Από 4 Μαΐου ξεκινά η ζωή στην Ελλάδα: οικονομία, μετακινήσεις, σχολεία, ωράρια, χρήσεις κλπ.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

1ο στάδιο: Στις 4 Μαΐου με το άνοιγμα συγκεκριμένων καταστημάτων.

2ο στάδιο: Στις 11 Μαϊου, οπότε και θα λειτουργήσει πλήρως το λιανεμπόριο.

3ο στάδιο: Στις 18 Μαϊου θα λειτουργήσουν τα πάρκα και οι κήποι, οι αρχαιολογικοί χώροι και ο ΟΠΑΠ-τυχερά παιχνίδια, σε όλες τις περιπτώσεις υπό περιορισμούς.

4ο στάδιο: από 1η Ιουνίου επαναλειτουργούν τα εμπορικά κέντρα, με χρήση μάσκας. Επίσης, τα εστιατόρια και οι καφετέριες, μόνο σε εξωτερκούς χώρους, επίσης υπό περιορισμούς.

5ο στάδιο: Επαναλειτουργούν εντός Ιουνίου οι θερινοί κινηματογράφοι και τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας.

6ο στάδιο: Μέσα στον Ιούνιο θα ανοίξουν τα πάρκα αναψυχής, τα θεματικά πάρκα και οι εξωτερικοί παιδότοποι.

7ο στάδιο: Εντός Ιουνίου, θα λειτουργήσουν και σε εσωτερικούς χώρους εστιατόρια και καφετέριες, καταλύμματα διακοπών και αθλητικές εγκαταστάσεις.

ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ

Την Δευτέρα λοιπό , 4 Μαΐου, οι πολίτες θα έχουν το «ελέυθερο», ούτως ώστε να πραγματοποιούν μετακινήσεις εντός νομού, χωρίς να έχουν την υποχρέωση να συμπληρώνουν τα σχετικά έντυπα μετακίνησης και να στέλνουν sms στο 13033. Ωστόσο, δεν θα είναι ελεύθερες από εκείνη την ημέρα και οι μετακινήσεις εκτός νομού, ανά την επικράτεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η μετακίνηση εκτός νομού αναμένεται να ξεκινήσει 15 μέρες αργότερα, δηλαδή από 18-19 Μαΐου. Η άρση του συγκεκριμένου περιορισμού, παρόλα αυτά, κατά πάσα πιθανότητα θα ισχύσει μόνο για την ηπειρωτική Ελλάδα, σε χωριά και εξοχικά, και όχι για τα νησιά. Για τα νησιά, ο περιορισμός θα αρθεί αργότερα, το πιθανότερα κάποια στιγμή μέσα στον Ιούνιο.

Όπως έχει ειπωθεί, θα γίνεται ανά δεκαπενθήμερο αξιολόγηση της κατάστασης και ανάλογα με την πορεία της πανδημίας θα προχωράμε στο επόμενο στάδιο. Υπενθυμίζεται ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ερωτηθείς κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης για τη μετακίνηση σε διαφορετικούς νομούς και στα νησιά, είχε πει πως εξετάζεται η σταδιακή απελευθέρωση των μετακινήσεων και εκτός νομού και στα νησιά, ώστε να έχουμε σταδιακή μετάβαση στη νέα κανονικότητα.

Αναφερόμενος στα «τρία στάδια "εξόδου" από την κρίση προς την νέα καθημερινότητα» ανέφερε ως κομβικές ημερομηνίες την 4η, 11η και 18η Μαΐου, ενώ το πλάνο του Ιουνίου θα ανακοινωθεί μετά τις 18 Μαΐου.

ΣΧΟΛΕΙΑ

Η αρχή για τα σχολεία θα γίνει στις 11 Μαΐου, όταν και θα καθίσουν στα θρανία οι μαθητές της Γ’ Λυκείου.

Μια εβδομάδα μετά, στις 18 Μαΐου, θα ακολουθήσουν οι υπόλοιπες τάξεις του Λυκείου αλλά και το Γυμνάσιο. Όπως είπε ο Πρωθυπουργός, τα σχολεία θα λειτουργήσουν με άλλους κανόνες που θα περιορίσουν - όσο αυτό είναι εφικτό - τον συγχρωτισμό.

Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση θα εξακολουθεί να υποστηρίζει παιδιά τα οποία, για ειδικούς λόγους, δεν πρέπει να έρθουν στη τάξη.

Τι ισχύει για τα Δημοτικά και νηπιαγωγεία

Αναφορικά με τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία, ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι παραμένουν προς το παρόν κλειστά. Ωστόσο, όπως τόνισε, ενδέχεται, να ανοίξουν την 1η Ιουνίου και «μόνο αν είμαστε απολύτως σίγουροι ότι η πορεία της επιδημίας βαίνει καθοδικά».

Τέλος, πρόσθεσε ότι την Τετάρτη η Υπουργός Παιδείας θα κάνει μια πιο αναλυτική ενημέρωση. «Βρίσκεται σε συνεχή συνεννόηση με την Επιτροπή Επιστημόνων για την καλύτερη δυνατή εφαρμογή των μέτρων προστασίας των παιδιών μας αλλά και των εκπαιδευτικών», είπε χαρακτηριστικά.

ΝΕΑ ΩΡΑΡΙΑ ΚΑΙ ΧΡΗΣΕΙΣ

Όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε πως η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική σε όλους τους κλειστούς χώρους. Επίσης αποφασίστηκε:

  • Χρήση των ΙΧ αυτοκινήτων αντί των ΜΜΜ και προσωρινή αναστολή του δακτυλίου. 
  • Διαφορετικά ωράρια στα καταστήματα (10 το πρωί αντί για 9).
  • Έναρξη των εμπορικών καταστημάτων στις 10 το πρωί
  • Ισχυρή σύσταση για τηλεργασία όπου είναι δυνατόν.
  • Διατήρηση της διευκόλυνσης των γονέων με την άδεια ειδικού σκοπού.
  • Σύσταση στις ευπαθείς ομάδες για τήρηση του «Μένουμε Σπίτι» χωρίς διαφοροποιήσεις, ειδικά κατά τον μήνα Μάιο.

«Μετά τον Μάιο θα εξεταστεί η δυνατότητα όσοι μεγαλύτερης ηλικίας πολίτες διαμένουν σε μεικτά νοικοκυριά με νέους και έχουν τη δυνατότητα να μετακινηθούν εκτός αστικών κέντρων, να το κάνουν».

ΠΟΙΑ ΜΕΝΟΥΝ ΚΛΕΙΣΤΑ

- Τα ΚΑΠΗ και οι Λέσχες Φιλίας παραμένουν κλειστές και θα παραμείνουν μέχρι νεότερης ανακοίνωσης. Η επαναλειτουργία τους θα καθοριστεί με βάση την επιδημιολογική εξέλιξη.

-Οι δημοτικοί παιδικοί και βρεφικοί σταθμοί καθώς και τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ – ΜΕΑ) θα παραμείνουν κλειστά και η επαναλειτουργία τους θα καθοριστεί με νεότερη ανακοίνωση, πάντα σε συνάρτηση με την επιδημιολογική εξέλιξη.

- Σε συνεργασία με τον Αρμόδιο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, οι υπαίθριες αθλητικές εγκαταστάσεις (όπως είναι τα ανοιχτά γήπεδα) ανοίγουν και με τήρηση των απαραίτητων υγειονομικών κανόνων μπορούν να υποδεχτούν τους αθλούμενους. Αντιθέτως, δεν θα λειτουργούν, μέχρι να υπάρξει νεώτερη ανακοίνωση, τα κλειστά γυμναστήρια.

Κλειστές θα παραμείνουν και οι παιδικές χαρές, η επαναλειτουργία των οποίων θα εξαρτηθεί από το άνοιγμα των σχολείων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και των παιδικών και βρεφικών σταθμών. Θέλω να διαβεβαιώσω όλες και όλους ότι θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας και την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των πολιτών, αυτή τη δύσκολη περίοδο. Όπως και στην πρώτη φάση της επιτυχούς αντιμετώπισης της πανδημίας στη χώρα μας, έτσι και τώρα, η δημόσια διοίκηση και η αυτοδιοίκηση όλων των βαθμίδων θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, ώστε να βγούμε και πάλι νικητές.

