23ο Συνέδριο Ένωσης Κυκλαδικού Τύπου: η Άνδρος και ο Τύπος των Κυκλάδων σήμερα
Ο ηγούμενος Ευδόκιμος χαιρετά το συνέδριο εκ μέρους της Μονής που το φιλοξένησε.
Η συμμετοχή στο 23ο Συνέδριο της Ένωσης Κυκλαδικού Τύπου που έγινε στην Μονή Παναχράντου το Σάββατο 16/6 ήταν μεγάλη. Η τραπεζαρία της Μονής που φιλοξενήθηκε το συνέδριο ήταν κατάμεστη με εκδότες των εφημερίδων των Κυκλάδων.
Με δεδομένο πως τα νησιά μας είναι μικρά, ο πληθυσμός καθενός περιορισμένος, η κυκλοφορία των εφημερίδων τους είναι από μηνιαία έως τριμηνιαία. Ουσιαστικά μιλάμε για μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις που στη σύγχρονη εποχή γνωρίζουν όλες τους κλυδωνισμούς των εντύπων και της μετάβασης τους στη νέα εποχή. Μια μετάβαση που οι εκδότες των Κυκλάδων καλούνται να διαχειριστούν, αλλά μέχρι τώρα δυσκολεύονται. Στο συνέδριο από αυτή την άποψη - έστω κι αν δεν το κατάλαβαν όλοι - πλανιώταν άδηλα το ερώτημα: πως μπορείς να αλλάξεις τη συγκρότηση των ανθρώπων που διαχειρίστηκαν αυτά τα μικρά πολύ χρήσιμα έντυπα επί δεκαετίες αν δεν μπουν νέες ιδέεςς και νέο αίμα στις μικρές οικογενειακές επιχειρήσαεις τους;
Ο Γιώργος Δαρδανός πρώτος πρόεδρος κατά την συγκρότηση της ΕΚΤ πριν πολλά χρόνια μιλά για τα προβλήματα της Άνδρου στο συνέδριο.
Ως προς το συνέδριο τώρα: πολλοί οι χαιρετισμοί, αρκετοί και οι ομιλιτές. Ακούγωντας τους χαιρετισμούς (όσες και οι ομιλίες ή και περισσότεροι) αναρωτιέται κανείς αν οι χαιρετισμοί έχουν κάποιο νόημα όταν υπερβαίνουν σε αριθμό τις ομιλίες. Λογικό να χαιρετίσουν το συνέδριο ο Δήμαρχος κι ο Έπαρχος που είναι οι διοργανωτές. Το να χαιρετά το συνέδριο - περαστικός και απροετοίμαστος - ακόμα και ο ΓΓ Πολιτικής Προστασίας κι αμέσως μετά να φεύγει χαμογελαστός φανερώνει το χειρότερο μεταπολιτευτικό μοντέλο "πονηρού πολιτευτάκια" (όπως λέει ο Σαββάπουλος). Κάτι προσβλητικό και για το συνέδριο και για τους διοργανωτές του. Δυστυχώς η Ελλάδα παραμένει στην τροχιά του χτες και ο κάθε ετερόκλητος κυβερνητικός αξιωματούχος κάνει μια βόλτα όπου μαζεύεται κόσμος, λέει μερικά ασυνάρτητα για "δομές", "μικρές δομές" και ολίγα παλαιοκομματικά περί "καθοδήγησης"! Και μετά πάει να "καθοδηγήσει" κάποιους άλλους! Αλλά αυτή ήταν και δυστυχώς σε πολλές περιπτώσεις παραμένει η Ελλάδα.
Η καθηγήτρια Λυδία Παλαιοκρασσά μιλά για τις αρχαιότητες της Άνδρου.
Από τις ομιλίες να ξεχωρίσουμε αυτή της καθηγήτριας Λυδίας Παλαιοκρασσά που στάθηκε εκτενώς στην ιστορική Παλαιόπολη, αλλά και στις δυσκολίες που της πρόσβασης μέσω ένός δρόμου. Κάτι που εμποδίζουν μια σωστή ανασκαφή στο ιστορικότερο μέρος της Άνδρου. Η Λ. Παλαιοκρασσά μίλησε και για τις άλλες σημαντικές αρχαιότητες (Στρόφιλα, Ζαγορά, Υψηλή και Πλάκα). Προηγουμένως ο έπαρχος Άνδρου είχε ζητήσει να βγει και ένα ψήφισμα προς τους αρμόδιους ώστε να επιτρέψουν να γίνει δρόμος για να προχωρήσει και να αξιοποιηθεί η σπουδαία αρχαιολογική τοποθεσία. Μια πρόταση που άναψε την συζήτηση και δημιούργησε ενδιαφέρον για το θέμα.
Και η περί Τύπου ομιλία του υπογράφοντος.
Τέλος, να σταθούμε στα του Τύπου για τα οποία κάναμε σχετική εισήγηση στο συνέδριο. Χωρίς άλλο στην εποχή της παγκοσμιοποίησης η τοπικότητα αποτελεί πλέον τον δεύτερο μεγάλο πόλο του νέου διπόλου. Τη θέση αυτή την είχαν προβλέψει οι ειδικοί. Ήδη από το 1998 στο ετήσιο παγκόσμιο συνέδριο για τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ του Las Vegas ο επικοινωνιακός σύμβουλος του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρήγκαν μιλώντας σε 1.000 ειδικούς από όλο τον κόσμο ανέλυσε διεξοδικά το νέο δίπολο: τοπικότητα κόντρα στην παγκοσμιότητα! Μια κατάσταση που στα επόμενα 20 χρόνια κυριάρχησε. Και βλέπουμε σήμερα αναδεικνύονται ολοένα και περισσότερο τα τοπικά ΜΜΕ που προσελκύουν σε τακτική ημερήσια βάση πλέον ένα ευρύ και εστιασμένο ακροατήριο.
Μόνο που τα τοπικά ΜΜΕ που μιλάνε καθημερινά στο ακροατήριο δεν είναι πλέον τα έντυπα: είναι τα ηλεκτρονικά και του διαδικτύου. Βεβαίως πάντα υπάρχει χώρος και για τα έντυπα ΜΜΕ. Μόνο που έχει αλλάζει ο ρόλος τους. Και έχει αλλάζει το περιεχόμενο τους. Και καλούνται να διαχειριστούν με άλλο τρόπο την πληροφόρηση. Να προσθέσουν στην πληροφορία τη γνώση. Να δώσουν έκταση και βάθος στα θέματα τους. Να μεταβούν σε ένα μοντέλο θεματολογίας περιοδικού. Δεν έχει νόημα ο ανταγωνισμός των εφημερίδων με τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ στην καθημερινότητα. Έχει νόημα ο ανταγωνισμός με τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ στη διαχρονικότητα. Και αυτή επιτυγχάνεται με την γνώση, την εκτενή έρευνα, την ανάλυση. Σε αυτά πρέπει οι εκδότες των μικρών κυκλαδικών εφημερίδων να εστιάσουν πλέον τα έντυπα τους...
Δ. Μπ.