Ελάτε να περπατήσουμε! Από του Κοχύλου μέχρι την Αγία Ελεούσα...

Η μοναδική θέα από το μονοπάτι Κοχύλου-Αγ. Ελεούσα 

(Όταν ξεκίνησε το πρόγραμμα Life στην Άνδρο - επί Γλυνού - λίγοι κατάλαβαν τη σημασία του κι επένδυσαν σε αυτό. Η διοίκηση Σουσούδη αρχικά δεν το ήθελε. Όμως πείσθηκε. Και στο τέλος παρά την εργαλειακή αντίληψη της - να το χρησιμοποιήσει για ψηφοθηρικούς λόγους - στο τέλος παινευόταν γι΄ αυτό! Αν και η Άνδρος είχε χάσει την ηγετική θέση, που είχε! Η διοίκηση Λοτσάρη, το τρέχει με την κεκτημένη πλέον ταχύτητα που έχει το πρόγραμμα, αν και η Άνδρος από το 2018 δεν είναι οδηγός σε αυτό. Με αυτά τα δεδομένα - και με πλήθος ανώνυμες  υπονομεύσεις από ανθρώπους που δεν θέλουν το νησί να ξεχωρίσει - το Life έχει καταφέρει πολλά. Το Εν Άνδρω από το 2015 μέχρι σήμερα με την βοήθεια των ανθρώπων του Life σας έχει "ταξιδέψει" σε όλη την Άνδρο, σε στεριά και θάλασσα, στον Κάβο Ντόρο και στο νησάκι Μαντήλι, στη Σύρο και στην Γυάρο.

 

Μια άποψη του μονοπατιού...

Σήμερα ήρθε η ώρα του Life να "περπατήσει" μαζί σας στο πρώτο μονοπάτι που καθάρισε το ίδιο στο Κόρθι: από το πανέμορφο Κοχύλου, την αετοφωλιά της Νότιας Άνδρου, μέχρι το εκκλησάκι της Αγίας Ελεούσας στη ρίζα του μοναδικού Πάνω Κάστρου, την βίγλα της Άνδρου στα χρόνια της πειρατείας. Είναι η πρώτη δράση του Life στα μονοπάτια της Άνδρου. Είναι η πρώτη δράση δημόσιου φορέα εκεί που μέχρι σήμερα υπήρχαν μόνο ιδιώτες και εθελοντές. Καιρός ήταν.

Άλλη μια άποψη της διαδρομής του μονοπατιού...

Καιρός είναι να σκεφθούν στον Δήμο Άνδρου να επεκτείνουν και να αξιοποιήσουν τέτοιες δράσεις ώστε τα μονοπάτια της Άνδρου να χρησιμοποιούνται πιο σωστά, να είναι πιο οργανωμένα και να αξιοποιούνται σε δημόσια και σταθερή βάση. Ώστε να μην τα ιδιοποιούνται ή μεταχειρίζονται κάποιοι  - προβάλλοντας μερικές φορές ανύπαρκτα ή αδιάνοικτα μονοπάτια - για δικούς τους λόγους. Το δίκτυο των μεσαιωνικών μονοπατιών της Άνδρου πρέπει να γίνει υπόθεση όλου του νησιού. Και να τεθεί στη βάση του δημοσίου συμφέροντος έτσι ώστε να αφορά και να αναφέρεται σε όλους... ΕΝ ΑΝΔΡΩ) 

Και μια ακόμα άποψη της διαδρομής... 

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ LIFE TERRACESCAPE

Η τοπική ομάδα του προγράμματος LIFE TERRACESCAPE σας προσκαλεί για να περπατήσουμε μαζί στο μονοπάτι Κοχύλου-Αγία Ελεούσα. Το μονοπάτι καθαρίστηκε πρόσφατα και περιμένει να σας οδηγήσει σε μιά μαγευτική διαδρομή στα χωράφια και την εκκλησία της Αγίας Ελεούσας, κάτω από το Κάστρο του Κοχύλου. Σας περιμένουμε την Πέμπτη 27/5/2021 στις 5 το απόγευμα στο δημοτικό σχολείο Κοχύλου.

Πρόκειται για μια υπέροχη διαδρομή προς τις επανακαλλιεργούμενες από το LIFE TERRACESCAPE αιμασιές στην Αγία Ελεούσα, ακολουθώντας τον δρόμο που χρησιμοποιούσαν οι ντόπιοι για να πάνε από το χωριό προς τα χωράφια και τις καλλιέργειες τους. Κατά μήκος της διαδρομής θα συναντήσουμε ξωκλήσια, κονάκια, αλώνια και κτίσματα για τα ζώα που χρησιμοποιούσαν οι χωρικοί στο παρελθόν.

Η συνολική διάρκεια της πεζοπορίας εκτιμάται ότι θα είναι 2 ώρες και θα καλυφθεί απόσταση περίπου 3 χιλιομέτρων, ακολουθώντας το σηματοδοτημένο και πρόσφατα καθαρισμένο μονοπάτι T1 του έργου LIFE TERRACESCAPE.

Οι συμμετέχοντες καλούνται να έχουν μαζί τους νερό και να φορούν κλειστά παπούτσια.

Σας περιμένουμε!

Οι αιμασιές - αναβαθμίδες - που έχει συντηρήσει και έχει καλλιεργήσει το life στην Άνδρο...

Το έργο LIFE TERRACESCAPE αφορά στη λειτουργική αποκατάσταση των αναβαθμίδων, μέσω της επανακαλλιέργειάς τους μετά από πολλά έτη εγκατάλειψης στον νησιωτικό χώρο του Αιγαίου. Άμεσος στόχος του έργου είναι η επίδειξη των ωφελειών που θα προκύψουν τοπικά από μια τέτοια δράση και η επιτόπια πολλαπλασιαστική της εφαρμογή. Απώτερος στόχος, η δημιουργία προσαρμοσμένων πράσινων υποδομών, ως ανασχετικό στοιχείο στις  επιπτώσεις  της  κλιματικής αλλαγής. Η όλη δράση λαμβάνει χώρα στο νησί της Άνδρου, με στόχο να επεκταθεί σε άλλα νησιά του Αιγαίου και της Μεσογείου.

Το έργο, με τον πλήρη τίτλο «Μετατροπή των εγκαταλελειμμένων τοπίων αναβαθμίδων σε πράσινες υποδομές μέσω συμμετοχικής επιστασίας γης για καλύτερη προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή (LIFE16 CCA/GR/000050», υλοποιείται από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, τον Δήμο Άνδρου, το Πράσινο Ταμείο, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, με την οικονομική υποστήριξη του χρηματοδοτικού μέσου LIFE της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Δεν γράψαμε ποτέ πως είναι μονοπάτι που έχει σηματοδοτήσει το ANDROS ROUTES. Συνεπώς η διευκρίνηση σας εκτός θέματος. Απαντάτε τώρα και σε όσα δεν γράφουμε;
Όμως δεν έχετε απαντήσει στο ότι πέρσι είχατε στο χάρτη σας 18 μονοπάτια και διαμαρτυρόσασταν για το 19!!! Το οποίο δεν το είχατε. Κι όταν σας είπαμε πως ήταν αδιάνοικτο και δημοσιεύσαμε και φωτογραφίες δεν απαντήσατε ΠΟΤΕ.
Αλλά συνεχίσατε τις διαμαρτυρίες. Και το διανοίξατε εφέτος μετά το Πάσχα!!!
Συνεπως απαντάτε σε ότι θέλετε κι όχι σε ότι σας ρωτάνε. Ενδιαφέρουσα πολιτική στάση...
Ακόμα, γράφετε για βαθμό δυσκολίας των μονοπατιών που καθαρίζει η οργάνωση σας. Δεν γράφετε όμως για βαθμό επικινδυνότητας. Μπορούμε μιας και θέσατε το θέμα να σας γράφουμε εμείς τον βαθμό επικινδυνότητας και να σας υπολογίσουμε εμείς πόσες ώρες μπορεί να φτάσει βοήθεια αν ποτέ χρειαστεί σε κάποια εξ αυτών...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 3 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Σχετικά με τη πρόσβαση στη Γερολίμνη θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι δεν πρόκειται για μονοπάτι αλλά για ρέμα και δεν ανήκει σε κανένα πεζοπορικό δίκτυο μονοπατιών ούτε έχει σημανθεί ποτέ ή διαφημιστεί ως πεζοπορική διαδρομή από το Andros Routes. Οπότε ο σχόλιό σας θεωρώ ότι είναι τουλάχιστον άστοχο ως παράδειγμα θεμελίωσης επικρίσεων για προβλήματα και επικινδυνότητα του υφιστάμενου πεζοπορικού δικτύου , το οποίο έχει σημανθεί από το Andros Routes. Άλλωστε μπορείτε να ανατρέξετε σε προηγούμενο άρθρο σας όπου αναφέρεται πηγή σας κατά την οποία το Andros Routes αρνείται να σηματοδοτήσει τη πρόσβαση εκεί λόγω του ότι δεν είναι μονοπάτι.https://www.enandro.gr/perivallon/4453-%ce%b7-%ce%b3%ce%b5%cf%81%ce%bf%ce%bb%ce%af%ce%bc%ce%bd%ce%b7-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%80%ce%bf%cf%84%ce%b1%ce%bc%ce%bf%cf%8d-%ce%ac%cf%87%ce%bb%ce%b1-%ce%ac%ce%b3%ce%bd%cf%89%cf%83%cf%84%ce%b7-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%bc%ce%b1%ce%b3%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%b3%cf%89%ce%bd%ce%b9%ce%ac-%cf%84%ce%b7%cf%82-

This comment was minimized by the moderator on the site

Πολιτικές αντιπαραθέσεις στην Άνδρο συχνά συνοδεύονται από μια καλή δόση φανατισμού και συνήθως έχουν σαν αποτέλεσμα να βλάπτεται το νησί από απερίσκεπτες διχογνωμίες. Αντιθέσεις εκφράζονται συχνά με προσβολές και κακόβουλες κατηγορίες. Προσωπικά δεν καταλαβαίνω γιατί το πρόγραμμα “LIFE” παρουσιάζεται στο άρθρο σαν εργαλείο αντιπαράθεσης με πολιτική χροιά. Η ανανέωση παλαιών μονοπατιών από το πρόγραμμα σε συνδυασμό με ανανέωση καλλιεργήσιμης γης έχει λογική βάση. Το ότι η διάνοιξη του μονοπατιού στου Κοχύλου “είναι η πρώτη δράση δημοσίου φορέα εκεί που μέχρι σήμερα υπήρχαν μόνο ιδιώτες και εθελοντές” δεν θα έπρεπε να χρησιοποιηθεί σαν όπλο εναντίον των εθελοντών που με πολύ κόπο και θυσίες έχουν επί αρκετά χρόνια κάνει αγώνα ώστε ή Άνδρος να αποκτήσει ένα δίκτυο διαδρομών με διεθνή αναγνώριση. Το υπονοούμενο κατά των εθελοντών της Andros Routes είναι εμφανές και μαζί με διάφορες φήμες που έχουν κατά καιρούς εμφανιστεί περί δήθεν χρηματισμού εθελοντών κάθε άλλο παρά βοηθούν το νησί μας. Συμφωνώ ότι “καιρός είναι να σκεφθούν στον Δήμο Άνδρου να επεκτείνουν και να αξιοποιήσουν τέτοιες δράσεις”. Προς το παρόν τα μονοπάτια διανοίγονται και συντηρούνται από τους εθελοντές και χρησιμοποιούνται “σωστά” και “οργανωμένα” και προσελκύουν επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Οποιαδήποτε θετική επέμβαση από τις αρχές του νησιού δεν θα μπορούσε να είναι παρά ένα καλό πράγμα στην όλη προσπάθεια.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Κανένας υπαινιγμός. Τοποθέτηση ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ είναι. Πολλά μονοπάτια που έχουμε περπατήσει είναι οριακά ανοιγμένα και επικίνδυνα αν υπάρξει ατύχημα. Πρόπερσι το ΕΚΑΒ ή η πυροσβεστική προσπαθούμε πολλές ώρες να βγάλει από το μονοπάτι της Γερολίμνης τραυματισμένο αλλοδαπό. Πόσα μονοπάτια είναι σωστά διανοιγμένα για να μπουν διασώστες αν υπάρξει πρόβλημα; Αν ξέρετε πέστε μας. Ξέρουμε μερικά όμως που έχουν προβλήματα. Αν σκοπός σας είναι να κρύψουμε τα όποια προβληματα... πολύ ευχαρίστως!!!
Δεν καταλαβαίνω προσβάλουμε λέγοντας για κάποια προβλήματα; Επιτρέπεται ή όχι να επισημάνουμε αδυναμίες στο δίκτυο; Ναι ή όχι; Χωρίς ύβρεις, χωρίς υπαινιγμούς για χρηματισμούς, χωρίς αμφισβητήσεις προθέσεων. Όπως κάνουν μερικοί εξ όσως ασχολούνται με τα μονοπάτια κι είναι έτοιμοι να υπαινιχθούν τα πάντα για όσους θέλουν...
ΑΥΤΑ ΤΑ ΛΙΓΑ.

