Μια αλησμόνητη φιλοξενία στον Πάνω Φελλό...
Έχουν περάσει 26 χρόνια που πρωτοήρθα στην Άνδρο, φιλοξενούμενος από τον φίλο μου τον Peter, έναν ξανθό Εγγλέζο γλωσσολόγο, που ήρθε στην Ελλάδα με υποτροφία από το Βρετανικό συμβούλιο. Ο Peter μιλούσε τα ελληνικά πολύ καλύτερα από κάθε Έλληνα, διότι γνώριζε άριστα τα ελληνικά με την γραμματική και το συντακτικό τους και τα χρησιμοποιούσε, του άρεσε να κάνει και λογοπαίγνια με τις ‘’κυριολεξίες’’ που εμείς δεν τις έχουμε συνειδητοποιήσει. Πχ. Σοβαρά !! Μη μου το λες !!! Πέστο !! Πολλές φορές μας διόρθωνε !!!
Ο φίλος μου αφού γύρισε την Mέση Aνατολή και την Νότια Αμερική, επέστρεψε στην Αγγλία όπου δίδασκε σε Πανεπιστήμιο Ελληνικά και συμμετείχε στην συγγραφή ενός λεξικού, καθώς και την οργάνωση μαθημάτων αγγλικής στους μετανάστες που ερχόταν στην Αγγλία.
Πέρασαν χρόνια και κάθε Αύγουστο ο Peter ήταν στην παραλία του Φελλού, χωρίς ποτέ να καταφέρει να σκουραίνει, πάντα ήταν κάτασπρος. Πρόσφατα χάσαμε τον φίλο μας. . .
Σήμερα σκέφτομαι την φιλοξενία αυτή, στο σπίτι του με τους “στραβούς” τοίχους (Πανωγαβριότης εμπειρικός μάστορας), χωρίς τρεχούμενο νερό τα πρώτα χρόνια (κουβαλούσαμε νερό κάθε μέρα από την πηγή που είναι στην ρεματιά στην νότια πλευρά της Ευαγγελίστριας και που σήμερα είναι “χαμένη” ή τα απογεύματα από την πηγή του Σχολείου που συνοδεύονταν με ‘”κολατσιό”. Στην σάλα η οροφή είχε καλάμια και από πάνω για μόνωση φύκια !! Ήταν αποτελεσματικότατη !!!
Αμίμητο το περιστατικό που τα Εγγλεζάκια 7-8 χρονών, που μιλούσαν άπταιστα Ελληνικά, πήγαν ένα πρωινό για νερό στην πηγή περνώντας μέσα από την αυλή μιας γειτόνισσας, που τα κάλεσε για να τα κεράσει. Τους προσέφερε από ένα ποτήρι (όχι ποτηράκι) δικό τους δυνατό τσίπουρο. Αποτέλεσμα όταν γύρισαν με το νερό, μιλούσαν ανακατεμένα τα αγγλικά με τα ελληνικά και μετά κοιμήθηκαν μέχρι το βράδυ…
Σήμερα κάθε δυο χρόνια έρχονται τα παιδιά του Peter με τα εγγόνια του, που αυτά “μαυρίζουν’” . . .
Ι.Π. – Άλκης 21/12/2020