«Γι’ αυτά πολεμήσαμε…» ή η σαλιγκαροποίηση της ιστορικής μνήμης στην Άνδρο
Δεν είναι κεραμίδια: είναι πέτρες στο τείχος του αρχαίου Στρόφιλα. Δεν είναι ένα, αλλά στόλος ολόκληρος. Ένας ναυτικός πολιτισμός (πριν της Σαντορίνης) αφησε τα ίχνη του στην Άνδρο. Κάποιοι τον περιφρονούν και θέλουν να τον εξαφανίσουν!!! Τέτοιο ήθος, τέτοια γνώση, τέτοια μνήμη: όση και τα σαλιγκάρια!!! Όμως, όπως έγραψε ο ποιητής Γ. Ρίτσος: "σε τούτα εδώ τα μάρμαρα κακιά σκουριά δεν πιάνει"... (φωτ. εν Άνδρω).
Λάβαμε μερικά σχόλια Πλουσκαίων αυτές τις μέρες που αξιώνουν την… εξαφάνιση του Στρόφιλα! Μερικά τα δημοσιεύσαμε. Αλλά τα βάλαμε στην άκρη. Κάποια στιγμή ήρθε κι ένα που υπέγραφε κάποιος... ΣΤΡΟΦΙΓΓΑΣ! Κοροϊδεύοντας εμφανώς τον ΣΤΡΟΦΙΛΑ. Και μας άφησε άφωνους...
Ήταν η πλήρης σαλιγκαροποίηση της ιστορίας και του πολιτισμού του νησιού! Τι μνήμη έχει ένα σαλιγκάρι; Τόση μνήμη είχε και ένας ΣΤΡΟΦΙΓΓΑΣ! Από όλα αυτά τα «μαργαριτάρια» των ημερών δημοσιεύσουμε τρία για να δουν όλοι τον «πολιτισμό» που αποπνέουν οι φανατισμένοι:
(α) ΣΤΡΟΦΙΓΓΑΣ: «ΠΡΟΣΕΧΕ ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ ΤΟ ΕΝΑ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΚΕΡΑΜΙΔΙ ΠΟΥ ΜΟΣΤΡΑΡΕΙΣ ΚΑΙ .... ΠΑΕΙ ΧΑΜΕΝΗ ΑΔΟΞΑ ΤΟΣΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ... ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ!!!!»
(β) ΑΝΩΝΥΜΟΣ: «Μου κάνει περίεργο ο τέλειος και σωστός και όμορφος και καλός χυτυ θα ενοχλεί τα μάρμαρα του στροφιλα...»
(γ) 27/1/2017: «τελικά η βραχογραφίες με τα σκουπίδια δεν έχουν να μοιράσουν τίποτα...»
Οι εκφράσεις και η ορθογραφία «μη σας κάνουν περίεργο»!!! Είναι αυτούσιες όπως τις ανέγραψαν οι ίδιοι στο site. Εκτός από τα ελληνικά, εμφανώς αγνοούν και την Ιστορία και τον Πολιτισμό του νησιού μας. Όμως επιδιώκουν να επιβάλουν την απύθμενη άγνοια τους με στόχο την εξαφάνιση του Στροφιλα!!!...
Στρόφιλας: Αποτυπώσεις μιας ναυτικής Ιστορίας 6000 χρόνων...
Έχουν τόση γνώση και μνήμη όση τα σαλιγκάρια! Αλλά μήπως και μερικοί από τους επικεφαλής τους δεν κάνουν ότι μπορούν για να επιβληθεί στο νησί η σαλιγκαροποίηση της Ιστορίας και του Πολιτισμού μας;
Σε όλους αυτούς απαντά μέσα από τους αιώνες ο μπάρμπα-Γιάννης Μακρυγιάννης: «Αυτά, (τα μάρμαρα) και δέκα χιλιάδες τάλαρα να σας δώσουνε, να µην το καταδεχτείτε να βγουν από την πατρίδα µας. Γι’ αυτά πολεµήσαµε…»
Δεν μιλά μέσα από την Ιστορία ο διανοούμενος Λόρδος Βύρωνας. Δεν μιλά ο ιστορικός ή ο αρχαιολόγος της σήμερον. Μιλά «ο γιος τσοπάνηδων της Ρούµελης µε το σώµα του γεµάτο πληγές» για την Ελλάδα. Και μας λέει: «Γι’αυτά πολεµήσαµε»…
Αξίζει, λοιπόν, κι εμείς από το δικό μας μετερίζι να πολεμίσουμε για «τα κεραμίδια του Στρόφιλα»… Γιατί εκπροσωπούν την ιστορία και τον πολιτισμό της Άνδρου 6000 χρόνια…
«Εν Άνδρω»