H 28η Οκτωβρίου και κάποια περιστατικά πέρα από τα συνηθισμένα...
Ηλιόλουστο πρωινό 28ης Οκτωβρίου. Η Άνδρος μαζί με την υπόλοιπη Ελλάδα γιόρτασε την μέρα. Παρατάχθηκε. Απέδωσε τιμές. Στην κεντρική πλατεία Γηροκομείου της Χώρας μπροστά στο κτίριο του παλιού δημαρχείου παρατεταγμένα τα σχολεία, τα σώματα ασφαλείας, οι τοπικοί άρχοντες, για την καθιερωμένη τελετή και την παρέλαση (φωτ. Εν Άνδρω).
Όλα έδειχναν πως θα είχαμε μια ακόμα λαμπρή μέρα όπου το έθνος θα γιόρταζε τη μνήμη εκείνων που αντιστάθηκαν κει είπαν το ΟΧΙ του 1940. Όμως, όχι τρία μικρά περιστατικά, απαρατήρητα ίσως από τους πολλούς παρεβρισκόμενους θα έδιναν έναν άλλο τόνο στην γιορτή... (φωτ. Εν Άνδρω).
Το πρώτο χρονολογικά περιστατικό ήταν η κατάθεση στεφάνου από την Λέσχη Ανδρίων. Κάτι καινούριο. Και το πιο καινούριο ο νέος πρόεδρος Δημήτρης Κοκκίνης, πλοίαρχος Ε.Ν. και ο παλαιός πρόεδρος Μανώλης Ψιχάλης, συνταξιούχος πλοίαρχος Ε.Ν., κατάθεσαν μαζί το στεφάνι σε έναν συμβολισμό της συνέχειας της Λέσχης Ανδρίων. Κάτι που δεν μας έχουν συνηθίσει σε αυτό το νησί όπου ο κάθε καινούριος "κατεδαφίζει" ή "παραπετά" τον προηγούμενο. Είθε αυτή να είναι μια πρώτη αλλαγή στα πολιτικά ήθη ενός νησιού χωρίς πολιτική παιδεία. Στη φωτογραφία η διπλή κατάθεση στεφάνου από τους δύο προέδρους, τον νυν και τον πρώην, στη μνήμη των πεσόντων ναυτικών του Β' Παγκοσμίου Πολέμου... (φωτ. Εν Άνδρω). Άνδρω).
Το δεύτερο χρονολογικά περιστατικό ήταν η "αποκάλυψη" στον τύμβο των πεσόντων της Άνδρου του ονόματος του Δημήτρη Ραΐση, ανθυπολοχαγού, που σκοτώθηκε στο αλβανικό μέτωπο. Η αναγραφή του ονόματος του στο ηρώο έγινε με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Άνδρου. Τα αποκαλυπτήρια του ονόματος έκανε ο δήμαρχος Άνδρου... (φωτ. Εν Άνδρω).
Το τρίτο ήταν η ομιλία της Ελένης Μαυρίδου αναπληρώτριας καθηγήτριας του ΕΠΑΛ από την Σίνδο, η οποία (αν και είναι μόνο ένα μήνα στο νησί μας) ξάφνιασε όσους παρακολούθησαν τον πανηγυρικό της μέρας. Κι αυτό γιατί ξέφυγε από τα γενικά και καθιερωμένα και ανέφερε στοιχεία από την ιστορία της Άνδρου κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι αναφορές της στη ναυτική Άνδρο (απώλειες πλοίων, ανθρώπων, απόβαση στη Νορμανδία, και στον Αλέξανδρο Καΐρη) όλες από τις σελίδες του βιβλίου «Η Άνδρος μέσα στον Χρόνο» που υπογράφει ο Διαμαντής Μπασαντής. Το προσέξαμε και μετά το τέλος της ομιλίας την ρωτήσαμε. Και απάντησε: «πως το συγκεκριμένο βιβλίο το βρήκε στην Καΐρειο Βιβλιοθήκη και ήταν ευκαιρία να μιλήσει κάποιος για την ιστορία της Άνδρου»!!! Χρειάστηκε να έρθει μια καθηγήτρια από την Βόρεια Ελλάδα για να γίνει μια πρώτη δημόσια αναφορά σε μια επέτειο με τόσα στοιχεία και λεπτομέρειες από τις σελίδες της Ιστορίας της Άνδρου. Αυτά προς σκέψη και περίσκεψη…
Και μετά άρχισε η παρέλαση. Από τους μικρότερους προς τους μεγαλύτερους. Εδώ το νηπιαγωγείο της Χωρας (φωτ. Εν Άνδρω).
Ακολούθησε το Δημοτικό της Χώρας (φωτ. Εν Άνδρω).
Μετά το Γυμνάσιο της Χώρας (φωτ. Εν Άνδρω).
Στη συνέχεια το Λύκειο της Χώρας (φωτ. Εν Άνδρω).
Και τέλος το ΕΠΑΛ της Άνδρου (φωτ. Εν Άνδρω).
Και εδώ πάλι του ΕΠΑΛ τα παιδιά (φωτ. Εν Άνδρω).
Τέλος μια αναμνηστική φωτογραφία των δύο προέδρων (του νυν και του πρώην) της Λέσχης Ανδρίων, πλοίαρχων Ε,Ν. με τον λιμενάρχη Άνδρου, πλωτάρχη Θοδωρή Κραψίτη και της ανθυποπλοιάρχου Αθηνά Βασιλακοπούλου.
"ΕΝ ΑΝΔΡΩ"