F/B ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ, 35 χρόνια: "Όσο τους θυμόμαστε θα ζουν. Αν τους ξεχάσουμε θα πεθάνουν"...
Το μοιραίο ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ στη Ραφήνα
Συμπληρώνονται 35 χρόνια από το ναυάγιο του πλοίου ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ (23/2/1983-23/2/2018). Για τον λόγο αυτό την Παρασκευή το πρωί, ανήμερα της θλιβερής επετείου ο πατήρ-Αντώνιος Χορευτής θα τελέσει στον Άγιο Νικόλαο Κορθίου το ετήσιο μνημόσυνο του ναυαγίου και προσκαλεί όσους θέλουν να προσευχηθούν για τις ψυχές των χαμένων ναυτικών και επιβατών του μοιραίου πλοίου.
Το Εν Άνδρω ξεκίνησε μόνο του πριν δύο χρόνια (Φεβρουάριος 2016) ένα χρονικό μνήμης. Πρώτο στάσιμο αυτού του χρονικού η αφήγηση του ανδριώτη μηχανικού Σίμου Λάβδα, ενός εκ των ελάχιστων διασωθέντων του τραγικού εκείνου ναυαγίου στον Κάβο Ντόρο, που βύθισε την Άνδρο στο πένθος. Το αφιέρωμα εκείνο συνοδεύτηκε από αναδημοσίευση συνέντευξη του σ συριανού ναύτη Γιώργου Μπαρμπούνη, που βοήθησε τον Λάβδα στη μάχη με τα κύματα.
Το ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ εν πλω...
Ακολούθησαν τρία ακόμα δημοσιεύματα μας εκείνες τις μέρες για το ναυάγιο φέρνοντας την μεγάλη εκείνη απώλεια της Άνδρου σε πανελλήνιο προσκήνιο. Και άλλα ΜΜΕ (κεντρικά και περιφερειακά) έκαναν αναφορές εκείνη την εποχή στο τραγικό ναυάγιο. Ήταν ένα μνημόσυνο στους αδικοχαμένους και μια αναφορά στην μεγάλη ναυτική ιστορία του νησιού μας.
Το σημαντικό εκείνο αφιέρωμα καθιέρωσε το Εν Άνδρω στις Κυκλάδες και έστρεψε την προσοχή των ΜΜΕ της Αθήνας στην Άνδρο και στο siteμας. Κοντά 55.000 ήταν οι επισκέπτες που διάβασαν την πρώτη δημοσίευση μας. Μεταξύ 10.000 και 20.000 διάβασαν τις υπόλοιπες.
Οι αριθμοί έδειξαν πως το Εν Άνδρω «ταξίδεψε» την ιστορία της ναυτικής Άνδρου στην Ελλάδα. Κάτι που έκτοτε έκανε πολλές φορές με άλλες σημαντικές ναυτικές ιστορίες που αφηγηθήκαμε ή αφηγήθηκαν συνεργάτες μας. Πολλές από αυτές έχουν διαβαστεί από 50.000 αναγνώστες.
Το ρώσικο ωκεανογραφικό σκάφος που έσωσε τους περισσότερους εκείνη την μοιραία νύχτα
Το 2017 επιχειρήσαμε ένα δεύτερο στάσιμο με την αφήγηση του τραγικού ναυαγίου από ένα εκ των διασωθέντων επιβατών, του Λεονάρδου Πέτσα. Και αυτή η αναφορά ξεπέρασε κατά πολύ τα όρια της Άνδρου. Κοντά 30.000 αναγνώστες διάβασαν και θυμήθηκαν. Το Εν Άνδρω είχε κάνει το χρέος του σε εκείνο το μεγάλο ναυάγιο που άλλαξε
Θεωρούμε πως μέχρι σήμερα κάναμε μια πολλαπλή τομή στην ιστορία της Άνδρου. Ενσκήψαμε στην μικροϊστορία του νησιού και αναδείξαμε τη ναυτοσύνη, τις μεγάλες και δύσκολες στιγμές της. Αφηγηθήκαμε τις ιστορίες ανθρώπων που επέζησαν και τιμήσαμε ανθρώπων που επέζησαν. Στρέψαμε την προσοχή των ελλήνων και των ανδριωτών στη ναυτική διαδρομή του νησιού μας. Φέραμε σε φως ντοκουμέντα ξεχασμένα ή μηδέποτε δημοσιευθέντα. Φωτογραφίες σπάνιες και ανέκδοτες.
Τρισάγιο στη μνήμη των χαμένων ναυτικών και επιβατών στη γέφυρα του Superferry II το 2016.
Κάναμε το καθήκον μας ως ένα ανδριώτικο site αναδεικνύοντας θέματα και όχι ακολουθώντας θέματα. Κάτι που κάνουμε μέχρι σήμερα. Όσοι επιχείρησαν να μας αντιγράψουν ξεπεράστηκαν από την ζωή. Όσοι επιχείρησαν να μας συκοφαντήσουν ξεπεράστηκαν από τα πράγματα.
Εμείς συνεχίζουμε το ταξίδεμα της Άνδρου στον χρόνο και στον χώρο. Κάνουμε εφέτος μια σεμνή αναφορά στη επέτειο του μεγάλου εκείνου ναυαγίου της Άνδρου και στο μνημόσυνο που θα γίνει στον Άγιο Νικόλαο στο Κόρθι. Και συνάμα ανεβάζουμε στα ΘΕΜΑΤΑ τις δύο μεγάλε αφηγήσεις (του 2016 και του 2017) ως φόρο τιμής στη μνήμη όσων χάθηκαν εκείνη την μοιραία νύχτα πριν 35 χρόνια επαναλαμβάνοντας μια φράση που είπαμε στο μνημόσυνο του 2016: «Όσο τους θυμόμαστε θα ζουν. Αν τους ξεχάσουμε θα πεθάνουν…»
Διαμαντής Μπασαντής