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Συνοπτικό , κατατοπιστικό, κατανοητό!
Μπραβο

This comment was minimized by the moderator on the site

Μωραίνει Κύριος ον βούλεται απωλέσαι
του Προκόπη Μπίχτα
Στον σημερινό κοινωνικοοικονομικό σχηματισμό η κρίση και η ύφεση βρίσκονταν στα πλαίσια του βιομηχανικού κύκλου και διαδέχονταν τη φάση της ανάπτυξης. Συνέβαιναν και συμβαίνουν έχοντας ως αιτία την πτωτική τάση του μέσου ποσοστού κέρδους. Εκφράζονταν είτε σαν κρίση υπερπαραγωγής είτε σαν κρίση εμπορίου είτε σαν τραπεζική είτε σαν δημοσιονομική κ.λ.π.
Στην ιστορία του σημερινού κοινωνικοοικονομικού σχηματισμού έχουν συμβεί δεκάδες οικονομικές κρίσεις, άλλες με τοπικό χαρακτήρα κι άλλες με διεθνή.
Οι συνέπειες των κρίσεων, αλλά και οι τρόποι αντιμετώπισης και αντιρρόπησης της πτωτικής τάσης του μέσου ποσοστού κέρδους ήσαν και είναι οι
διάφορες νομισματικές και δημοσιονομικές πολιτικές, η καταστροφή τμημάτων του κεφαλαίου (κλείσιμο επιχειρήσεων, αύξηση της ανεργίας), μεταφορά κεφαλαίων από τους λιγότερο κερδοφόρους κλάδους σε άλλους, εφαρμογή νέων τεχνολογιών, εφαρμογή νέων μορφών οργάνωσης στην παραγωγή και ανακατανομή των σφαιρών επιρροής ανάμεσα στις μεγάλες δυνάμεις. Ας θυμηθούμε τους αμέτρητους τοπικούς πολέμους και τους δυο παγκόσμιους.
Η προτελευταία μεγάλη παγκόσμια κρίση ξεπεράστηκε με την εφεύρεση του τσιπ πυριτίου που έδωσε τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν οι Η/Υ μαζικά, σε όλους τους τομείς της παραγωγής και των υπηρεσιών. Αυτό δημιούργησε τεράστιους ρυθμούς αύξησης της παραγωγής, νέους κλάδους, καινοτομίες, επέτρεψε αλματώδη βήματα στην πρόοδο των επιστημών, πολλαπλασίασε την παραγωγή σχετικής και πρόσθετης υπεραξίας και πέτυχε μεγαλύτερους ρυθμούς στη συγκέντρωση και τη συγκεντροποίηση του κεφαλαίου με καταστροφή των πιο καθυστερημένων επιχειρήσεων, απορρόφηση μικροτέρων από μεγαλύτερες και κολοσσιαίες συγχωνεύσεις βιομηχανιών και τραπεζών. Η συγκέντρωση αμύθητου πλούτου σε ελάχιστα χέρια πήρε πρωτοφανείς διαστάσεις.
Αυτές οι συνθήκες δημιούργησαν ένα κύμα ευφορίας στην κυρίαρχη τάξη, καθώς και σε ορισμένα τμήματα των εργαζομένων οι οποίοι, για διάφορους λόγους, απήλαυσαν για ένα διάστημα ένα καθεστώς σχετικής και αμφίβολης ευμάρειας. Όλοι αυτοί πίστεψαν ότι τα βάσανα ανήκουν στο παρελθόν, τουλάχιστον σε ότι αφορούσε στον δικό τους μικρόκοσμο. Μάλιστα, ύστερα από την κατάρρευση των καθεστώτων του «υπαρκτού σοσιαλισμού» η ευφορία των Δυτικών χωρών ξεπέρασε τα όρια ώστε κάποιοι βιάστηκαν να αναγγείλουν το τέλος της Ανθρώπινης Ιστορίας. Άρχισαν να προπαγανδίζονται ιδεολογήματα τύπου «παγκοσμιοποίησης», «πολυπολιτισμικών κοινωνιών», «παγκόσμιου χωριού» κ.λ.π., τα οποία ο καθένας ερμήνευε και ερμηνεύει όπως θέλει και που, στην πραγματικότητα, σκόπευαν και σκοπεύουν στην πλήρη οικονομική και πολιτική κυριαρχία των περισσότερο ανεπτυγμένων χωρών επάνω στις λιγότερο ανεπτυγμένες.
