Καταπέλτης η εισαγγελική πρόταση για το Μάτι: Σε δίκη Γιάννης Καπάκης, Ρένα Δούρου, Ηλίας Ψινάκης, Βαγγέλης Μπουρνούς και ο αρχηγός της πυροσβεστικής!..

ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 12.10.2021 - Επιτομή κυβερνητικής και κρατικής ανικανότητας η αντιμετώπιση της πυρκαγιάς, κατά το εισαγγελικό πόρισμα σύμφωνα με την Καθημερινή. Ανάμεσα στους βασικούς κατηγορουμένους οι Ρένα Δούρου, Ηλίας Ψινάκης, Βαγγέλης Μπουρνούς και Γιάννης Καπάκης.

 
Καταπέλτης για τις ευθύνες του κρατικού μηχανισμού και των αυτοδιοικητικών παραγόντων σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι είναι η εισαγγελική πρόταση που παραπέμπει σε δίκη συνολικά 27 άτομα, ανάμεσά τους την πρώην περιφερειάρχη Ρένα Δούρου, τον τότε δήμαρχο της περιοχής Ηλία Ψινάκη, υψηλόβαθμα στελέχη της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προσταςίας.

Ανάμεσα σε αυτούς που παραπέμπονται σε δίκη είναι ο πρώην επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας Ιωάννης Καπάκης, ο σημερινός αρχηγός της Πυροσβεστικής Στέφανος Κολοκούρης, στελέχη της Πολιτικής Προστασίας, της ΕΛ.ΑΣ., της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, και βέβαια ο 70χρονος που ευθύνεται για την έναρξη της φωτιάς στο Νταού Πεντέλης. 

Ο εισαγγελέας που ανέλαβε την αξιολόγηση του συνόλου της ογκωδέστατης δικογραφίας, Γεώργιος Πολυκράτης στην πρόταση του, που αριθμεί 680 σελίδες, τα λέει όλα. Ποιοι πρέπει να δικαστούν για τους 102 θανάτους και τους τουλάχιστον 32 τραυματίες, για ποια αδικήματα και κυρίως γιατί επήλθε αυτή η πρωτοφανή καταστροφή.

Η εισαγγελική πρόταση, αποτελεί επιτομή κυβερνητικής ανικανότητας και κρατικής ανοργανωσιάς, καθώς ο εισαγγελέας περιγράφει τα εγληματικά λάθη, τις πλημμέλειες, την ανικανότητα, την ασυννενοησία και τις αμέλειες που οδήγησαν τόσους ανθρώπους σε τραγικό θάνατο και δεκάδες σε καταστροφή της περιουσίας τους και των κόπων μιας ζωής.

Κωδικοποιημένα τα αίτια της φονικής πυρκαγιάς και των τραγικών αποτελεσμάτων της όπως εμφανίζονται, εμπεριστατωμένα, στο εισαγγελικό πόρισμα-πρόταση:

 • Δεν υπήρξε η αναγκαία προληπτική εναέρια επιτήρηση
 • Ανεπαρκής η κινητοποίηση των αρμοδίων για την καταστολή της πυρκαγιάς.
 • Δεν διατέθηκαν άμεσα όλες οι διαθέσιμες επίγειες και εναέριες δυνάμεις, λαμβανομένου υπόψιν ότι είχε εκδηλωθεί πυρκαγιά στην Κινέττα.
 • Δεν υπήρξε ορθή επιχειρησιακά διαχείριση των εναέριων μέσων.
 • Άστοχη η αποτίμηση του μεγέθους του κινδύνου.
 • Καθυστέρηση διάγνωσης της κρισιμότητας της κατάστασης
 • Εσφαλμένη επιχειρησιακή προτεραιότητα κατά την αντιμετώπιση πλειόνων πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν σε μικρή χρονική απόσταση
 • Ανετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού.
 • Μη άμεση χρησιμοποίηση των διαθεσίμων μέσων
 • Βαρύτατες αμέλειες που συνετέλεσαν στο βαρύτατο αποτέλεσμα της πυρκαγιάς 

Στα συμπεράσματα της εισαγγελικής πρότασης καταγράφεται ότι οι καταστροφικές συνέπειες: «Ανάγονται στη σύγχυση, έλλειψη σχεδιασμού συντονισμού και αναποτελεσματική συνεργασία των συναρμόδιων κρατικών αρχών που επέδειξαν ανετοιμότητα, αιφνιδιασμό και καθυστέρηση στην κινητοποίηση όλων των υφιστάμενων δυνατοτήτων αρχικά πρόληψης και ακολούθως περιστολής των τραγικών συνεπειών της φωτιάς (έγκαιρη εκκένωση οικισμών, απομάκρυνση και διάσωση πολιτών, άμεση κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης)».

