Όλοι οι δρόμοι οδηγούν (τους ανδριώτες)... στη Ρώμη!

Του ΔΙΑΜΑΝΤΗ ΜΠΑΣΑΝΤΗ

Μεσημέρι Παρασκευής 21 Οκτωβρίου 2022. Στη Ρώμη, στην αιώνια πόλη. Για έκτη ή έβδομα φορά. Περπατάμε στο Campo De Fiori με τον Οδυσσέα και τον παλιό φίλο μου τον Alessandro Di Benedeto από τα χρόνια του Λονδίνου (αρχές δεκαετίας 1980). Μετά μια ώρα αποφασίζουμε πως είναι ώρα για μια ιταλική μπύρα. Ο Οδυσσέας σχολιάζει στα ελληνικά πως "είμαστε άγνωστοι μεταξύ αγνώστων". Γελώ και του λέω: "μην το λες. Όλο και κάποιος Έλληνας θα είναι γύρω". Και καθόμαστε σε μια σχετικά ήσυχη γωνιά που βλέπει προς την πλατεία όπου είναι η γαλλική πρεσβεία. Πίσω μας το Campro De Fiori με το άγαλμα του Τζορντάνο Μπρούνο. Κάτι σχολιάζω στα αγγλικά με τον Alessandro. Και ξαφνικά ακούω πίσω στην πλάτη μου κάποιον από μια νεανική παρέα που ήταν εκεί να λέει γελώντας στα ελληνικά: "τι κάνετε κύριε Μπασαντή!"  

Γυρνώ έκπληκτος να δω ποιος με ξέρει στο μέσο της Ρώμης. Και βλέπω το νεαρό Πέτρο Βιδάλη με μια παρέα άλλων τριών νέων παιδιών από Άνδρο. Τον Πέτρο τον ξέρω καλά. Όταν ήταν μικρός έκανε ιστιοπλοΐα με την κόρη μου, την Μυρτώ, στο Ναυτικό Όμιλο Άνδρου. Πάντα ευγενικός, πάντα φιλικός, πάντα αξιοπρεπής. Την τελευταία φορά με χαιρέτησε στο Νειμποριό, στο αναψυκτήριο του Στυλιανού, πριν ενάμιση μήνα. Και ξάφνου τον βρίσκω να με χαιρετά χαμογελαστός στο κέντρο της Ρώμης σε ένα καφέ στο Campro De Fiori. Πόσο μικρός είναι ο κόσμος; Πόσο πολύ ταξιδεύουν οι ανδριώτες; Πόσο παράξενη είναι η ζωή; Τι πιθανότητες υπήρχαν να γίνει αυτή η συνάντηση που μας ενθουσίασε όλους. 

Πιο πολύ ενθουσιάστηκε ο Alessandro. Γνήσιος Ιταλός. Σηκώθηκε και πήγε κάθισε στο μέσο της νεανικής παρέας λέγοντας: "βγάλε μας όλους μαζί μια φωτογραφία..." Τους έβγαλα. Μετά ανταλλάξαμε γνωριμία. και με τα άλλα τρία παιδιά. Το αγόρι ήταν από την Κατάκοιλο και οι κοπέλες από την Χώρα. Μιλήσαμε για τις διαδρομές τους κοντά μια εβδομάδα στην Ιταλία. Μάθαμε τα νέα για τον πατέρα του Πέτρου και τα μελίσσια του στην Άνδρο. Μετά αποχαιρετιστήκαμε για να συνεχίσουμε την βόλτα μας στη Ρώμη.

Κι αναλογιστήκαμε πάλι τις πιθανότητες όχι μόνο να συναντήσουμε τα τέσσερα νέα παιδιά από Άνδρο στη Ρώμη, αλλά και να κάτσουμε πλάτη με πλάτη με τον Πέτρο Βιδάλη. Περίεργα παιχνίδια που παίζει η ζωή. Περίεργες συμπτώσεις που συμβαίνουν στη Ρώμη. Ή, μήπως πιο σωστό είναι να πούμε χιουμοριστικά πως όλοι οι δρόμοι οδηγούν (τους ανδριώτες) στη Ρώμη!...

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet