ΠΡΟΣΟΧΗ: Προβλέπεται δύσκολο υδρολογικά το καλοκαίρι
Σχετικά λίγα τα προχθεσινά χιόνια στο Ζένο, πάνω από τ' Αποίκια. Και λιγότερη η διάρκεια τους. Λιγότερες και οι βροχές εφέτος. Και το τέλος του τρέχοντος υδρολογικού έτους απέχει μόνο ένα μήνα ή λίγο περισσότερο. Τα πράγματα εφέτος φαίνονται δύσκολα...
Τα προχθεσινά χιόνια δεν ήταν ιδιαίτερα πολλά και επικεντρώθηκαν στην περιοχή από Παλαιόπολη τον Άγιο Γιώργη στο Φαράλι και κάλυψαν όλη την έκταση γύρω από την Χώρα όλα και τα γύρω χωριά και τον κύριο ορεινό όγκο από Βουρκωτή προς Άρνη. Διήρκεσαν μόνο μιάμιση μέρα. Και έλιωσαν. Το νησί επλήγη λιγότερο από τα χιόνια, λοιπόν, και περισσότερο από τους ισχυρότατους ανέμους της καταιγίδας.
Αντιστοίχως και οι βροχές στο νησί εφέτος δεν ήταν πολλές. Υπάρχει μια παρατεταμένη περίοδο ανομβρίας που απλώνει σε διαστήματα αρκετών χειμερινών μηνών. Ήδη πολλοί αγρότες βλέπουν τα νερά των πηγών να έχουν χαμηλή ροή για την εποχή. Η κλιματική αλλαγή έχει πλέον γίνει ορατή δια γυμνού οφθαλμού στην Άνδρο.
Με τα παραπάνω κατά νου απευθύναμε σχετικά ερωτήματα με την διαμορφωμένη κατάσταση προς την υδρολογική υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Ν. Αιγαίου, που εδώ και πολλά χρόνια έχει ερευνητικό δίκτυο και κατά αρχείο για την Άνδρο και για τις Κυκλάδες. Η υπηρεσία μας έστειλε ένα ιδιαίτερα περιεκτικό σημείωμα για την Άνδρο και έναν υδρολογικό χάρτη των Κυκλάδων, κάνοντας εύκολες τις σχετικές υδρολογικές συγκρίσεις με τα άλλα νησιά των Κυκλάδων. Τα δημοσιεύουμε και τα δύο ώστε να έχουμε μια εικόνα πως εξελίσσεται εφέτος η κατάσταση. Από τον χάρτη και το σημείωμα βγαίνει το συμπέρασμα πως τα πράγματα για την Άνδρο εφέτος δεν εξελίσσονται υδρολογικώς καλά. Το αντίθετο μάλιστα πάνε πολύ χειρότερα από αρκετά άλλα νησιά.
Παρατίθενται ο χάρτης και το σημείωμα για την Άνδρο που υπογράφει ο έμπειρος και έγκυρος διευθυντής της υπηρεσίας υδρολόγος Ηλίας Νόκας:
Υδρολογικός χάρτης Κυκλάδων 2020-2021
«Από τα μέχρι σήμερα δεδομένα που συλλέγονται από τους μετεωρολογικούς σταθμούς που ανήκουν στο δίκτυο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, προκύπτουν τα εξής συμπεράσματα :
- Η υδρολογική περίοδος 2020-2021 δεν εξελίσσεται ικανοποιητικά σε όλα τα νησιά, αλλά στην Άνδρο τα πράγμα μάλλον είναι ακόμα χειρότερα.
- Με ένα μέσο ετήσιο ύψος βροχής γύρω στα 400 χλστ. στην Άνδρο (στο υψόμετρο της θάλασσας), στον σταθμό του Γαυρίου από τον Σεπτέμβριο 2020 μέχρι και σήμερα έχουν καταγραφεί 170 χιλιοστά βροχής. Δηλαδή, το συνολικό ύψος βροχής είναι πολύ πιο κάτω από τον μέσο όρο. Ας σημειωθεί, ότι την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, είχαν καταγραφεί πάνω από 600 χιλιοστά βροχής, που στο τέλος της περιόδου (Απρίλιος 2020) είχαν φτάσει πάνω από 700. Βέβαια, η περυσινή χρονιά, ήταν η χρονιά της 20ετίας, γιατί οι βροχές ήταν εξαιρετικά υψηλές.
- Το ύψος βροχής στα ορεινά της Άνδρου, δεν καταγράφεται, όμως, πολύ χοντρικά, μπορούμε να πούμε ότι από τ'Απροβάτου μέχρι την Χώρα και το Κόρθι, οι βροχές αναμένεται να είναι σχεδόν διπλάσιες συγκριτικά με το Γαύριο, δηλαδή, το ύψος βροχής σε αυτές τις περιοχές είναι μέχρι σήμερα της τάξης των 300-350 χιλιοστών. Για σύγκριση, παρατίθενται τα ύψη βροχής σε δύο ορεινούς σταθμούς, στην Κόρωνο της Νάξου ( 510 χλστ.)και στις Ράχες της Ικαρίας (550 χλστ.). Σε σταθμούς αντίστοιχους με αυτόν του Γαυρίου (δηλαδή στο υψόμετρο της θάλασσας), έχουν καταγραφεί: Κύμη : 670 χλστ., Κάρυστος: 300 χλστ., Μύκονος: 200 χλστ., Μήλος: 340 χλστ. και Ανάφη: 130 χλστ.
Υδρολογικά η Χώρα δέχεται πάντα περισσότερες βροχές και χιόνια από τις βορειοδυτικές περιοχές του νησιού. Κάτι που επαληθεύτηκε και από την πρόσφατη κακοκαιρία.
- Δηλαδή, το συνολικό ύψος βροχής στην Άνδρο, φαίνεται να είναι αισθητά χαμηλότερο από τον μέσο όρο των προηγουμένων ετών, αλλά και χαμηλότερο συγκριτικά με αντίστοιχους σταθμούς άλλων νησιών, με εξαίρεση την Ανάφη (και τις Νότιες Κυκλάδες), όπου η βροχή πάντα είναι λιγοστή, σε σύγκριση με τις Βόρειες Κυκλάδες.
- Για τις πηγές του νησιού, μπορεί η περσινή χρονιά (που ήταν εξαιρετική) να μειώσει τις επιπτώσεις από την φετινή ανομβρία, αλλά για την βλάστηση, τις καλλιέργειες και τα οικοσυστήματα, οι επιπτώσεις θα είναι ιδιαίτερα αρνητικές, ιδίως αν ο ρυθμός των βροχοπτώσεων συνεχιστεί όπως μέχρι και σήμερα.»
«ΕΝ ΑΝΔΡΩ»