Ανεξάρτητα από τις διακυμάνσεις και διαφοροποιήσεις από κλάδο σε κλάδο κι από χώρα σε χώρα, η παγκόσμια πτωτική τάση του μέσου ποσοστού κέρδους οδήγησε σε μεταφορά κεφαλαίων από τον πρωτογενή και τον δευτερογενή τομέα στον τραπεζικό κλάδο. Τα υπέρογκα κέρδη αύξησαν την δύναμη των τραπεζών και εξασφάλισαν την κυριαρχία τους επάνω στις υπόλοιπες μερίδες του Αστικού Συνασπισμού Εξουσίας Α.Σ.Ε.). Η βάρβαρη απληστία του χρηματικού κεφαλαίου (σε διάκριση από το χρηματιστικό) και η επιρροή του στις κυβερνήσεις των χωρών οδήγησαν σε περαιτέρω μείωση των κερδών της βιομηχανίας, του αγροτικού τομέα, του εμπορίου, πάγωμα ή εξάλειψη κάθε πολιτικής για κοινωνική πρόνοια και φτωχοποίηση έως εξαθλίωση μεγάλων μαζών σε όλους τους λαούς. Αυτά οδήγησαν στη μείωση της παραγωγικής δραστηριότητας όλων των χωρών, ανεξάρτητα από το επίπεδο της οικονομικής ανάπτυξής τους, όπως μαρτυρούσαν και μαρτυρούν οι αντιδράσεις σημαντικών παραγόντων των παραγωγικών τάξεων σε όλες τις χώρες – από την Ελλάδα μέχρι τη Γερμανία και τις ΗΠΑ.
Τα αστρονομικά κέρδη των τραπεζών και η κοντόφθαλμη πολιτική τους τις έκανε να αδιαφορούν για το γεγονός ότι τα πλήγματα που κατάφερναν και συνεχίζουν ακόμα να καταφέρνουν στην παραγωγική διαδικασία θα έχουν σαν αποτέλεσμα την κατάρρευση και των ίδιων. Σήμερα το χρήμα που κυκλοφορεί παγκόσμια με διάφορες μορφές είναι 2,5 ή περισσότερες φορές περισσότερο από το παγκόσμιο ΑΕΠ. Δηλαδή πρόκειται για μια «φούσκα» που σκάει με εκκωφαντικό κρότο, προκαλώντας κατάρρευση των παγκόσμιων οικονομικών και κοινωνικών δεδομένων. Οι υπεύθυνοι προσπαθούν να αποφύγουν αυτή την κατάρρευση χρησιμοποιώντας αδίστακτα κάθε μέσο.
Μέχρι πρόσφατα οι εθνικές αστικές τάξεις των ανεπτυγμένων χωρών πλούτιζαν μέσω της διεθνούς αγοράς σε βάρος των λιγότερο ανεπτυγμένων χωρών λόγω της εφαρμογής στην παραγωγή τους προηγμένων τεχνολογιών (αυξημένη οργανική σύνθεση) και μορφών οργάνωσης. Όμως, εδώ και χρόνια, ο μόνος τρόπος για να διατηρήσουν τα κέρδη τους είναι η κατάπνιξη των λιγότερο ανεπτυγμένων χωρών, η καταστροφή των οικονομιών τους και η μετατροπή τους σε συμπληρωματικές των δικών τους, ταυτόχρονα με την καταλήστευση του πλούτου τους, την καταβαράθρωση του βιοτικού επιπέδου τους, των μισθών, των συντάξεων, των κοινωνικών παροχών κ.λ.π. Το ευρώ είναι το μέσον για την επίτευξη αυτού του σκοπού στην περιοχή μας.
Το σημερινό κοινωνικοοικονομικό σύστημα δεν μπορεί να αναπτύξει περισσότερο τις παραγωγικές δυνάμεις. Νέες επιστημονικές ανακαλύψεις, νέες, επαναστατικές τεχνολογίες και καινοτομίες που θα μπορούσαν να βελτιώσουν θεαματικά το επίπεδο ζωής ολόκληρης της ανθρωπότητας δεν αξιοποιούνται. Αν κάπου εφαρμόζονται, αυτό γίνεται επιλεκτικά και σποραδικά και δεν αλλάζει τη γενική εικόνα.
Νέες μορφές οργάνωσης των επιχειρήσεων που έχουν δοκιμαστεί έχουν απορριφθεί, παρά το ότι είχαν σαν αποτέλεσμα την κατακόρυφη αύξηση της παραγωγής ταυτόχρονα με τη μείωση του κόστους της.