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 3 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Μπράβο στο Εν Ανδρω που μας φέρνει καλά νέα, για την πρωτοβουλία του Life να καθαρίσει το μεσαιωνικό μονοπάτι τριων χιλιομέτρων από το πανέμορφο Κοχύλου , από το οποίο παρεπιπτόντως περνάει και το μονοπάτι 3 Χώρα-Κόρθι 10 χιλιομέτρων, μέχρι το εκκλησάκι της Αγ. Ελεούσας. Είναι μία πολύ θετική εξέλιξη, τα αδρά χρηματοδοτούμενα προγράμματ της Ε.Ε. να συμβάλουν στο από 12 ετών έργο της Εθελοντικής Οργάνωσης ANDROS ROUTES , που έχει αναδείξει 180 χιλιόμετρα μεσαιωνικών μονοπατιών της Άνδρου μας, σηματοδοτώντας τα με Ευρωπαικές προδιαγραφές, συντηρώντας τα σε συνεχή βάση όλα αυτά τα χρόνια και έχοντας κατορθώσει να τα πιστοποιήσει για τα τελευταία 9 χρόνια ο Ευρωπαικός Οργανισμών Πεζοπόρων. Μία ομάδα περισσότερων των 50 εθελοντών δουλεύοντας με αγάπη για την Άνδρο και μία αμάδα ιδιωτών χορηγών έχουν κατορθώσει να αναδεικνύονται παγκοσμίως τα πολύτιμα αυτά στοιχεία της πολιστικής μας κληρονομιάς. Θα είναι ευχής έργο εάν και ο Δήμος μπορέσει να συνεισφέρει στο μεγάλο αυτό έργο, γιατί μέχρι σήμερα δεν μας έχει συνηθίσει σε κάτι τέτοιο καθώς όταν τελειώνουν τα Life τελειώνει απότομα και η συνεισφορά. Με εκτιμώμενη συμμετοχή λιγότερο από το 5% του όλου κόστους και εργασιών που γίνονται για την ανάδειξη , σήμανση και συντήρηση όλα αυτά τα 12 χρόνια. Εθελοντές από Ευρωπαικές Χώρες και ως επί το πλείστον Αθηναίοι που έχουν σπίτια στην Άνδρο και την έχουν λατρέψει δουλεύουν άοκνα σε καθημερινή βάση για να υπάρχει προσβάσιμο αυτό το δημόσιο δίκτυο μεσαιωνικών δρόμων. Κάτι όμως δεν κατάλαβα στο παραπάνω άρθρο την φράση "με το να χρησιμοποιούνται τα μονοπάτια ποιό σωστά , ποιό οργανωμένα και να αξιοποιούνται σε δημόσια και σταθερή βάση, ώστε να μην ιδιοποιούνται ή μεταχειρίζονται κάποιοι προβάλλοντας μερικές φορές ανύπαρκτα ή αδιάνοικτα μονοπάτια για δικούς τους λόγους" Είδate έμας τους εθελοντές να ιδιοποιούμεθα το έργο που προσφέρουμε απλόχερα στην Άνδρο? Επειδή οργανώσαμε και δουλέψαμε σκληρά για περισσότερους από 9 μήνες κάθε χρονιά για να φέρουμε εις πέρας δύο πανθομολογουμένως επιτυχημένα Φεστιβάλ Πεζοπορίας το Φθινόπωρο του 2018 και 2019, συμβάλλοντας στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου της Άνδρου με τουρισμό που σέβεται το περιβάλλον της, με μηδανιμή συμβολή της Δημόσιας διοίκησης? Οι μόνοι που προσπαθούν να ιδιοποιηθούν τα όμορφα αυτά μονοπάτια , είναι οι κατά καιρούς κάποιοι ιδιώτες καταπατητές που προσπαθούν να τα συμπεριλάβουν στο οικόπεδο τους, ή να το καταστρέψουν με μπουλντόζες για να ανοίξουν δρόμους, ή και πολύ συχνά εκείνοι που ξεκολλάνε τη σήμανση ώστε να χάνονται οι πεζοπόροι και να μην περνάνε μπρός από την ιδιοκτησία τους. Εάν αντέχει ο συντάξας το παραπάνω άρθρο ας έρθει να περππατήσει τα 180 χιλιόμετρα των μονοπατιών ώστε να έχει ίδια αντιληψη για τον όγκο της δουλειάς και των υλικών που μπαίνουν καθημερινά στο έργο και να μην τρέφει φρούδες ελπίδες ότι το Δημόσιο θα θριαμβεύσει σε αυτό το έργο, γιατί θέλει πάρα πολύ δουλειά και φροντίδα.
Θερμή παράκληση ο συντάξας να εκφράζεται με μεγαλύτερο σεβασμό χωρίς υπονοούμενα για τους χορηγούς και τους εθελοντές αυτού του έργου , γιατί ούτε 10 Life δεν θα τα έβγαζαν πέρα.
Αλέξανδρος Βραχνός
Εθελοντής ANDROS ROUTES

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 3 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Στο Μπατσι έγινε μια μεγάλη αδικία σε μαγαζί μπαρ το καταδίκασαν να κλείσει Λυπάμαι