«Το κίνημα της πετσέτας» ως απόηχος στην Άνδρο!...

 

Στην Άνδρο υπάρχει πάντα χώρος για πετσέτες και ατομικές ομπρέλες. Όπου υπάρχει υπέρβαση θα επέμβουν οι υπηρεσίες σύμφωνα με σχετικό έγγραφο. Εδώ ο ελεύθερος χώρος στην παραλία Αποθήκες...

Όπως όλα τα «κινήματα» έτσι και «το κίνημα της πετσέτας» έφτασε κι αυτό και στην Άνδρο! Όμως σαν απόηχος γιατί στην Άνδρο δεν υπάρχει ούτε κατ’ ελάχιστον ο υπερτουρισμός  της Μυκόνου και της Πάρου. Η Άνδρος ζει στο βασίλειο του οικογενειακού τουρισμού με νεανικές εξάρσεις. Ιδίως τα δύο τελευταία χρόνια.

Τίποτα δεν έχει να κάνει στις παραλίες της Άνδρου με τις θηριώδεις κατασκευές στις παραλίες της Μυκόνου. Τίποτα με τον πλήρη αποκλεισμό παραλιών από τοίχους και παρκινγκ εκατοντάδων μέτρων της κοσμικής Μυκόνου. Τίποτα δεν έχει να κάνει με τις υπερβολές των καταλήψεων χιλιομέτρων παραλιών της Πάρου. Τίποτα με την κατάληψη παραλιών χωρίς καμία σύμβαση παραχώρησης στην Πάρο. Το «κίνημα της πετσέτας» στην Πάρο του υπερτουρισμού δημιουργήθηκε από την πλήρη και ολοκληρωτική κατάληψη χιλιομέτρων παραλιών, αλλά και από την θρασύτατη απώθηση παραθεριστών και ντόπιων εκτός αυτών. Ακόμα και με παρέμβαση υπαλλήλων των επιχειρήσεων διώχνονταν από τις άκρες της παραλίας!!!

Άνδρος, Ζόργκος, Δεκαπενταύγουστος 2022. Το αδιαχώρητο. Η παραλία κατακλύζεται από πετσέτες και ατομικές ομπρέλες. Απομένει ελάχιστος χώρος για πετσέτες, από τις πολλές... πετσέτες!!! Οι ομπρέλες του μπιτς-μπαρ ελάχιστες μπροστά στην πλημμύρα των ατομικών ομπρελών...   

Η Άνδρος βιώνει μια πολύ διαφορετική κατάσταση σε όλες τις παραλίες. Γατί σε όλες υπάρχει χώρος και για τους παραθεριστές «της πετσέτας» και της ομπρέλας. Αυτό το γράφουμε έχοντας επισκεφθεί σχεδόν όλες τις παραλίες. Όπου υπάρχουν υπερβάσεις είναι της τάξεως κάποιων ομπρελών και κάποιων τετραγωνικών. Και όχι χιλιομέτρων όπως συνέβη στην Πάρο και οδήγησε σε «εξέγερση» παραθεριστών των γηγενών.

Η Άνδρος βιώνει μια διαφορετική κατάσταση. Όμως η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Άνδρου απέστειλε έγγραφό με το οποίο εφιστά την προσοχή στις όποιες υπερβάσεις μπορεί να έχουν γίνει σε όλους τους επιχειρηματίες. Και ειδοποιεί πως και εντός του Αυγούστου θα πραγματοποιήσει ελέγχους, όπως και οι λοιπές αρμόδιες αρχές, για την σωστή τήρηση των συμβάσεων παραχώρησης που έχουν γίνει με αυτούς. 

ΥΓ Η αστυνομία της Άνδρου επικοινώνησε μαζί μας και μάς ενημέρωσε πως έχουν γίνει έλεγχοι από αστυνομικούς σε όλες τις παραλίες του νησιού. Βεβαιώθηκαν 5 μηνύσεις και όλοι συμμορφώθηκαν με τις συμβάσεις τους. Το να καταγγέλλουν διάφοροι ανυπόγραφα ή ψευδώνυμα κάποιες παραλίες μάλλον το κάνουν για δικούς τους λόγους. Υπήρξε σχόλιο - στο οποίο απαντήσαμε - σχετικό με την παραλία Αποθήκες. Ο σχολιαστής δεν μπόρεσε να διακρίνει πως η πρώτη φωτογραφία μας με το μεγάλο ελεύθερο χώρο για πετσέτες και ομπρέλες είναι πριν λίγες μέρες από την παραλία Αποθήκες. Τόσο λίγο ξέρει την παραλία αυτή προφανώς...   

«ΕΝ ΑΝΔΡΩ»

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Η βενζίνη κοντεύει 2.5 ευρώ το σούπερ μάρκετ στα ύψη αλλά η πετσέτα είναι το πρόβλημα σε αυτή τη χώρα μπεεεεεεεεε

This comment was minimized by the moderator on the site

Αγαπητέ αναγνώστη υπό το όνομα Γιάννης δύο διορθώσεις σε αυτά που γράφετε.
Η πρώτη αυτό που ζητάτε με τα τοπογραφικά δεν είναι δυνατόν να γίνει από το ΕΝ ΑΝΔΡΩ. Έγινε όπως από την Αστυνομία - το έχουμε γράψει πιο πριν - και βρέθηκαν 5 επιχειρηματίες με περισσότερα τετραγωνικά. Όμως ήταν μικροπαραβάσεις. Επιβλήθηκαν πρόστιμα για μικροπαραβάσεις και συμμορφώθηκαν. Όλοι οι άλλοι ήταν νόμιμοι. Συνεπώς αυτά που λέτε έγιναν και έλεγχοι θα ξαναγίνουν σύμφωνα με την ανακοίνωση της τεχνικής υοηρεσιας του Δήμου.
Η δεύτερη δεν πρόκειται για 20 επιχειρηματίες. Πρόκειται για έναν κλάδο της τουριστικής οικονομίας όλου του νησιού. Το έχουμε ξαναγράψει αλλά μάλλον δεν το προσέξατε. Αναλυτικά, οι 20 επιχειρήσεις απασχολούν τουλάχιστον 10 εργαζόμενους κάθε μιας μέσο όρο. Λοιπόν έχουμε 200 εργαζόμενους. Από τις προμηθευτικές εταιρείες (τουλάχιστον 10 τον αριθμό) το 40% τουλάχιστον του τζίρου τους γίνεται με τα παραλιακά μπαρ. Αυτοί απασχολούν τουλάχιστον 10-15 υπαλλήλους κάθε επιχείρηση. Περίπου 100-150 υπαλλήλους. Φτάνουμε σε 400 εργαζόμενους που έχουν πλήρη και αποκλειστική απασχόληση σε αυτόν τον κλάδο.
Βάλτε και τα μεροκάματα των υπαλλήλων και τους τζίρους των επιχειρήσεων που επιστρέφουν στο νησί υπό, μορφή ενοικίων, καυσίμων, αγορών καταναλωτικών προϊόντων από τις 300-400 οικογένειες του κλάδου. Βάλτε και τα διάφορα πάρτυ και άλλα καλοκαιρινά δρώμενα που προσελκύουν όλο τον νεαρόκοσμο των παραθεριστών και επισκεπτών. Και έχετε σίγουρα ένα ποσοστό της τάξεως του 10%-15% του ΑΕΠ της Άνδρου από αυτά τα δεκάδες παραλιακά μπαρ που εσείς δεν θέλετε και νομίζετε πως δουλεύουν για την πάρτι 20 νοματαίων. Αμ δεν είναι έτσι. Τον Ιούνιο που ήταν όλα κλειστά οι έμποροι, οι μεταφορείς, οι υπάλληλοι, οι επιχειρηματίες που συνδεόνται με όλα αυτά είχαν γονατίσει.
Και βάλτε τώρα πόσο ΦΠΑ έχασε το ελληνικό κράτος από τα εκατοντάδες ή χιλιάδες αντίστοιχες επιχειρήσεις που ήταν κλειστές επί ένα μηνα λόγω των εξωφρενικών παραβάσεων της Μυκόνου. Και τώρα είδαμε και άλλες υπερβολικές μεγαλοπαραβάσεις στην Πάρο, στη Νάξο και στην Κρήτη. Νησιά μεγάλα υπερτουρισμού όπου κάποιοι έφτασαν στα άκρα. Τι σχέση άραγε έχει η μικρή τουριστικά Άνδρος με τις υπερβολές αυτών των νησιών που έχουν εκατοντάδες χιλιάδες ή εκατομμύρια επισκέπτες με την Άνδρο που φτάνει, δεν φτάνει 260.000 επισκέπτες τον χρόνο; Καμία. Όμως εσείς βλέπετε το δεντρο και χανετε το δάσος ΄μιλώντας υποτιμητικά για έναν ολόκληρο τουριστικό κλάδο. Που τον θέλει η πλειονότητα ων επσκεπτών που έρχεται στην Άνδρο. Γιατί αλλιώς οι παραλίες θα έμεναν άδεις ή μισοάδειες προς δόξα της τουριστικής εγκατάληψης του νησιού. Τώρα γεμιζουν ασφυκτικά, αλλά αυτό δεν αρέσει. Άρεσε η τουριστικά εγκατελειμένη Άνδρος της δεκαετίας του 1990.
Κάπως έτσι όμως ο πληθυσμός του νησιού από πάνω από 10.000 το 2001 έφτασε του κάτω από 8.000 το 2021. Αυτό όμως δεν προβληματίζει κανέναν από όσους έρχονται 20 μέρες τον Αυγουστο κι αναζητούν την Άνδρο που θυμούνται την δεκαετία του 1990.
Η Άνδρος απέχει έτη φωτός από τον υπερτουρισμό των άλλων. Και οι παραβάσεις εδώ είναι - κατά την αστυνομία και το λιμενικό - περιορισμένες σε σχέση με αυτά που συμβαίνουν αλλου. Ενώ οι έλεγχοι που έχουν γίνει μέχρι τώρα έδειξαν πως δεν υπάρχουν υπερβολές. Κι όπυ υπάρχει παρανομία υπάρχει πρόστιμο.
Αυτα τα πολλά και θα επιστρέψουμε με άρθρο προσεχώς... .

