ΕΡΕΥΝΑ: Έχει ή δεν έχει νερό το Μπατσί;
Έχει ή δεν έχει νερό το Μπατσί; Ένα ερώτημα που πάει κι έρχεται εδώ και χρόνια στο πολύπαθο τουριστικό κέντρο της Άνδρου. Την εβδομάδα που πέρασε ο οικισμός βρέθηκε πάλι μερκές μέρες χωρίς νερό. Αρκετοί αναγνώστες μάς κάλεσαν να γράψουμε κάτι. Αποφασίσαμε να κάνουμε μια έρυνα και να ρωτλησουμε κι έναν ειδικό που έκανε μελέτη από το 2012. Επισκεφθήκαμε απροειδοποίητα τα σημεία που γίνονται τα έργα αποκατάστασης για να έχουμε μια προσωπική γνώση και να την μεταφέρουμε και σε εσάς. Στη φωτογραφία - στην κορυφή του λόφου πάνω από το Μπατσί η δεξαμενή του νερού που μαζεύετε το νερό των γετρήσεων της Αγίας για τις οποίες τόσος θόρυβος έχει γίνει με αναφορά την χωροθέτηση ΧΥΤΥ στην Πλούσκα (φωτ. Εν Άνδρω).
Σε ένα σημείο - στην άκρη του χωμάτινου δρόμου - υπήρχαν τρεις τομές και σωλήνες όπου κατεβαίνει το νερό της δεξαμενής. Εκεί ρέει με μικρότερη ταχύτητα. Όπως μάς εξήγησε ο εργοδηγός εκεί παρουσιάζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα. Αλλάχθηκαν πολλές βουλωμένες σψλήνες επί τρεις μέρες και το νερό τρέχει κανονικά στο Μπατσί (φωτ. Εν Άνδρω).
Το πρόβλημα είναι γνωστό: Το νερό στο Μπατσί έχει πολλά άλατα. Ρωτήσαμε μηχανικό που έχει ασχοληθεί με το πρόβλημα το 2012 και έχει κάνει και σχετική μελέτη. Η άπάντηση του: «Με το Μπατσί ασχολήθηκα το 2012 και η αυτοψία που έκανα με τον τότε αντιδήμαρχο ήταν απογοητευτική. Το κύριο πρόβλημα είναι η κακή ποιότητα του νερού των γεωτρήσεων που έχει πάρα πολλά άλατα και είναι εξαιρετικά σκληρό. Στη συνέχεια προχώρησα με συνεργάτη μου, για λογαριασμό του Δήμου, αδαπάνως, στην εκπόνηση μελέτης αφαλάτωσης του νερού των γεωτρήσεων. Ένα έργο προμήθειας για να ενταχθεί σε κάποιο πρόγραμμα χρηματοδότησης της περιφέρειας και να υλοποιηθεί. Κάτι το οποίο συνέχισε η επόμενη δημοτική αρχή, αλλά το έργο δυστυχώς τελικά δεν εντάχθηκε. Η οριστική λύση, όμως του προβλήματος υδροδότησης στο Μπατσι δεν μπορεί να είναι άλλη, από την συλλογή και μεταφορά των επιφανειακών νερών της Κουβάρας (Αρνη) που ολοχρονίς καταλήγουν στη θάλασσα.». Στη φωτογραφία μια από εντελώς βουλωμένες σωλήνες που αλλάχθηκαν αυτές τις μέρες (φωτ. Εν Άνδρω)/
Ο εργοδηγός στη συνέχεια μας έδειξε μερικές από τις πέτρες που σχηματίζουν τα άλατα των γεωτρήσεων στις σωλήνες. Τρία κομμάτια σχεδόν πέτρινα. Το πρώτο αριστερά είναι "εφετεινής παραγωγής". Είναι σχετικά μαλακότερο και πιο μουσκεμένο. Τα άλλα δύο είναι προηγούμενων χρόνων και είναι εντελώς πετρωμένα. Τα φωτογραφίσαμε για να δείτε την ποιότητα του σκληρού νερού που πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσει να αντλείται από τις γεωτρήσεις του μοναστηριού γιατι και έχει άλατα μιας και αντλείται από μεγάλα βάθη και ειναι κοστοβόρο. Σήμερα για να υδροδοτηθεί το Μπατσί χρειάζονται περίπου 80.000 ευρώ τον χρόνο ηλεκτρικό, όταν η πολύ μεαγαλύτερη Χώρα χρειαζεται μόνο 20.000 ευρώ και το Κόρθι 10.000 ευρώ. Ένα κόστος που ανεβάζει και το κόστος των ανταποδοτικών τελών σε όλη την Άνδρο (φωτ. Εν Άνδρω).
Και εδώ φτάνουμε σε μερικά διαφορετικά ερωτήματα. Αφού έχει διαπιστωθεί το πρόβλημα από το 2012 γιατί επί 6 ολόκληρω χρόνια δεν έγινε κάτι; Γιατί δεν βρέθηκε κάποιος κυβερνητικός παράγοντας της Άνδρου (η Άνδρος είχε ορισμένους σε πόστα όλα αυτά τα χρόνια, με τελευταίο επί τριετία τον κ. Καπάκη) να κάνει κάτι για την ένταξη του μηχανήματος αφαλάτωσης (κοστίζει γυρω στα 300.000 ευρώ) σε κάποιο πρόγραμμα; Γιατί δεν ξεκίνησαν έργα μεταφοράς νερού από την Κουβάρα προς το Μπατσί; Κάτι που είχε εγγράφως δηλώσει ο προηγούμενος δημαρχος και δεν έχει αναιρέσει ο σημερινός; Η απάντηση: Υπάρχει μεγάλη πολιτική αντίδραση της ομάδας Αμολοχίτου-Πολυκράτη, του Καπάκη και των τριών αποχωρησάντων συμβούλων του Σουσούδη που λένε πως ο ΧΥΤΥ της Πλούσκας θα χαλάσει το νερό των γεωτρήσεων!!! Καταγγέλλουν. λοιπόν, κάθε μεταφορά νερού στο Μπατσί από άλλη περιοχή γιατί θα χάσουν το "επιχείρημα"!!! Παραγνωρίζουν το μεγάλο πρόβλημα του οικισμού για πολιτικάντικους λόγους!!! Η πολιτική σκοπιμότητα υπετερεί δυστυχώς της "σκληρής πραγματικότητας!!! Ατυχώς όμως ούτε ο προηγούμενος δήμαρχος ούτε και ο σημερινός στγκρούστηκαν δημόσια μαζί τους σε αυτό το σημείο. Όμως ευθύνες έχει και η κοινωνία που ξέρει στο Μπατσί το πρόβλημα του "σκληρού νερού" αλλά δεν μιλάει! Η πολιτική της σιωπής επικρατεί. Κάπως έτσι και δεν προχώρησε ακόμα η ενδεδειγμένη λύση μεταφοράς φρέσκου νερού από την Κουβάρα στο Μπατσί. Μια κουβάρα που εικονίζεται εδώ επιβλητική, αγέρωχη και καταπράσινη πάνω από το Μπατσί και μέσα στα σύννεφα... (φωτ. Εν Άνδρω).
"ΕΝ ΑΝΔΡΩ"