Και οι 27, ο καθένας με το δικό μερίδιο ευθύνης παραπέμπονται να δικαστούν για:

 • Ανθρωποκτονίες από αμέλεια κατά συρροή που τελέστηκαν δια παραλείψεων από κατά νόμο υπόχρεους.
 • Σωματικές βλάβες από αμέλεια κατά συρροή που τελέστηκαν δια παραλείψεων από κατά νόμο υπόχρεους.

Ο ηλικιωμένος που έβαλε τη φωτιά στο Νταού Πεντέλης με αποτέλεσμα να εξαπλωθεί και να προκαλέσει τον όλεθρο στο πέρασμά της, διώκεται για εμπρησμό. Μόνον ένας απαλλάσσεται και συγκεκριμένα, ο συγκυβερνήτης του συντονιστικού ελικοπτέρου.

Ο εισαγγελέας έκανε πολύ προσεγμένη και ολοκληρωμένη δουλειά, και μάλιστα παρέδωσε την πρόταση του σε λιγότερο από τρεις μήνες.

Η πρόταση θα εξεταστεί από το δικαστικό συμβούλιο που αν συμφωνήσει - δύσκολα θα συμβεί το αντίθετο, λόγω του ότι νομικά και σε πραγματικά περιστατικά η εισαγγελική πρόταση είναι θεμελιωμένη - θα ανοίξει ο δρόμος για τη δίκη μετά από τρία και πλέον χρόνια που πέρασαν από την αποφράδα ημέρα του Ιουλίου του 2018.

Σημειώνεται πως ο ανακριτής που έκανε την έρευνα Αθανάσιος Μαρνέρης, που έκανε πολύ καλή δουλειά, είχε ζητήσει κάποιοι από την Πυροσβεστική να παραπεμφθούν σε δίκη για κακούργημα, αλλά κάτι τέτοιο δεν θεμελιώθηκε από την εισαγγελική αξιολόγηση.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΕΝ ΑΝΔΡΩ: Οι δικαστικές εξελίξεις με την παραπομπή του αρχηγού της ελάσσονος αντιπολίτευσης του Δήμου Άνδρου Γιάννη Καπάκη - που βάση του εισαγγελικού πορίσματος είναι στους βασικούς υπαίτιους της εθνικής καταστροφής και των 102 νεκρών στο Μάτι - πιθανόν να έχουν πολιτικό αντίκτυπο και στην Άνδρο. Ο Γιάννης Καπάκης θα καθίσει τους επόμενους μήνες στο εδώλιο του κατηγορουμένου με βαρύτατες κατηγορίες. Όσο κι αν οι τρεις σύμβουλοί του, Β. Αδάμης, Τ.Μαμάη, Σ. Τσαούσης, προσποιούνται εδώ και δύο ολόκληρα χρόνια πως δεν τους αφορούν πολιτικά οι βαρύτατες κατηγόριες κατά του αρχηγού τους, τελικά με το σημερινό πόρισμα διαπιστώνουν πως μάλλον... τους αφορούν! Ή, μήπως θα κοιτάξουν και πάλι από την άλλη μεριά και θα θεωρήσουν πως δεν τους αφορούν και τώρα;

 

 

 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

 1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Πλημμελημα.....
Πολύ φασαρία για το τίποτα!

This comment was minimized by the moderator on the site

Συμφωνώ για τις αστήρικτες καταγγελίες και ύβρεις, έτσι κι αλλιώς η πολιτική του παράταξη έτσι πορεύεται, όμως δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Ο καθένας χαρακτηρίζεται από τον λόγο του και τις πράξεις του!
Τέλος θα ήθελα να πω προς πάσα κατεύθυνση και για οποίον επώνυμα ή ανώνυμα γράφει αυτά που γράφει, κύριοι και κύριες δεν υπάρχει ανωνυμία στο internet. Προσέξτε επίσης το άρθρο 105,106 του αστικου κώδικα. Καλό θα σας κάνει.

This comment was minimized by the moderator on the site

Εντάξει μην τρελένεστε όλοι. Δεν υποστηρίζω επουδενί τον καπακη αλλά μιλάμε για μια πρόταση του εισαγγελέα! Τις κατηγορίες προς παραπομπή στο δικαστήριο θα το αποφασίσει το δικαστικό συμβούλιο. Όποτε καλό είναι πριν βγει το οτιδήποτε να κρατάμε χαμηλούς τόνους και να μη βγάζουμε στη σέντρα αμέσως τον καθένα. Έτσι τα λέω αυτά προς ενημέρωση και επειδή πρέπει να είμαστε ευγενείς και διακριτικοί. Από κει και πέρα η δικαιοσύνη θα κάνει τη δουλειά της και ο κάθε ένας ξεχωριστά θα αναλάβει τις ευθύνες του. Όπως συμβαίνει πάντα.

