ΧΑΡΤΕΣ ΑΝΔΡΟΥ: το βιολογικό μέλι 3melisses κι άλλες ιστορίες!...
Δορυφορική εικόνα από το απομονωμένο μελισσοκομείο της οικογένειας Τριδήμα -3 μέλισσες στης Χάρτες Άνδρου.
Βάση με πλαίσιο: κηρύθρα από παρουσίαση των προϊόντων 3 melisses στο ξενοδοχείο Aegea Blue στον Ζόργκο.
Την Κατερίνα Τριδήμα την γνωρίσαμε μέσα από ένα γράμμα/ανταπόκριση που έστειλε στο Εν Άνδρω για την έκθεση EXPOTROF στην οποία συμμετείχε με 6 άλλες ανδριώτικες επιχειρήσεις. Φίλος ανδριώτης από τα Βόρεια Προάστια θέλησε να δοκιμάσει το βιολογικό μέλι της και ζήτησε 12 κιλά!!! Δοκιμή σε πολλές συνέχειες προφανώς.
Το προς "δοκιμή" βιολογικό μέλι 3melisses Άνδρου στη Ραφήνα καθ' οδόν προς παράδοση!!!
Αναλάβαμε φιλικά την μεταφορά στις υπερβόρειες Πολιτείες. Χαθήκαμε μες τη νύχτα. Το ρημάδι το GPS έδειχνε κάπου αλλού, εμείς πηγαίναμε εντελώς αλλού. Φτάσαμε τελικά μετά από ημίωρη περιπλάνηση και παραδώσαμε στον φίλο μας το μέλι. Αλλά δεν παραδώσαμε και την περιέργεια για το "βιολογικό μέλι". Μετά από ζωηρή συζήτηση περί μελιών και άλλων φύγαμε και την επομένη ξεκινήσαμε να ρωτάμε...
ΤΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΕΛΙ 3melisses
Ξεκινήσαμε τις ερωτήσεις από την Κατερίνα για τις λεπτομέρειες της "βιολογίας" του μελιού. Ζητήσαμε και μερικές φωτογραφίες της διαδρομής του, αλλά και τα "βιολογικά" παράγωγα του μελιού. Η Κατερίνα Τριδήμα έστειλε επεξήγηση και σειρά φωτογραφιών για να λυθούν οι απορίες μας, αλλά για να δημιουργηθούν απορίες σε εσάς με όσα θα διαβάσετε και θα δείτε παρακάτω.
Βασιλοτροφία για την παραγωγή βασιλικού πολτού και νέων βασιλισσών.
Βάζο με νωπή γύρη. Εδώ πρόταση συνοδευτικού για γύρη στη σαλάτα!!!
Χρυσαφένια κηρήθρα με θυμαρίσιο μέλι...
ΕΠΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΕΛΙ
Καλησπέρα σας κ. Μπασαντή.
Σε συνέχεια της τηλεφωνικής μας επικοινωνίας σημειώστε τα ακόλουθα αναφορικά με τις βασικές διαφορές (εκτός της προφανούς βελτίωσης της ποιότητας) που υπάρχουν στην παραγωγή, συλλογή και συσκευασία των βιολογικών μελισσοκομικών προϊόντων σε σχέση με τις αντίστοιχες διαδικασίες που ακολουθούνται στα συμβατικά μέλια:
- Δεν επιτρέπεται η ύπαρξη βιολογικών μελισσοκομείων πλησίον μεγάλων οικισμών, περιοχών που ενδέχεται να δημιουργούνται εστίες μολύνσεων (όπως πχ χυτα) και εκτάσεων με εντατικές καλλιέργειες (όπου λαμβάνουν χώρα ψεκασμοί).
- Οι τρόποι αντιμετώπισης των διαφόρων μελισσοκομικών ασθενειών γίνεται αποκλειστικά με βιολογικά σκευάσματα. Δεν χρησιμοποιούνται φάρμακα ή ζιζανιοκτονα.
- Οι τροφές των μελισσοκομικών πληθυσμών είναι αποκλειστικά βιολογικές. Ότι παρέχει η φύση.
- Όλα τα μελισσοκομικά προϊόντα συσκευάζονται και τυποποιούνται αποκλειστικά σε ειδικά βιολογικά τυποποιητήρια/συσκευαστήρια και φέρουν ειδική σήμανση.
- Σε όλα τα στάδια από την έναρξη των μελισσοκομικών εργασιών για τη συλλογή του μελιού έως και την αποστολή των συσκευασμένων προϊόντων στα καταστήματα υπάρχει τακτικός έλεγχος του φορέα πιστοποίησης.
Με εκτίμηση,
Κατερίνα Τριδήμα
Η πρώτη παρουσία της Κατερίνας Τριδήμα και των "3melisses" με περίπτερο στο Φεστιβάλ Μελιού το 2016
Μερικές από τις κυψέλες της επιχείρησης 3melisses στη Βόρεια Άνδρο
ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ...
Κλείνουμε αυτή την αναφορά στο βιολογικό μέλι και στην ακατανίκητη έλξη που ασκεί το απίστευτο προϊόν της γης της Άνδρου στους Ανδριώτες (ώστε να θέλουν προς δοκιμή 12 βάζα!!!), αλλά και στους εκτός Άνδρου που αναζητούν με πάθος το "χρυσάφι της γης" που είναι το μέλι. Πριν όμως κλείσουμε μια ακόμα εμπειρία. Δώσαμε δώρο ένα βάζο μέλι (ένα κιλό) σε φίλο οικονομολόγο και χρηματιστή που έχει σχέση με το εξωτερικό. Ξετρελάθηκε. Και ζήτησε μια μεγάλη ποσότητα για εξαγωγή σε Σκανδιναβική χώρα για γκουρμέ εστιατόριο.
Της ανδριώτικης γης το χρυσάφι ζητά αξιοποίηση: μέλι και λεμόνια. Ή, μια φωτογραφία χίλιες λέξεις που λένε τα κλισέ.
Και τότε σκοντάψαμε στην πραγματικότητα: στην Άνδρο μέχρι στιγμής όλες οι επιχειρήσεις μελισσοκομίας είναι σχετικά μικρές οικοτεχνίες. Ακόμα και οι πιο μεγάλες δεν παράγουν πάνω από 3 τόννους μέλι τον χρόνο, στις καλές χρονιές. Είναι ανάγκη σταδιακά οι πιο μεγάλες από αυτές να δουν την κατάσταση πιο επιχειρηματικά και να στραφούν επεκτεινόμενες με την μορφή πλήρους απασχόλησης με αυτό. Η οικοτεχνία είναι η αρχή. Η βιοτεχνία είναι το επόμενο στάδιο. Βέβαια το περιορισμένο της νησιώτικης έκτασης είναι πρόβλημα. Και οι κίνδυνοι μιας ασταθούς παραγωγής είναι μεγαλύτερο πρόβλημα. Όμως πρέπει σταδιακά να υπάρξουν βιοτεχνικές μονάδες μελιού στο νησί. Η Άνδρος έχει δυνατότητες που θα πρέπει να τις αξιοποιήσει για το χρυσάφι που σήμερα παράγει σε περιορισμένες ποσότητες...
"ΕΝ ΑΝΔΡΩ"