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 8 μήνες πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Για να εχει ο αναγνωστης καλυτερη αποψη, θα ηταν χρησιμο το αρθρο να περιλαμβανει ενδεικτικες φωτογραφιες (απο το δρομο π.χ.) διαφορων παραλιων. Για να δωσω μερικες ιδεες: Ψιλη Αμμος, Κυπρι, Μπατσι. Ετσι θα μπορεσουμε να καταλαβουμε, χωρις να ειμαστε τοπογραφοι, ποσο χωρο καταλαμβανουν (στο περιπου) και αν ολα ειναι νομιμα ή οχι! Η κατασταση εχει ξεφυγει, γενικα, στο ονομα του τουρισμου, για να κονομανε 20 επιχειρηματιες εις βαρος της υπολοιπης κοινωνιας. Δεν εχω τιποτα προσωπικο με κανεναν, αλλα δεν ειμαστε και κοροϊδα, ε;Ευχαριστω

This comment was minimized by the moderator on the site

Ωραία λοιπόν , θα χαιρόμουν προς ενημέρωση όλων να δημοσιεύατε και μια φωτογραφία που θα σας στείλω εγώ από τις αποθήκες

This comment was minimized by the moderator on the site

Ο σκοπός του άρθρου θα έπρεπε να είναι η ενημέρωση και όχι οι ειρωνίες τυπου χάσατε ,κερδίσατε .
Πάω στις αποθήκες εδώ και 25 χρόνια , από τότε που ήταν ένας επίγειος παράδεισος .
Φέτος το beach bar καταλαμβάνει τα 2/3 της παραλίας συν ένα σαλόνι στα βράχια δεξιά και η μουσική κάνει ένα ωραίο Dolby surround με την πλαγιά από πίσω όπου όλα τα κατσίκια είναι με ωτοασπίδες .
Και μετά το μπανάκι επιβάλλεται μια επίσκεψη στη χωρα , αλλά και εκεί ο υπέροχος πλακόστρωτος δρόμος που σε οδηγεί από τη πλατεία γηροκομείου στο μουσείο (γιατί ο πολιτισμός /τέχνη ειναι η σημαία της Ανδρου) έχει καταληφθεί από σουβλάκι πίτα και δυο ποικιλίες …..

