Πελαργοί στο Κόρθι! Τι λέει το LIFE γι' αυτούς...
Το μήνυμα του Γιάννη Καπατάγη χτες στο messanger του ΕΝ ΑΝΔΡΩ έλεγε: "προχτές 6/8 στο Κόρθι (Πίσω Μεριά) ένα κοπάδι - περίπου 25 με 30 πουλιά - μας έκαναν παρέα...". Στις φωτογραφίες απεικονίζονταν πελαργοί που ξεκουράζονταν σε ξύλινους στύλους της ΔΕΗ πριν συνεχίσουν το ταξίδι τους.
Δεν σταθήκαμε όμως μόνο στο ωραίο μήνυμα του φίλου μας. Πήραμε τηλέφωνο υπεύθυνο του LIFE ANDROS και ρωτήσαμε μερικές πληροφορίες. Μας εξήγησε πως οι πελαργοί ω; μεταναστευτικά πουλιά περνάνε και από Άνδρο. Ιδίως από το Κόρθι. Έτσι πέρασαν και προχτές εντυπωσιάζοντας τον αναγνώστη μας και τους Πισωμερίτες με την στάση τους στο χωριό τους. Μας εξήγησε ακόμα ο υπεύθυνος πως και πέρσι είχαν περάσει πολλοί και δύο εξ αυτών - νεώτερα - άπλωσαν τα φτερά τους σε λάθος μέρος και κεραυνοβολήθηκαν από το 20.000 volt ρεύμα της μεσαίας τάσης της ΔΕΗ. Του βρήκαν από το LIFE και τους μάζεψαν.
Μας επισήμανε επίσης πως δύο νεαροί σπιζαετοί της Άνδρου χάθηκαν πέρσι στην κυρίως Ελλάδα από ρεύμα μεσαίας τάσης (για τον ένα εξ αυτών στη Θεσσαλία είχαμε γράψει) σε στύλους της ΔΕΗ. Και τόνισε πως ο κίνδυνος ηλεκτροπληξίας των μεγάλων πουλιών είναι αυξημένος. Αν και τα ίδια έχουν - όπως εξήγησε - έχουν αυξημένο ένστικτο αυτοσυντήρησης και προσέχουν πολύ τα καλώδια. Αλλά τα νεώτερα κυρίως κάνουν και λάθη.
Και κατέληξε: "τόσοι οικολογούντες μιλάνε για τα πουλιά και τις ανεμογεννήτριες όπου ο κίνδυνος με αυτές είναι ελάχιστος. Και δεν μιλάνε για εκατομμύρια χιλιόμετρα εναέρια καλώδια ρεύματος μεσαίας τάσης όπου σκοτώνονται χιλιάδες πουλιά κάθε χρόνο. Αλλά βλέπεις το θέμα με το ρεύμα δεν είναι "πιασάρικο". Και δεν μπορούν να ζητήσουν μερικές δεκάδες δισεκατομμυρίων ευρώ για υπογειοποίηση εκατομμυρίων χιλιομέτρων εναερίων καλωδίων μεσαίας τάσης σε όλη την Ελλάδα. Πιο εύκολο είναι να "ανησυχούν" για τις ανεμογεννήτριες! Ενώ η ορνιθολογική εταιρεία που ξέρει τις επιτρέπει!"
Το θέμα της ηλεκτροπληξίας των πελαργών το θυμόμαστε και από δύο ταξίδια μας στην Φιλιππιάδα στην Ήπειρο που είναι βασικό μέρος καταλύματος πελαργών. Μας έλεγαν πριν χρόνια οι κάτοικοι σε ένα ρεπορτάζ πως όταν μπήκαν τα καλώδια τα πουλιά που σκοτώνονταν ήταν δεκάδες τον πρώτο χρόνο. Όμως μετά έμαθαν και δεν πατούσαν τα καλώδια και δεν άνοιγαν τα φτερά ανάμεσα τους."
Κάτι που φαίνεται και στις φωτογραφίες του Γιάννη Καπάταγη από την Πίσω Μεριά όπου βλέπουμε πόσο προσεκτικά στέκονται τα μεγάλα πουλιά μόνο στην κορυφή του στύλου ή μόνο στο πάνω μέρος των οριζοντίων διασταυρώσεων. Ξέρουν πως οπουδήποτε αλλού κινδυνεύουν. Έχει πια περάσει στην συνείδηση τους. Κάτι σαν "γνώση αγέλης" που θα λέγαμε λόγω των ημερών...
"ΕΝ ΑΝΔΡΩ"