"Πεδίο μάχης" ο Κάβο Ντόρος! Εντυπωσιακές φωτογραφίες γύρω από την Άνδρο.

 

Στο στενό του Κάβο Ντόρο και βόρεια των ακτών της Άνδρου, από το ακρωτήριο Καμπανός, το πεδίο βολής και την ερημονησίδα Καλόγεροι, διεξήχθη ίσως η πιο εντυπωσιακή και πιο ουσιαστική ναυτική φάση της διακλαδικής άσκησης των Ενόπλων Δυνάμεων, ο «Παρμενίων».

Οι ωραιότεροι πολεμικοί σχηματισμοί, οι πιο θεαματικοί ελιγμοί των φρεγατών, των τορπιλακάτων και των πυραυλακάτων, έγιναν ανάμεσα στην Άνδρο και την Εύβοια, τη μεγαλύτερη «λεωφόρο» του Αιγαίου.

Ένα πέρασμα με τεράστια εθνική, γεωπολιτική, ναυτική, εμπορική και τουριστική σημασία που οι Τούρκοι «έχουν βάλει στο μάτι», στα πιο… τρελά και ανιστόρητα σχέδια τους!

Ο ελληνικός Στόλος που βγήκε με όλα τα διαθέσιμα πλοία στο Αρχιπέλαγος από τις 29 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 6 Οκτωβρίου, έδειξε στον Καφηρέα την δύναμη του.

 Ήταν ένα μοναδικό θέαμα. Καθώς τα πολεμικά επέστρεφαν στον Ναύσταθμο, ανέπτυξαν μεγάλες ταχύτητες, κάνοντας τα νερά του Κάβο Ντόρο να ασπρίσουν από τους αφρούς.

 Πρώτα τα ταχέα σκάφη και μετά οι φρεγάτες, πότε σε σχηματισμό «παραγωγής» και στην συνέχεια όταν βγήκαν από το στενό, σε σχηματισμό «μάχης». 35 κόμβοι ταχύτητα οι πυραυλάκατοι, 25 οι φρεγάτες.

Κύριοι σκοποί της άσκησης, η εξέταση και αντιμετώπιση της δημιουργουμένης από τις διεθνείς εξελίξεις κατάστασης, στο εγγύς και ευρύτερο περιβάλλον της χώρας, η εξάσκηση στην εφαρμογή διαδικασιών διοικήσεως και ελέγχου Ενόπλων Δυνάμεων, η βελτίωση του επιπέδου ελέγχου και διεύθυνσης των επιχειρήσεων.

Επίσης, η εξάσκηση και αξιολόγηση των Ενόπλων Δυνάμεων στη σχεδίαση και διεξαγωγή διακλαδικών επιχειρήσεων, καθώς και η διατήρηση και προαγωγή της μαχητικής ικανότητας τους και η προαγωγή της συνεργασίας και του συντονισμού μεταξύ των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων και των φορέων του πολιτικού τομέα, στη μεγαλύτερη δυνατή έκταση που απαιτείται, κατά την εφαρμογή των εθνικών σχεδίων.

Χ.

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet