ΑΓΙΑ ΦΑΝΦΑΡΑ" και άλλες ιστορίες στην καλοκαιρινή Άνδρο!...

Η μέρα ξεκίνησε με έναν κατακόκκινο ουρανό κι έναν εκθαμβωτικό κίτρινο ήλιο. Έτσι ξεκινούν οι μέρες του καύσωνα στην Άνδρο του μελτεμιού όπου οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν μέχρι 32,5 βαθμούς κελσίου. Έχει κι αυτό το καλό το ασταμάτητο μελτέμι. Δεν επιτρέπει στη θερμοκρασία να ανέβη στα ύψη άλλων περιοχών της Ελλάδας. Παρασκευή πρωί 19 Ιουλίου, ώρα 6:36 πρωινή. Πολλά τα στάσιμα της μέρας. Από την έκπληξη της καλλιτεχνικής παρουσίας του Κώστα Λουκίσα, αυτού του υπέροχα τρυφερού ανθρώπου της Άνδρου μέχρι τα εγκαίνια της Καϊρείου Βιβλιοθήκης με τις φωτογραφίες του Μάκη Σπυριδονόπουλου, θέματα που θα παρουσιάσουμε ξεχωριστά.

Ανάμεσα στα διάφορα στάσιμα το απογευματινό στην πλατεία Καΐρη. Στο καφέ-μπαρ Notre του φίλου Σίμπουρα. Πάντα φιλόξενος ο Νίκος, πάντα ανοικτός στις νέες ιδέες. Για δεύτερη φορά θα παρουσιάσουμε βιβλίο μας εκεί. Ο λόγος για τις "Ναυτικές Ιστορίες της Άνδρου" που θα παρουσιάσουμε εκεί την Πέμπτη 25 Ιουλίου στις 19:30. Κατόπτευση του χώρου και στη συνέχεια ανηφορίζουμε στον πολυσύχναστο πεζόδρομο της Αγοράς. Και πέφτουμε πάνω σε μια πολύ μεγάλη έκπληξη. Μια υπέροχη υπαίθρια αυτοσχέδια παράσταση του μουσικού συγκροτήματος χάλκινων και κρουστών "Αγία Φανφάρα"!!!

Ανηφορίζαμε ακούσαμε μια μουσική χάλκινων και κρουστών. Μια χαρούμενη μουσική. Σα να θύμιζε Μπρέγκοβιτς. Πλησιάσαμε και ρωτήσαμε. Όντως τα χάλκινα και τα κρουστά που άπλωναν στον πεζόδρομο άλλοτε χαρούμενα κι άλλοτε λυπημένα, άλλοτε νοσταλγικά κι άλλοτε χορευτικά παρέπεμπαν σε πολλές περιοχές της βαλκανικής χερσονήσου. Την μουσική μετέφεραν στην καλοκαιρινή Άνδρο τα 11 από τα 23 μέλη του συγκροτήματος, που προέρχεται από το αθηναϊκό κέντρο κι έφτασε στην Άνδρο να μιλήσει μουσικά στους κατοίκους της. Μια υπέροχη έκπληξη πρωτου μεγέθους για όσους τύχαμε εκείνη την ώρα στον γεμάτο κόσμο πεζόδρομο...

 

Μουσική πανδαισία ήχων και στροβιλισμών - όπως φαίνεται στο βίντεο Εν Άνδρω - που ξεσήκωσε την Χώρα για ώρα πολύ. Ήταν μια από τις ωραιότερες εκπλήξεις του καλοκαιριού. Κρίμα που δεν ήταν παράσταση στο θέατρο. Όμως έστω κι έτσι η υπαίθρια παράσταση έκλεψε τις εντυπώσεις της μέρας και ίσως και του μήνα.

Και μάς ταξίδεψε στον "Καιρό των Τσιγγάνων" και σε μια βαλκανική παράδοση χάλκινων και κρουστών, που απλώνει σε όλη την χερσόνησο του Αίμου και φτάνει μέχρι και την Πίνδο. Μια μουσική πανδαισία ήχων και στροβιλισμών. Που έγινε γνωστή σε όλους εμάς που ζούμε νοτιότερα από τον κορυφαίο σέρβο μουσικό Γκόραν Μπρέγκοβιτς. Κάπως έτσι ταξιδέψαμε χτες το βράδυ στα Βαλκάνια: από την Βόρεια Ελλάδα μέχρι την Σερβία.

Μουσικό πάθος, ένταση, μουσικοί χρωματισμοί, από όλους τους μουσικούς της "Αγίας Φανφάρας", που κυριάρχησαν στην βραδιά της Άνδρου σκορπίζοντας χαρά, συγκίνηση, εικόνες αλλοτινές και μακρινές, αλλά και εικόνες και ήχους οικείους. Όλα αυτά μαζί απέδειξαν γιατί η μουσική και το τραγούδι ήταν και είναι το τελευταίο καταφύγιο του ανθρώπου στην μεγάλη αποξένωση των καιρών. Νάναι καλά οι άνθρωποι που σκόρπισαν απλόχερα τόση χαρά στην Άνδρο του καλοκαιριού. Στην Άνδρο του πολιτισμού. Στην Άνδρο του ατέλειωτου ταξιδιού...

ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ ΜΠΑΣΑΝΤΗΣ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet