του συμβουλίου: «μέχρι να συμβεί, αν συμβεί, ανάκληση τους ή διόρθωση τους, ισχύουν. Κάτι που σημαίνει πως οι πολίτες θα πρέπει να είναι έτοιμοι να τους αντικρούσουν με ενστάσεις».
Καλό θα ήταν, συνόψισε πολιτικά ο κ. Μπάλλας συμφωνώντας νομικά με την κ. Εξαδάκτυλου, οι πολίτες να περιμένουν λίγες μέρες μέχρι να δουν τι επιτυχία θα έχουν οι νομικές και πολιτικές παρεμβάσεις της Περιφέρειας και των Δήμων.
Με πράσινο τα δασικά. Με γκρίζο τα μη δασικά της Κεντρικής και Νότιας Άνδρου.
Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ
Η πάντα εύκαιρη να λύσει το ζωνάρι για σύγκρουση αντιπολίτευση στον Δήμο Άνδρου έριξε αυτή τη φορά τους τόνους. Μίλησε ο κ. Σουσούδης που προσέθεσε μερικά πολιτικά επιχειρήματα για τις αιμασιές και τις βραχώδεις περιοχές. Κάτι που έχει ληφθεί υπόψη και στους χάρτες και στη νομική παρέμβαση των Δήμων.
Από την πάντα έτοιμη για συγκρούσεις ομάδα Καπάκη παραβρέθηκαν και μίλησαν οι Καπάκης και Τ. Μαμάη. Σαφώς μαζεμένοι. Ο κ. Καπάκης, που ήταν και ΓΓ του ΥΠΕΣ το 2016, μίλησε για την… ανάγκη πολιτικής δράσης!!! Με 5 χρόνια καθυστέρηση!!! Και επί άλλης κυβερνήσεως τώρα!!! Και η κ. Τ.Μαμάη, ρώτησε για «κοινή δράση του Δήμου Άνδρου» μη έχοντας προφανώς καταλάβει πως ήδη έχει ξεκινήσει συλλογικά μέσα στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων Νοτίου Αιγαίου.
Από την ομάδα Σουσούδη μίλησε ο κ. Τρανάκος που είπε πως «το κράτος γίνεται χειρότερο από περιβαλλοντικές οργανώσεις»!!! Και μετά αναρωτήθηκε (συμπλέοντας με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις που θεωρούσε πριν χειρότερες)... «αν όλα αυτά γίνονται για τις ανεμογεννήτριες»!!! Κάτι που πιπιλάνε συνεχώς οι οικολογούντες, οι οποίοι δεν πολυενδιαφέρονται για τις ιδιοκτησίες, αλλά μόνο με τις ανεμογεννήτριες όπου γης...
Μίλησε και ο αντιδήμαρχος Δ. Γιαννίσης που ζήτησε συμπόρευση μαζί με την ΠΕΔ και την Περιφέρεια. Και τέλος μίλησε και ο πρόεδρος Μακροταντάλου κ. Τριδύμας και κατέθεσε την ειλικρινή απογοήτευση του ως γεωργός για τους δασικούς χάρτες. Και εστίασε στις δασικές πυρκαγιές. Που όπως του εξηγήθηκε από τους γνωρίζοντες νομικούς (Αντωνάλλος) δεν έχουν σχέση με τους δασικούς χάρτες.
ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ
Στο τέλος της ενημέρωσης διαμορφώθηκε σχετικό ψήφισμα από τον πρόεδρο Λ.Μπάλλα που θα αποσταλεί στους βουλευτές, στην Περιφέρεια, στην Αποκεντρωμένη και στο γραφείο του πρωθυπουργού.
Το ψήφισμα θα λέει:
- Να ανακληθεί η ανάρτηση και θεώρηση των χαρτών
- Να μην ληφθεί υπόψη η απόφαση Θεοδωρίδη του 2018
- Να καταργηθεί ή αναμορφωθεί η διάταξη αρ5 παρ1 του ΠΔ 32 του 2016
- Να αποσαφηνιστεί το στοιχείο κυριότητας του δημοσίου, το οποίο δεν ισχύει στις Κυκλάδες.
«ΕΝ ΑΝΔΡΩ»