Σε πλήρη λειτουργία η κομποστοποίηση στο Κόρθι. Σε πλήρη αφωνία η αντιπολίτευση που την πολέμησε...

Του Γεράσιμου Λυμπεράτου

Καθηγητής ΕΜΠ

Τα καταφέραμε! Με τους κομποστοποιητές να δουλεύουν στο φουλ η μονάδα μας κομποστοποίησης στον Όρμο Κορθίου άντεξε τη μέγιστη φόρτιση που ήταν 760 κιλά υπολειμμάτων τροφών την εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστού!

Δύο εβδομάδες μετά η συλλογή βιοαποβλήτων έπεσε στα 560 κιλά! Πλέον αποδείχθηκε η μονάδα ικανή να χειριστεί όλα τα βιοαπόβλητα του Όρμου Κορθίου στην Άνδρο σε μόνιμη βάση και αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση! Ήδη από τον Μάρτιο έχουν παραχθεί 2,8 τόνοι κόμποστ που θα ενσακίζεται και θα επιστρέφει στους πολίτες για χρήση.

Συγχαρητήρια σε όλη την ομάδα και θερμά ευχαριστώ τον Δήμο Άνδρου για την στήριξη της πρωτοπόρας αυτής προσπάθειας. Η μονάδα συνεχίζει τη λειτουργία της μετά το πέρας του προγράμματος #SIRCLES αφού ο Δήμος ανέλαβε να τη συνεχίσει με την παρακολούθηση και τη συμβουλή του ΕΜΠ.

Ευχαριστώ θερμά και τη διοίκηση του ΕΜΠ και της Οργάνωσης Γη για τη βοήθεια στονα ξεπεραστούν τα πολλά διαδικαστικά και γραφειοκρατικά προβλήματα που προέκυψαν στην πορεία. Τέλος ευχαριστώ και τον Michele Giavini για τις πολύτιμες συμβουλές του!

Η επιτυχής ανάπτυξη του συστήματος διαλογής βιοαποβλήτων στην πηγή αποτελεί αντιγραφή του συστήματος που αναπτύξαμε στον Δήμο Χαλανδρίου επί Δημαρχίας Σίμου Ρούσσου το διάστημα 2016-2020 με το πρόγραμμα Waste4Think και η πρότυπη κομποστοποίηση για νησιωτικές περιοχές υπήρξε μία φυσική εφαρμογή της αντίληψης για μία κυκλική οικονομία.

 

Η ΟΠΙΣΘΟΔΡΟΜΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ 

Η νέα εγκατάσταση κομποστοποίησης με ηλεκτρική ενέργεια από ηλιακά πάνελ στο Κόρθι. Διακρίνονται οι εκπαιδευθέντες εργαζόμενοι, οι εταίροι του προγράμματος από τις άλλες μεσογειακές χώρες, ο δήμαρχος, ο αντιδήμαρχος και στελέχη του Δήμου.

Θυμίζουμε πως η μονάδα είχε προγραμματιστεί να γίνει στο κάμπο του Γαυρίου. Όμως το Τοπικό Συμβούλιο με επικεφαλής τον πρόεδρο Ν. Χέλμη, τον Φιλοπρόοδο Όμιλο Γαυρίου και το σύνολο των συμβούλων Άνδρος της Ζωής τους ξεσηκώθηκαν εναντίον της. Η παράταξη Σουσούδη συμπορεύτηκε πολιτικά με τους ξεσηκωμένους, που ήταν όλοι πολιτικά προσκείμενοι στην ομάδα Καπάκη.

Ο καθηγητής Λυμπεράτος του ΕΜΠ απέσυρε την πρόταση του. Και την επανάφερε με προτροπή του δημάρχου για το Κόρθι. Οι κάτοικοι Κορθίου την αποδέχτηκαν. Κι έγινε στο Κόρθι ένα έργο πανελληνίως πρωτότυπο, που βραβεύτηκε στο ΜΕΚ Παιανίας, στο Κόρθι, στην Ελαφόνησο και πήγε και σε χώρες του εξωτερικού, που συμμετείχαν για την πρωτοποριακή τεχνολογία του.

Σήμερα, όπως ανακοινώνει ο καθηγητής Λυμπεράτος, η μονάδα στο Κόρθι μπορεί και κομποστοποιεί μέχρι 760 κιλά την εβδομάδα οργανικά απόβλητα. Δηλαδή όλη την παραγωγή του Όρμου Κορθίου. Ένα μεγάλο βήμα για την ανακύκλωση έγινε στο Κόρθι. Τι έγινε στο Γαύριο; Τίποτα... Να θυμίσουμε πως η κομποστοποίηση στη Χώρα γίνεται με χορηγία Σ. Πολέμη στο Παραπόρτι. 150 μέτρα από το μπιτς-μπαρ Rock και 250 μέτρα από τον χώρο δεξιώσεων στο Παραπόρτι. Και ουδόλως ενοχλεί κανέναν. Στο Γαύριο θα "ενοχλούσε". Και ο κ. Σουσούδης "έδειξε κατανόηση" στους ενοχλούμενους, που σήμερα πήρε μαζί του... 

