Κατατέθηκε ο νέος εκλογικός νόμος για την Αυτοδιοίκηση: Τέλος η απλή αναλογική, δήμαρχος με 43%+1

Τέρμα ο νόμος της απλής αναλογικής που ευνόησε περιστασιακές μειοψηφίες. Το νέο σύστημα βγάζει δήμαρχο με 43% και του δίνει πλειοψηφία εδρών για να διοικήσει.

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR - 18/05/2021  17:49

Το νέο εκλογικό σύστημα που θα ακολουθήσει η τοπική αυτοδιοίκηση κατέθεσε πριν από λίγη ώρα στη Βουλή το υπουργείο Εσωτερικών. Με τις προωθούμενες αλλαγές μπαίνει τέλος στον θεσμό της απλής αναλογικής και οι τοπικές αρχές εκλέγονται με πλειοψηφία 43% (και μία ψήφο) από την πρώτη Κυριακή. Επίσης, μπαίνει πλαφόν 3% για την είσοδο ενός συνδυασμού στο δημοτικό συμβούλιο, ενώ οι εκλογές θα γίνονται ξανά ανά πενταετία (και όχι 4 χρόνια που ίσχυε έως τώρα).

«Το παρόν σχέδιο νόμου επιλύει μια σειρά σοβαρών ζητημάτων που συνδέονται με την εφαρμογή του ν.455/2018 (Α’ 133) στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019, που επέβαλε μια άκριτη εφαρμογή της λεγόμενης «απλής αναλογικής» στον τρόπο κατανομής των εδρών του δημοτικού και περιφερειακού συμβουλίου», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο νομοσχέδιο.

«Το παρόν σχέδιο νόμου επιδιώκει την επαναφορά σε γενικές γραμμές του μηχανισμού κατανομής εδρών που ίσχυε πριν το 2019, για τη διαμόρφωση ενός εκλογικού συστήματος που θα ευνοεί τη συνεπή υλοποίηση του προγραμματικού λόγου του εκλεγέντος δημάρχου και περιφερειάρχη, αντίστοιχα, μέσω της διασφάλισης της αναγκαίας πλειοψηφίας στο δημοτικό και περιφερειακό συμβούλιο», επισημαίνεται.

Αξίζει να σημειωθεί ότι βάσει του νομοσχεδίου οι επόμενες εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης θα πραγματοποιηθούν στις 8 Οκτωβρίου 2023 και η εγκατάσταση των νέων αρχών θα γίνει την πρώτη ημέρα του 2024.

Πηγή: iefimerida.gr - https://www.iefimerida.gr/politiki/eklogikos-nomos-aytodioikisi-analogiki-dimarhos

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Χθες βράδυ έβλεπα όνειρο!
Έβλεπα ότι είμασταν οι αρχόντοι των τσίγκινων δαχτυλιδιών!!
Και να! Ήρθε ο εκλογικό νόμος!!
Γιουπι!! Είμαστε σίγουροι νικητές!
Σίγουροι!!
Δεν μπορώ τώρα να στ αναλύσω. Μπορεί να το διαβάσει και κανείς άλλος. Το μόνο που σου λέω είναι ότι άμα προσθέσεις τις ψήφοι τις πέρα μεριάς, της δώθε και της κειθε έχουμε βγει!!
Από την ίδια πόρτα που βγήκαμε και το 2019.
Αλλη μέρα Θα στο αναλύσω......
Παω τώρα στην θεία Κατίνα. Έχει φτιάξει τυραμισού με γεύση περγαμόντο και σιρόπι φραουλα!!
Σ αφήνω!
Γειά!

This comment was minimized by the moderator on the site

Τέλος στην Ακυβερνησία των Μπολσεβίκων !!