ΚΑΛΕΣΜΑ: Ένα μοναδικό εξωκλήσι στη Μύκονο!...
(Όταν ήρθε το δελτίο τύπου για το εξωκλήσι του Αγίου Δημητρίου στο ξενοδοχείο ΚΑΛΕΣΜΑ ΜΥΚΟΝΟΣ ρίξαμε μια ματιά. Πριν το προσπεράσουμε κοιτάξαμε και τις φωτογραφίες. Κι ανακαλύψαμε μέσα από αυτές ένα μικρό πρωτότυπο βυζαντινό αριστούργημα στο διπλανό νησί. Η αγιογράφηση μοναδική και κατανυκτική. Ο μικρός ναός εξαιρετικός. Η ένταξή στον χώρο ξεχωριστή. Όπως έλεγε το δελτίο: "ένα εικαστικό αριστούργημα... μια ωδή στη βυζαντινή κληρονομιά". Σκεφτήκαμε πως είναι ένα ιδιαίτερο θέμα για μια Κυριακή πρωί στις Κυκλάδες και στην Άνδρο. Περικόψαμε το δελτίο τύπου. Επιλέξαμε μερικές αποκαλυπτικές φωτογραφίες. Και τα δημοσιεύουμε σήμερα εδώ δίνοντας στους ανδριώτες αναγνώστες μας την ευκαιρία να στοχαστούν τη σχέση τοπίου, διακοπών, παράδοσης και πνευματικής αναζήτησης, ακόμα και στην τόσο κοσμική Μύκονο - ΕΝ ΑΝΔΡΩ)
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Για πρώτη φορά στην Ελλάδα παρουσιάζεται στη Μύκονο η εικονογράφηση ορθόδοξου ελληνικού ναού με γραμμική γραφή. ο εικαστικό αριστούργημα μέσα στο εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου στο Kalesma Mykonos αποτελεί μια ωδή στη βυζαντινή κληρονομιά.
Είναι γνωστό πως τα ελληνικά αρχοντικά νησιώτικα σπίτια φιλοξενούσαν ένα μικρό ή μεγαλύτερο εικονοστάσι εκφράζοντας έτσι τη λατρεία και την ευγνωμοσύνη τους στο Θείο. Με έμπνευση από το συγκεκριμένο έθιμο, οι ιδιοκτήτες του Kalesma Mykonos θέλησαν να αποδώσουν τον δικό τους φόρο τιμής στην παράδοση και τη θρησκεία χτίζοντας τον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου σε κεντρική θέση μέσα στο ξενοδοχείο. Η εικαστική προσέγγιση έχει γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε το έργο να ξεχωρίζει τόσο για την καλλιτεχνική του υπόσταση όσο και για τα θρησκευτικά μηνύματα που απεικονίζει στις εικόνες του.
Για την αγιογράφηση του ναού, δημιουργήθηκε μία καινούργια γραφή, μία βυζαντινή, tribal εκδοχή με κυρίαρχο το αυστηρό μαύρο χρώμα και τη σημειακή λάμψη του χρυσού. Γεωμετρικές φόρμες εντάσσονται σε οργανικά μοτίβα δημιουργώντας μία τρισδιάστατη εμπειρία. Αναφορές σε μεγάλους Έλληνες αγιογράφους, ελληνιστικά στοιχεία αλλά και λεπτομέρειες από τη ζωή στο νησί έχουν τη δική τους θέση στο σύνολο. Το μαύρο ξύλινο τέμπλο και η αρνητική χρήση του λευκού πάνω σε αυτό, το βυζαντινό ηχητικό soundscape και ο φωτισμός αποκλειστικά από κεριά ξαναδιαβάζουν την ιστορία της βυζαντινής κληρονομιάς.