ΣΧΟΛΙΟ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Ο σκοπός του άρθρου ήταν η ενημέρωση. Ο σκοπός του σχολίου ήταν και πάλι η ενημέρωση σας. Η φωτογραφία ήταν μέσα Ιουλίου στις Αποθήκες. Προς ενημέρωησ σας...
1, Πάτε στις Αποθήκες αλλά την φωτογραφία ΔΕΝ την αναγνωρίσατε. Χάσατε λοιπόν αφού ΔΕΝ την αναγνωρίσατε. Αυτό σχολιάσαμε.
2. Πάτε στις Αποθήκες, αλλά ΔΕΝ διαβάσατε το άρθρο, γιατί πουθενά δεν ειρωνεύεται ΚΑΝΕΝΑΝ. Που βρήκατε εσείς ειρωνεία στο άρθρο; .
Κάναμε μια χιουμοριστική αναφορά στο σχόλιο σας. Το εκλάβατε σαν ειρωνεία. Προς τι η επίθεση κατά όλου του άρθρου; Αυτό δείχνει κακή πίστη;
3. Τα άλλα που σχολιάζετε τι σχέση έχουν με το άρθρο ή το σχόλιο; Δεν το καταλαβαίνουμε...
Ευχαριστούμε πάντως για την απάντηση σας.

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 8 μήνες πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

ΜΗΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΤΑ ΤΡΑΠΕΖΟΚΑΘΙΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΛΕΙΣΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΣΤΕΝΑ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗ ΔΥΣΚΟΛΙΑ ΣΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΜΑΣ;

This comment was minimized by the moderator on the site

Το θέμα στην Άνδρο είναι οι ιδιοκτήτες κτημάτων και σπιτιών που έχουν υψώσει φράχτες και έχουν ιδιωτικοποιήσει κάποιες (λίγες ευτυχώς) παραλίες, κυρίως στα δυτικά. Για όλες τις παραλίες πρέπει να υπάρχει πρόσβαση είναι δημόσιοι χώροι.

This comment was minimized by the moderator on the site

Είναι ντροπή ένα μαζικό κίνημα διαμαρτυρίας πολιτών να ευτελίζεται με τον όρο "το κίνημα της πετσέτας"! Ένας όρος που εμφανίστηκε ξαφνικά εδώ και 2 ημέρες στα μεγάλα μέσα μαζικής "εξημέρωσης" σε απόλυτη σύμπνοια με επιχειρηματικούς κύκλους των νησιών στα οποία οι άνθρωποι διαμαρτύρονται μαζικά! Ένας όρος που χρησιμοποιείται για να δικαιολογήσει διάφορα ψέματα που ταυτόχρονα έχουν αρχίσει να ακούγονται, όπως το ότι οι άνθρωποι αυτοί ζητούν την απομάκρυνση όλων των ομπρελών και των ξαπλωστρων από όλες τις παραλίες και την επιστροφή των παραλιών στην εικόνα που αυτές είχαν την δεκαετία του 70 και του 80 (ακούστηκε χτες σε "μεγάλο" τηλεοπτικό σταθμό). Αντίθετα, οι ίδιοι οι άνθρωποι που διαμαρτύρονται έχουν οργανωθεί σε ομάδες που φέρουν τίτλο "Κίνημα για Ελεύθερες Παραλίες" και ζητούν απλά και μόνο την τήρηση της νομιτότητας! Σωστό, λοιπόν, θα ήταν να αλλάξει ο όρος, και να χρηιμοποιείται ο όρος που οι άνθρωποι αυτοί έχουν δώσει στις ομάδες τους.

This comment was minimized by the moderator on the site

Μια φωτογραφία από την παραλία του Μπατσιού θα έκανε κατανοητό το κίνημα της πετσέτες

This comment was minimized by the moderator on the site

Αποθήκες και Χρυσή άμμο να μας δείξετε

ΣΧΟΛΙΟ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Η πρώτη φωτογραφία είναι από τον ελεύθερο χώρο στις ΑΠΟΘΗΚΕΣ!!! Δεν την αναγνωρίσατε. Κρίμα... Χάσατε...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 8 μήνες πριν από το χρήστη enandro enandro