ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ: Το μαγέρικο της Άνδρου, κοντά 30 χρόνια τώρα!!!
Στην αρχή του Νειμποριού. Στα πρώτα καταστήματα του παλιού Συνοικισμού, όπου έχτισαν τη ζωή τους πρόσφυγες από την Μικρά Ασία, υπάρχει εδώ και δεκαετίες το ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ, το τίμιο μαγέρικο της Χώρας. Το έστησαν δύο αδέρφια από την Χώρα, ο Βαγγέλης και ο Γιάννης Μενδρινός. Το δουλεύει ο Βαγγέλης δεκαετίες τώρα. Κι αποτελεί την πιο τίμια λύση για φαγητό μαγειρευτό. Η τιμιότητα ορίζεται από τη σχέση ποιότητας και κόστους του φαγητού. Κάθε μεσημέρι γεμίζουν τα τραπέζια του και κάθε απόβραδο πολλοί είναι αυτοί που καταφεύγουν στα μαγειρευτά της κατσαρόλας και του φούρνου, που ετοιμάζει κάθε πρωί μεταξύ 7:00-10:00 ο μάγειρας...
Ποιος είναι ο ακούραστος μάγειρας που επί 29 συναπτά έτη μαγειρεύει αδιάκοπα φαγητά της κατσαρόλας και του φούρνου; Ο λόγος για τον Χαράλαμπο Μενδρινό ετών 86!!! Ο οποίος ακούραστος συμπληρώνει τη μια δεκαετία μετά την άλλη μαγειρεύοντας στο ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ για τον γιό του τον Βαγγέλη. Ο κυρ-Χαράλαμπος είναι Παλαιουπολίτης. Εγκαταστάθηκε στη Χώρα, περιοχή της γυναίκας του το 1964. Μεγάλωσε παιδιά κι εγγόνια. Οι δύο γιοί του έγιναν μάγειρες.
Κι ό ίδιος συνεχίζει να μαγειρεύει ακούραστα από το 1959 μέχρι σήμερα!!! 20 χρόνια μάγερας στα καράβια τριών εταιρειών. 20 χρόνια που ξεδιπλώνονται από το 1959 μέχρι το 1984. Τότε ξεμπάρκαρε. Κι έγινε φούρναρης!!! Μετά τα παιδιά άνοιξαν το ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ, που σήμερα το "τρέχει" ο Βαγγέλης. Κι ο κυρ-Χαράλαμπος, πράος, γλυκύτατος κι εργατικότατος, όπως όλοι εκείνοι οι παλιοί ανδριώτες μιας άλλης εποχής, έπιασε βάρδια κάθε πρωί στο μαγέρικό. Παλιά του τέχνη κόσκινο...
Κάθε πρωί το καλοκαίρι μαγειρεύει 6 φαγητά ταυτόχρονα!!! 3 στην κατσαρόλα, 3 στον φούρνο!!! Και τα πετυχαίνει όλα. Ένα δοκιμάζουμε να φτιάξουμε και κουραζόμαστε. Και το φτιάχνουμε και μέτριο. 6 φτιάχνει αυτός κι είναι να γλύφεις τα δάχτυλα σου. "Ακόμα ταράζω" λέει χαμογελαστός όταν τον ρωτάς να πει δύο λόγια. Σεμνός, ευχάριστος, δεν λέει πολλά, αλλά δεν αρνείται να δύο κουβέντες, ανάμεσα στις κατσαρόλες και στα ταψιά, που γύρω στις 10:00 κάθε πρωί απλώνουν έτοιμα και λαχταριστά στην προθήκη για τους πελάτες της μέρας.
Άλλη ποσότητα φαγητών το καλοκαίρι, άλλη στη σεζόν της Άνδρου. Κι άλλη στο χειμώνα. Το καλοκαίρι ξεκινά από 8-10 διαφορετικά φαγητά για να φτάσει στη σεζόν με 12-14!!! Τον χειμώνα 3-4. "Για να μην μένουν" συμπληρώνει ο Βαγγέλης χαμογελαστός σαν τον πατέρα του. "Δεν είναι να μένουν, είναι φαγητά ημέρας" καταλήγει. Και το κόστος; Τιμή σχεδόν κόστους!!! Μιλάμε την πιο τίμια σχέση φαγητού και τιμής στην Άνδρο.
Κάθε λιμάνι και καημός λέει το τραγούδι. Κάθε λιμάνι και το μαγέρικό του λέμε εμείς ενθυμούμενοι τον Χαλά στο Γαύριο, το μαγέρικο με τα κεφτεδάκια στην κεντρική αγορά των Χανίων το 1985, το μαγέρικο με του ντοματοκεφτέδες και κρασί "για τους κατοίκους" καλοκαίρι του 1981 στην Οία. Και σήμερα λέμε τα ίδια και καλύτερα μπροστά στα παπουτσάκια, στο ιμάμ μπαϊλντί, στα γεμιστά, στην πανσέτα, στα μπιφτέκια με τυρί, στα φασολάκια, στο μουσακά και στο παστίτσιο, στο κοτόπουλο φούρνου και στην φρουτάλια του κυρ-Χαράλαμπου...
Όπως κάθε μαγέρικο του λιμανιού και του πελάγους έτσι και το ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ μαγειρεύει μια φορά τη μέρα. Μέχρι το βράδυ τα φαγητά έχουν τελειώσει. Μετά υπάρχουν της ώρας και σαλάτες. Το μαγέρικο είναι μαγέρικο. Έχει μάγειρα παλιά καραβίσια καραβάνα, έχει την τάξη του και τους τρόπους του. Κι εξυπηρετεί έναν σκοπό: όσους ξέμπαρκους περαστικούς, εργένηδες και άλλους θέλουν ένα πιάτο καλό σπιτικό φαγητό αγναντεύοντας τη θάλασσα ή τον πολυσύχναστο δρόμο σε τιμή οικονομική και σωστή. Ή, όσους θέλουν να πάρουν φαγητό πακέτο στο σπίτι να ταΐσουν όσους έχουν αγνοούν το μαγείρεμα ή έχουν ξεμείνει από διάθεση μαγειρέματος, αλλά όχι από όρεξη για ένα πιάτο σπιτικό καλό φαΐ...
Αυτός είναι ο ρόλος του μαγέρικου. Και τον ρόλο αυτό τον ξέρει καλά εδώ και 29 χρόνια ο προσηνής και καλόκαρδος Βαγγέλης Μενδρινός κι ο απίστευτός κυρ-Χαράλαμπος, ο πατέρας του, που στα 86 "ακόμα ταράζει"... 6 φαγητά ταυτοχρόνως!!! Όλα καλομαγειρεμένα κι εύγευστα...
"ΕΝ ΑΝΔΡΩ"