Άνοίξε ένας διάλογος...
Από την παρουσίαση του βιβλίου. Στο φόντο τα φώτα των Στραπουργιών και του Υψηλού.
Στο βήμα ο μητροπολίτης Σύρου & Άνδρου Δωρόθεος Β'.
Χρόνια ακούμε για τα μοναστήρια της 'Ανδρου. Για την ιστορία τους και την διαδρομή τους. Για την σημαντική πολιτισμική αξία τους. Για την ιστορική διαδρομή και την θρησκευτική τους παρακαταθήκη. Χρόνια βλέπουμε επισκέπτες να έρχονται από διάφορά μέρη της Ελλάδας και της Κύπρου να τα επισκεφθούν. Μερικά από αυτά από "ωραία ερείπια" μεταβλήθηκαν χάρη στις ακάματες προσπάθειες μοναχών και πιστών σε ζώντα μνημεία; πέτρινα, λειτουργικά, επισκέψιμα.
Μέχρι σήμερα είχαμε για τα μοναστήρια της Άνδρου ελάχιστες γραπτές αναφορές. Δεν γινόταν κανένας διάλογος για την ιστορία τους, την αξία τους, την δύσκολη περίοδο που πέρασαν κατά την Ενετοκρατία. Σε πολλές περιπτώσεις έμοιαζαν να ξεκινούν ξαφνικά και από το πουθενά μετά την Ενατοκρατια. Συχνά η μισοσπασμένη ιστορία τους αγνοήθηκε γιατί θεωρήθηκε θρύλος. Και οι θρύλοι μερικές φορές θεωρήθηκαν εξοβελιστέοι από μια ιστοριογραφία, πλήρη σχολαστικισμού, που αγνοούσε επιδεικτικά την διεπιστημονική προσέγγιση στα ιστορικά δεδομένα και ήταν εντελώς εχθρική στις παραδόσεις και στους θρύλους.
Ήταν καιρός να ανοίξει ένας ευρύτερος διάλογος για την ιστορία της Άνδρου με αναφορά ένος εκ των εμβληματικότερων μοναστηριών του νησιού: της Μονής Παναχράντου. Και αυτό έγινε πέρσι με την εσπερίδα. Και ολοκληρώθηκε εφέτος με την έκδοση του μικρού καλλιτεχνικού βιβλίου από τις εκδόσεις Gutenberg. Ενός βιβλίου που πρωτο-παρουσιάστηκε στις 17 Ιουλίου 2014 στον κήπο του ξενοδοχείου Παράδεισος.
Την έκδήλωση άνοιξε και έκλεισε βίντεο αναφορά στην Μονή Παναχράντου της ιστοσελιδας "εν Άνδρω" (δείτε το σε διπλανή ανάρτηση). Συντονιστής της όλης παρουσίασης ήταν ο αρχιτέκτονας-ερευνητής Νίκος Βασιλόπουλος. Πρώτος ομιλητής ήταν ο Μητροπολίτης Δωρόθεος που στάθηκε στην μακρά διαδρομή του μοναχισμού, στην προσφορά του, αλλά και στην μεγάλη σημασία του για την συνέχεια των μοναστηριών και της ιστορίας τους. Ακολούθησε ο καλλιτεχνικός υπεύθυνος των εκδόσεων Gutenberg Γιάννης Μαμάης που ανέλυσε την προσπάθεια να δέσει το περιεχόμενο των κειμένων με την μορφή του βιβλίου γεγονός που οδήγησε στην έκδοση ενός πράγματι καλλιτεχνικού βιβλίου. Μετά ο επιμελήτής της περσινής εκδήλωσης και του εφετεινού βιβλίου καθηγητής επικοινωνίας και δημοσιογράφος Διαμαντής Μπασαντής ανέλυσε την σημασία του διεπιστημονικού διαλόγου και την αξία της ομαδικής προσπάθειας από την αρχική εκδήλωση μέχρι την τελική έκδοση του βιβλίου. Στη συνέχεια ο παπά-Γιάννης Στάμος, βαθύς γνώστης των εκκλησιαστικών και κοινωνικών δρώμενων της Άνδρου, έθεσε το ευρύτερ πλαίσιο μέσα στο οποίο συντελείται η έκδοση του βιβλίου και προέτρεψε να προχωρήσει η προσπάθεια παρουσιάσης και διαλόγου και για τα άλλα μοναστήρια του νησιού. Τέλος ο ηγούμενος της Μονής Παναχράντου πατέρας Ευδόκιμος φανερά συγκινημένος ευχαρίστησε τόσο το πολυπληθές ακροατήριο όσο και τους συντελεστές της έκδοσης.
Την εκδήλωση χαιρέτησε ο νεοεκλεγείς δήμαρχός Άνδρου Θεοδόσης Σουσούδης λέγοντας πως γεγονότα όπως η περσινή εκδήλωση και η έκδοση του βιβλίου για το μοναστήρι της Παναχράντου διαμορφώνουν το πολιτιστικό πρόσωπο της Άνδρου. Κάτι που είναι βασικό για να αναδειχθεί το νησί και να προσελκύσει νέους φίλους, αλλά και νέους επισκέπτες στους δύσκολους καιρούς που ζούμε.
Η βραδιά ολοκλήρωθηκε με ευχαριστίες προς την κ. Ειρήνη Βασιλοπούλου για την προσφορά του κήπου του ξενοδοχείου Παράδεισος, προς τις εκδόσεις Gutenberg για την έκδοση του βιβλίου και για τον μπουφέ που ακολούθησε, προς τους τεχνικούς Δ. Μπασαντή (ηλεκτρονικός ήχου) και Κώστα Σαρρή (φωτογραφίες, προβολή βίντεο και μαγνητοσκόπηση), οι οποίοι εργάστηκαν αφιλοκερδώς για την εκδήλωση και προς την Κατερίνα Σουσούδη για την οργναωτική προετοιμασία.
Το πολύπληθές ακροατήριο παρακολουθεί τους ομιλητές.
"εν 'Ανδρω"