Κήρυξη της Άνδρου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Επιχορήγηση 200.000 ευρώ από το ΥΠΕΣ. Τι έχει γίνει μέχρι σήμερα...
Από τις κατολισθήσεις της μεγάλης βροχής της 7ης Οκτωβρίου.
Ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, κήρυξε σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας τον Δήμο Άνδρου, της Περιφερειακής Ενότητας Άνδρου, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση συνεπειών (πλημμύρες, κατολισθήσεις) που προέκυψαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα (έντονες βροχοπτώσεις, θυελλώδεις άνεμοι) που εκδηλώθηκαν στις 07 και 08-10-2019. Η εν λόγω κήρυξη θα διαρκέσει για τρεις μήνες (έως και 07/1/20).
Από την συνάντηση του υπουργού Εσωτερικών με τον δήμαρχο Άνδρου.
Η κήρυξη της Άνδρου σε κατάσταση έκτακτη ανάγκης συνεπάγεται και μια έκτακτη χρηματοδότηση της τάξεως των 200.000 ευρώ με στόχο την αποκατάσταση των ζημιών. Την χρηματοδότηση αποφάσισε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος μετά από συνάντηση του με τον δημάρχου Άνδρου Δημήτρη Λοτσάρη, ο οποίος του εξέθεσε την κατάσταση στα πληγέντα χωριά του νησιού παρουσιάζοντας και σχετικές αναφορές από τα ΜΜΕ.
Ζημιές στο οδικό και στο ηλεκτρικό δίκτυο.
Να σημειώσουμε πως σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Δημήτρη Τηνιακό στις 14 μέρες που έχουν περάσει τα δημοτικά συνεργεία και ιδιωτικά συνεργεία που έχει επιστρατεύσει ο Δήμος Άνδρου καθάρισαν κι εξακολουθούν να καθαρίζουν και να αποκαθιστούν ζημιές της τάξεως των 40.000 ευρώ, μέχρι στιγμής, στις περιοχές των Στενιών, των Αποικίων, στα Άχλα, στο Νειμποριό, Βουρκωτή, Κατακαλαίους, Μονή Αγίου Νικολάου, Θεοτόκο, Πλάτανος, Άγιος Μάμας, Βαρίδι, Κόλυμπο κλπ σε δρόμους και σε δίκτυα, ενώ θα προχωρήσουν περαιτέρω οι καθαρισμοί και οι αποκαταστάσεις σε όσα μέρη δεν έχουν ολοκληρωθεί. Ο ίδιος - μιλώντας στο Εν Άνδρω - που του έθεσε τα ερωτήματα - εκτίμησε πως το κόστος όλων των παρεμβάσεων στα παραπάνω μέρη θα φτάσει σε πρώτη φάση στα όρια της επιχορηγήσης του ΥΠΕΣ. Όμως το συνολικό κόστος όλων των ζημιών είναι της τάξεως του ενάμιση εκατομμυρίου ευρώ.
«ΕΝ ΑΝΔΡΩ»