Η ανικανότητα του συστήματος να αναπτύξει περαιτέρω τις παραγωγικές δυνάμεις χαρακτηρίζει την σημερινή κρίση σαν δομική. Αυτή είναι η ειδοποιός διαφορά της με τις προηγούμενες.
Σήμερα, την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, η παγκόσμια πτωτική τάση του μέσου ποσοστού κέρδους έχει βρει την πλήρη της έκφραση και οδηγεί σε κατακρήμνιση της παγκόσμιας οικονομίας. Επιφανείς διανοούμενοι και πολιτικοί της αστικής τάξης, γνωρίζοντας εδώ και πολλά χρόνια ότι αυτό θα συνέβαινε κάποτε και θεωρώντας ότι έχει έρθει η ώρα, προσπαθούν να καλύψουν τις αιτίες της δομικής κρίσης και να ελέγξουν τις αναπόφευκτες αντιδράσεις των λαών καταφεύγοντας στην υστερική προπαγάνδα του παραμυθιού της «πανδημίας» μιας γρίπης! Δημιουργώντας πανικό, προχώρησαν σε ένα πολυεθνικό lockdown και πήραν πρωτοφανή περιοριστικά και κατασταλτικά μέτρα σε μια σειρά από χώρες. Όμως αυτό επιταχύνει ανεξέλεγκτα τις συνέπειες της πτώσης, όχι μόνο του μέσου ποσοστού κέρδους αλλά, πιθανόν, πολύ σύντομα και του όγκου του(!). Η καπιταλιστική παγκόσμια οικονομία έφθασε στο σημείο όπου η τιμή του εμπορεύματος που είναι κρίσιμο για την ύπαρξή της, του πετρελαίου, να έχει φθάσει σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο και σε αρνητικό πρόσημο!
Οι αντιφάσεις του σημερινού κοινωνικοοικονομικού σχηματισμού δεν μπορούν να λυθούν και οι κινήσεις της αστικής τάξης δεν θα έχουν καλή τύχη. Οποιαδήποτε μέτρα δεν θα αποδώσουν. Η καταστροφή ήδη δείχνει τα δόντια της και θα πάρει πρωτοφανείς διαστάσεις σε κάθε τομέα της κοινωνικής ζωής. Οι μαθητευόμενοι μάγοι δεν μπορούν να ελέγξουν τις δυνάμεις που δημιούργησαν, κι αυτές θα χτυπήσουν με τυφλή, πολυδιάστατη βία το σύνολο των παραγωγικών δυνάμεων – τόσο τα μέσα παραγωγής όσο και τους ανθρώπους, ακόμα και ό,τι κατέκτησε η αστική τάξη για τον εαυτό της. Η ανθρωπότητα απειλείται με μια τεράστια οπισθοδρόμηση σε οικονομικό, πολιτικό, πολιτιστικό και πολιτισμικό επίπεδο.
Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις, δυστυχώς δεν υπάρχει εκείνη η πολιτική δύναμη (αν υπάρχει, δεν έχει την απαιτούμενη δύναμη) που θα μπορούσε να κινηθεί μέσα σε αυτό το περιβάλλον και να δώσει οριστική λύση – να πετάξει στα σκουπίδια το παρηκμασμένο και ξεπερασμένο σύστημα της μισθωτής εργασίας και να ανοίξει νέους δρόμους προς όφελος της ανθρωπότητας.
Όσοι συντάθηκαν με διάφορες εκδοχές του κατεστημένου, όσοι κρύβονταν τόσα χρόνια πίσω από ιδεολογικά φράγματα και ιδεολογήματα και πολέμησαν αυτή την προοπτική είτε συνειδητά είτε ασυνείδητα, ας μην κοροϊδεύουν τους εαυτούς τους. Πολύ σύντομα θα νοιώσουν επάνω στο πετσί τους τις συνέπειες και θα καταλάβουν καλά τι σημαίνει «Εποχή των Τεράτων».
από το «https://iskra.gr/»

This comment was minimized by the moderator on the site

Κύριε Διαμάντη για το ερασιτεχνικό ψάρεμα ξέρουμε κάτι?
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Θα το ρωτήσουμε

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 4 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro