H αρχαία Άνδρος ζωντάνεψε στο Κινγκς Κόλετζ του Λονδίνου
Της Μαργαρίτας Πουρναρά
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ - ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Από την διάλεξη στο Λονδίνο
Tα εγκαίνια της πολυαναμενόμενης έκθεσης «Τροία» στο Βρετανικό Μουσείο και η κακοκαιρία δεν στάθηκαν εμπόδιο στην αθρόα προσέλευση των πιστών αρχαιόφιλων και υποστηρικτών της Ελληνικής Αρχαιολογικής Επιτροπής Μεγάλης Βρετανίας στην 58η εκδήλωσή της. Η διάλεξη με θέμα την αρχαία Ανδρο έγινε στις 19 Νοεμβρίου, στην αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου Κινγκς Κόλετζ στο Λονδίνο. Στην υποδοχή του κοινού η κ. Μάττι Εγκον-Ξυλά, ιδρύτρια της επιτροπής και η δραστήρια πρόεδρός της, δρ Ζέττα Θεοδωροπούλου- Πολυχρονιάδη, ήταν όπως πάντα οι καλύτερες οικοδέσποινες, καλωσορίζοντας πλήθος κόσμου και επισήμων.
Την ομιλήτρια Λυδία Παλαιοκρασσά-Κόπιτσα προλόγισε η πρόεδρος της επιτροπής, ενώ παρουσίασε στο κοινό τους υποτρόφους καθώς και τους αποφοίτους. Η καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας στην Οξφόρδη, Κάθι Μόργκαν επέλεξε να αναφερθεί με κολακευτικά λόγια στην εκπαίδευση 500 φοιτητών στην αρχαιολογία πεδίου που έχει γίνει όλα αυτά τα χρόνια στην ανασκαφή της Παλαιόπολης στην Ανδρο.
Η φετινή διάλεξη εστίασε στις ανασκαφές που πραγματοποιούνται εκεί από το Πανεπιστήμιο Αθηνών υπό τη διεύθυνση της ομότιμης καθηγήτριας του ΕΚΠΑ Λυδίας Παλαιοκρασσά-Κόπιτσα, η οποία ανέβηκε στο βήμα και μετέφερε το ακροατήριο στις αρχαίες Κυκλάδες.
Στην ομιλία της παρουσίασε τα αποτελέσματα του 32χρονου προγράμματος του ΕΚΠΑ στην αρχαία πρωτεύουσα του νησιού, που περιλαμβάνει επιφανειακή έρευνα, ανασκαφική έρευνα σε τρία σημεία της πλαγιάς όπου εκτεινόταν η πόλη καθώς και ενάλια γεωλογική έρευνα στα κατάλοιπα του αρχαίου λιμανιού. Με παράλληλη προβολή εικόνων και βίντεο μίλησε για την ιστορία της Παλαιόπολης από την ίδρυσή της, περί το 700 π.Χ., έως το τέλος της ζωής της, στα μέσα του 7ου αιώνα μ.Χ. Η παύση της κατοίκησης οφειλόταν στις επιδρομές των Αράβων, που ανάγκασαν τον πληθυσμό να αναζητήσει καταφύγιο στην ενδοχώρα του νησιού. Η ευνοϊκή παράκτια θέση της πόλης οδήγησε στην ανάπτυξή της αλλά τελικά και στην εγκατάλειψή της, τόνισε η ανασκαφέας.
Τα ευρήματα φανερώνουν πτυχές της πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής ζωής της πόλης, όπως για παράδειγμα τις ασχολίες των κατοίκων της με τη ναυτιλία, το εμπόριο, την αλιεία, τη γεωργία, την κτηνοτροφία, τη μελισσοκομία και τη μεταλλουργία. Για τον ελληνισμό του Λονδίνου, στα μέλη του οποίου περιλαμβάνονται και πολλοί Ανδριώτες, αυτό το ταξίδι στο παρελθόν είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και συγκίνηση.
Παρόντες ο πρέσβης της Ελλάδος στο Ην. Βασίλειο κ. Δημήτριος Καραμήτσος-Τζηράς με τη Σύμβουλο Α της ελληνικής πρεσβείας Πηνελόπη Μίχα. Εκ μέρους της Κυπριακής Αρμοστείας παρέστη ο Σύμβουλος Πολιτικών Υποθέσεων κ. Ανδρέας Ηλιάδης. Το «παρών» έδωσαν Βρετανοί πανεπιστημιακοί όπως ο πρύτανης του Κινγκς Κόλετζ, Εντουαρντ Μπερν, η διευθύντρια του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών και κάτοχος της Εδρας Κοραή, ελληνίστρια Γκόντα Φαν Στιν, ο ιστορικός Ουίλιαμ Σαν Κλερ, o πρώην πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ελλάδα και νυν πρόεδρος του Anglo-Hellenic League, δρ Τζον Κίτμερ κ.ά.
Παρόντες και οι νέοι υπότροφοι καθώς και απόφοιτοι διδάκτορες που διατηρούν άρρηκτους δεσμούς με τα μέλη του Δ.Σ. της Αρχαιολογικής Επιτροπής. Είναι πάντα μια εικόνα φρεσκάδας αλλά κυρίως αισιοδοξίας για το μέλλον της αρχαιολογίας και των ανθρωπιστικών σπουδών.