ΣΧΟΛΙΟ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Πρόταση παραπομπής σε δίκη με βαρύτατες κατηγορίες από εισαγγελέα πλημμελειοδικείου θέλετε να πείτε. Άρα υπάρχει στοιχειοθέτηση. Απο εκεί και πέρα η δικαιοσύνη θα βγάλει την ετυμηγορία της.
Όμως οι πολιτικοί συνήθως δεν πολιτεύονται με τόσο βαρύτατες κατηγορίες. Περιμένουν πριν μπουν πάλι στον πολιτικό στίβο την αθώωση. Κι ακόμα έχοντας κι αν πολιτευτούν με τέτοιο βαρύτατο κατηγορητήριο δεν εξαπολύουν ακραίες επιθέσεις και ύβρεις στη δημοτική αρχή της σήμερον, αλλά και του χτες.
Ο Καπάκης επί 7 χρόνια επιτίθεται σε όλους με αστήρικτες καταγγελίες. Κάτι που συνεχίζουν και οι συνεργάτες του σήμερα, οι οποίοι κάνουν πως δεν βλέπουν τα βαρύτατα πορίσματα του εισαγγελέα, ενώ ζητούν εισαγγελέα για αστήρικτες καταγγελίες κατά των άλλων. Πόσα μέτρα και σταθμά έχουν;
Η διακριτικότητα και η ευγένεια - που πολύ ορθά επικαλείστε - δεν αφορά μόνο όσους επικρίνουμε τον Καπάκη για τον πολιτικό βίο και την πολιτεία του. Αλλά και του Καπάκη προς τους άλλους.
Με όλο τον σεβασμό στις λογικές παρατηρήσεις σας μήπως είδατε εσείς κάτι από διακριτικότητα, ευγένεια ή προσεκτική πολιτική συμπεριφορά του κ. Καπάκη προς όλους αυτούς που έβαλε μόνος του απέναντι του εδώ και 7 ολόκληρα χρόνια;
Την καλησπέρα μας...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 1 μήνα πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Σκέψου να είχε πατήσει καμία κότα ή γάτα στον Φελλό ο Λοτσάρης τι θα έλεγαν οι ιεροεξεταστές του Καπάκη. Τώρα που ο αρχηγός τους παραπέμπεται από τον εισαγγελέα για τον θάνατο 102 ανθρώπων στο Μάτι γράφουν άνετοι "αθώος θα βγει ο άνθρωπος και όλοι το ξέρουν"! Μπράβο εθελοτυφλία....

This comment was minimized by the moderator on the site

Τα ίδια και τα ίδια.
Ο Καπακης ενοχλει στην Ανδρο το σύστημα που έχει εγκατασταθεί και επαναφέρουν συνέχεια τα ίδια.
Αθώος θα βγει ο άνθρωπος και όλοι το ξέρουν, γιατί την επιχείρηση την έχει η Πυροσβεστική και μόνο.
Αυτοί που ενώ τους έδιωξαν τους βραβευσαν σήμερα από την κυβέρνηση.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Ώστε και ο εισαγγελέας που παραπέμπει 27 παράγοντες που είχαν την διαχείριση της καταστροφής είναι μέρος του συστήματος που έχει εγκατασταθεί στην Άνδρο;;;;;
Καταπληκτικό!!!!
Αυτό να πει ο Καπάκης στη δίκη και θα αθωωθεί πάραυτα!!!
Πάντως το εισαγγελικό πόρισμα που δημοσιεύουμε και το αναπαράγουν τα ΜΜΕ σε όλη την Ελλάδα άλλα λέει.
Την καληνύχτα μας. Τα υπόλοιπα να τα πείτε στους συγγενείς των 102 και στα δικαστήρια...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 1 μήνα πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Είναι απορίας άξιο από την μια το κράτος επιβραβεύει κάνοντας αρχηγό της πυροσβεστικης τον κολοκουρη και από την άλλη τον κατηγορεί για το μάτι. Μάλλον του έχουν δώσει και παράσημο. Με αυτά γελειοποιητε όλο το σύστημα κυβέρνηση πυροσβεστική κτλ .Δεν βρέθηκε ένας χριστιανός να πει πως ο κύριος αρχηγός κατηγόρητε για το μάτι .Μάλλον μετά την δίκη θα αναλάβει και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας με υπαρχηγό τον ..................

This comment was minimized by the moderator on the site

Να δούμε και την αντίδραση του κ. Θ Σουσουδη για το πόρισμα που αφορά τον νεόκοπο συνεργάτη του κ. Γ Καπακη.