«Μακροχρονίως όλοι θα είμαστε νεκροί» αγαπητέ Γιούκλιντ…
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ - PRONEWS.GR
Από έναν απόφοιτο του Λυκείου Αμπελοκήπων που πήρε πτυχίο πολιτικού μηχανικού δεν έχουμε την απαίτηση να ξέρει τον Τζων Μέυναρντ Κέυνς, πρώτο βαρώνο Κέυνς του Τίλτον (John Maynard Keynes, 5 Ιουνίου 1883 – 21 Απριλίου 1946). Τον σπουδαίο Άγγλο οικονομολόγο, μαθηματικό, καθηγητή πανεπιστημίου και συγγραφέα που υπήρξε ο εισηγητής του Κευνσιανισμού. Ούτε να γνωρίζει το διασημότερο των αποφθεγμάτων του.
Όμως από έναν απόφοιτο του Ήττον που σπούδασε οικονομικά και πολιτικές επιστήμες στα πανεπιστήμια του Σάσσεξ και της Οξφόρδης και δίδαξε στο πανεπιστήμιο του Κεντ και στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών έχουμε την απαίτηση να ξέρει και τον Κέυνς και το έργο του.
Το να λέει, λοιπόν, ο Αλέξης Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη πως οι άνω των 70 θα απέλθουν σταδιακά από το σύστημα μοιάζει μακάβριο (πεθάνετε εσείς να σωθεί το σύστημα). Αλλά ο Α. Τσίπρας κινούμενος συχνά στην διασταύρωση πρώιμης νεότητας και ασύγνωστης άγνοιας έχει πει και χειρότερα.
Όμως το να το λέει με αυτόν τον τρόπο ο Γιούκλιντ Τσακαλώτος που πέρασε από Ήττον, Σάσσεξ, Οξφόρδη και Κέντ δεν επιτρέπεται. Όπως και το να μην θυμάται ακριβώς όχι μόνο τη διάσημη ρήση του Κέυνς, αλλά και τον ΤΡΟΠΟ, που την είπε. Αυτό είναι ασύγνωστο.
Για να θυμίσουμε στον «ξεχασιάρη» Γιούκλιντ (και να το μάθει ο πάντα πρόχειρος Αλέξης Τσίπρας), μια από τις βασικές θέσεις του σπουδαίου Άγγλου οικονομολόγου Τζον Μέυναρντ Κέινς ήταν ότι σε περιόδους μεγάλων υφέσεων, όπου παγώνουν οι επενδύσεις, καταρρέει η αγοραστική δύναμη των πολιτών και οι τράπεζες σταματούν το δανεισμό, πρέπει το κράτος να παρεμβαίνει αυξάνοντας τις δημόσιες δαπάνες και ενισχύοντας την απασχόληση. Και κατέληγε: «Βραχυπρόθεσμα ακόμα και το να σκάβει κάποιος λάκκους και να τους ξαναγεμίζει, είναι καλό».
Οι αντίπαλοι του όμως συχνά του αντέτειναν πως με μ’ αυτόν τον τρόπο μακροπρόθεσμα θα διογκώνονταν τα ελλείμματα. Και τον ρωτούσαν ποια είναι η μακροχρόνια απάντηση του. Ο διάσημος Άγγλος οικονομολόγος πάντα ετοιμόλογος απαντούσε λίγο μακάβρια, αλλά και αυτοσαρκαστικά: «Κύριοι μακροπρόθεσμα, θα είμαστε όλοι νεκροί».
Προσέξτε την μεγάλη διαφορά ενός Άγγλου βαρώνου κι ενός έλληνα μαρξιστή αντιγραφέα. Ο Άγγλος βαρώνος με χιούμορ και αυτοσαρκασμό ΣΥΜΠΕΡΙΕΛΑΒΕ και τον εαυτό του στην μακροχρόνια προοπτική του υπαρξιακού τέλους.
Αντιθέτως ο έλληνας, κακός αντιγραφέας και «μαρξιστής των κυβιστήσεων», ΕΞΑΙΡΕΣΕ τον εαυτό του!!! Αυτός, 58 ετών σήμερα, θα ζει και θα μεγαλουργεί και το 2030 στα 69 του!!! Και το 2040 στα 79 του!!! Οι άλλοι, οι γέροι, θα πεθάνουν!
Τέτοια μεγαλοψυχία ο Γιούκλιντ Τσακαλώτος που πέρασε και από το Ήττον, και από το Σάσσεξ και από την Οξφόρδη και από το Κεντ! Μέχρι που πήρε μεταγραφή για το ΕΚΠΑ! Εκεί εξελληνίστηκε, αλλά μάλλον με πολύ κακό τρόπο. Και έτσι έφτασε στο μνημειώδες: οι γέροι θα πεθάνουν προσεχώς!!!...
Κρίμα τα σπουδαία αστικά αγγλικά σχολεία που πέρασε ο Γιούκλιντ! Κρίμα τις περγαμηνές που σώρευσε από αυτά. Ότι του απέμεινε από την σπουδαία παρακαταθήκη τους ήταν μόνο τα αγγλικά με εξαιρετική οξφορδιανή προφορά.
Δεν πήρε τίποτα από το ήθος τους. Αυτό που αποτύπωσε ο σπουδαίος Τζων Μέυναρντ Κέυνς με εκείνο το μοναδικό αυτοσαρκαστικό πρώτο πληθυντικό πρόσωπο - μιας φράσης που έμεινε στην ιστορία του 20ου αιώνα.
Αντιθέτως το τρίτο πληθυντικό του Γιούκλιντ θα μείνει στην ελληνική ιστορία των ύστερων συριζαϊκών χρόνων σαν κορυφαία ατάκα εγωκεντρισμού του ελληναρά που κρύβει μέσα του. Και που ποτέ δεν ξεπέρασε, αν και πέρασε από εκεί που κάποτε πέρασε και ο σπουδαίος Τζων Μέυναρντ Κέυνς…