Ο Δήμος Άνδρου με τον δήμαρχο παρουσίασε το πρωτότυπο ευρωπαϊκό πρόγραμμα της μετατροπής των οργανικών αποβλήτων σε κόμποστ που έκανε με το ΕΜΠ στην Κόρθι στο συνέδριο της Ελαφονήσου που έγινε παρουσία του πρίγκηπα Αλβέρτου του Μονακό. Στην φωτογραφία ο πρίγκηπας Αλβέρτος χαιρετά τον δήμαρχο Άνδρου.

Κι αυτό γιατί αντέδρασε δυναμικά στην πρόοδο όλη η ομάδα συμβούλων Καπάκη και ο Φιλοπρόοδος Όμιλος, οι οποίοι σήμερα συμπλέουν με την παράταξη Σουσούδη, που συμπαραστάθηκε στις αντιδράσεις τους.

Ο καθηγητής Λυμπεράτος σήμερα συγχαίρει την Άνδρο που επιτυγχάνει νέους στόχους. Ο δήμαρχος προσκαλείται σε βραβεύσεις στο ΜΕΚ Παιανίας και σε διεθνή συνδιάσκεψη στα Κύθηρα για το έργο αυτό. Και σύσσωμη η «φιλοπρόοδη» αντιπολίτευση σιωπά αιδημόνως μπροστά στην επιτυχία του έργου και του νησιού.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Εμείς πρέπει να τα γράψουμε όλα αυτά; Ή, πρέπει να κρατάμε «ίσες αποστάσεις» μεταξύ ενός έργου του Δήμου και του δημάρχου που αναγνωρίζεται ως πρωτοποριακό σε Ελλάδα και Ευρώπη και μεταξύ μιας διαχρονικά οπισθοδρομικής αντίληψης να μην γίνει έργο από την μέχρι σήμερα «άφωνη» αντιπολίτευση;

«ΕΝ ΑΝΔΡΩ»

 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Καλά τα κομπσστ στο Κόρθι......Για εκείνον τον βιολογικό του Κορθίου που '''αρωματιίζει '''το Κόρθι ,πάει ο άλλος να φάει και ,,,,,,,Τι έχεις κάνει γι αυτό Δήμαρχε;;;;ΤΙΠΟΤΑ....όπως και για πολλά άλλα στο Κόρθι.......ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΤΙΠΟΤΑ......

This comment was minimized by the moderator on the site

Η αντιπολίτευση έχει άλλες δουλειές για την
ώρα…
Κάποιοι υποψήφιοι και τα φερέφωνα τους,
Νομίζουν ότι ζούμε στο μεσαίωνα.
Αμφισβητούν το έργο Λοτσάρη με
Ύβρεις, απειλές, υποσχέσεις.
Θα δώσουν τα ρέστα τους, ειδικά στο Γαύριο..

Απελπισμένος ο Σουσούδης ακολουθεί τον όχλο
του αφού οι επιλογές του είναι μηδαμινές.
Η τελευταία δημοσκόπηση σύντομα θα δείξει
ότι είναι χαμένος από χέρι.

This comment was minimized by the moderator on the site

Μπράβο στον Μπάλλα που έχει την πολιτική ηθική να εξαιρεί τον Καπάκη προσωπικά , ενώ αυτός έκανε τα πάντα να του τινάζει τα συμβούλια στον αέρα. Μπράβο Λευτέρη Μπάλλα

This comment was minimized by the moderator on the site

Δεν είπα σε καμία περίπτωση ότι η κομποστοποίηση αντικαθιστά τον ΧΥΤΥ. Αντιθέτως λέω ότι η κομποστοποίηση είναι μια σύγχρονη πρακτική σε αντίθεση με την πλέον αναχρονισμέ η του ΧΥΤΥ. Ο ΧΥΤΥ μέχρι να γίνει θα έχει ξεπεραστεί. Απλό!
Ο Δήμος ας μας πει ποσο κοστίζει να βγει το κομπόστ (δηλαδή η συλλογή, επεξεργασία κλπ)! Μετά θα βρω τον καθηγητή να τον ρωτήσω μαζί με κάτι αλλά που θέλω!

This comment was minimized by the moderator on the site

Ευχαριστώ πολύ για την σχετική διόρθωση κ. Μπάλλα, αλλά και την επιβεβαίωση της εξιστόρησης των πραγμάτων. Ιδιαίτερα ευστοχη η υπογράμμιση για τον ρόλο Ν.Χέλμη και Φιλοπρόοδου και Τ.Μαμάη που σε εκείνο το συμβούλιο με τις φιλοοπισθοδρομικές ανακοινώσεις και τοποθετήσεις τους έδωσαν ρέστα. Αυτά προς αποκατάσταση του πως μέσα από τόσες δυσκολίες έγινε ένα έργο που τιμά την Άνδρο. Όμως η άφωνη αντιπολίτευση επιχειρεί και σήμερα να μην λεχθεί η αλήθεια...

This comment was minimized by the moderator on the site

Αγαπητό Εν Ανδρω, επειδή θυμάμαι πολύ καλά το συγκεκριμένο Δημοτικό Συμβούλιο, δεν πρέπει να δώσουμε τις ευθύνες στον Καπάκη. Για να είμαι δίκαιος η αντίδραση εκφράστηκε απο τον Φιλοπρόοδο Σύλλογο Γαυρίου, τον πρόεδρο κ. Χέλμη αλλα και απο την κ. Τασούλα Μαμάη που μίλησε ως προστάτης του Κάμπου Γαυρίου που δήθεν εμείς οι κακοί του Λοτσάρη τον διώκουμε και τον καταδιώκουμε και βέβαια από τον Σουσούδη που δεν ήθελε να γίνει τίποτα και πουθενά. Ο Καπάκης προσπάθησε να κρατήσει την ομάδα του χωρίς να καταλάβει οτι ήδη είχαν συνεννοηθεί και ήταν κομμάτι του Σουσούδη και είχαν συμφωνήσει από τότε να κατέβουν με Σουσούδη όπως και έκαναν (πλην του Βασίλη Αδάμη που ήταν πάντα διαβασμένος και αυτόφωτος)

This comment was minimized by the moderator on the site

Ο καθηγητής Λυμπεράτος έγραψε μια σύντομη έκθεση των αποτελεσμάτων της πρότυπης κομποστοποίησης που εφαρμόζει. Εσύ γιατί έπρεπε να συμπληρώσεις κάτω από αυτή...

ΣΧΟΛΙΟ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
1. Βλέπω ότι σε συγχύζει η ιστορία του πως έγινε η κομποστοποίηση και η πραγματικότητα μέσα από ποιες δυσκολίες έγινε κάτι τόσο πρωτοποριακό και αξιέπαινο. Αν η πραγματικότητα σε στενοχωρεί και την ιστορία δεν την αντέχεις μην διαβάζεις.
2. Το ποιος διαμορφώνει την κοινή γνώμη έχει μια απάντηση: Αυτός που δουλεύει και παράγει έργο. Τόσο απλό.

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 8 μήνες πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Ψηφίστε Σουσουδη να μας πάει αλλά 40 χρόνια πισω

This comment was minimized by the moderator on the site

Πολυ ωραίο έργο, αξιέπαινη προσπάθεια του δήμου μας ειδικά σε αντίθεση με τον ξεπερασμένο πλέον παγκοσμίως ΧΥΤΥ που θέλουν να στήσουν.
Για ένα ολοκληρωμένο ρεπορτάζ καλό θα ήταν να μας δώσει κάποιος στοιχεία για να δούμε ότι όντως έχει νόημα η προσπάθεια αυτή. Μην τα διαφημίζουμε δηλαδή χωρίς να έχουμε δει το αποτέλεσμα!
Τα ερωτήματα αυτά είναι:

Ποιος ο μέσος ημερήσιος όρος βιοαποβλητων;
Τι ποσοστό των βιοαποβλητων προορίζεται για ίδια χρήση και τι προς πώληση.
Ποιο το κόστος της παραγωγής κομπόστ, της διανομής για ίδια χρήση και της εξαγωγής προς πώληση.
Ποια τα έσοδα απο την πώληση κομπόστ;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Πρώτον, η κομποστοποίηση δεν αντικαθιστά τον ΧΥΤΥ. Συμπληρώνει και επεξεργάζετε τα οργανικά απόβλητα (φαγητά, κλαδέματα κλπ). Όλα τα υπόλοιπα πάνε στον ΧΥΤΥ για διαλογή και επεξεργασία. Άρα χρειάζεται ο ΧΥΤΥ.
Δευτερόν, ο απολογισμός που ζητάτε τον κάνει ο καθηγητής Λυμπεράτος. Το κόμποστ διανέμεται δωρεάν σε όσους καλλιεργούν χωράφια, κήπους κλπ. Το ίδιο γίνεται και στον βιολογικό της Χώρας. Κι εκει διατίθεται στους καλλιεργητές δωρεάν.

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 8 μήνες πριν από το χρήστη enandro enandro