ΝΑΥΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΗΣ ΑΝΔΡΟΥ: Διαδρομές στα άκρα...

Του Κωνσταντίνου Τριανταφυλλάκη

Συγγραφέας - Σύμβουλος Επιχειρήσεων

Εξώφυλλο του ζωγράφου Γιώργου Σταθόπουλου

Από τότε που διάβασα, μαθητής Δημοτικού, τα "Λόγια της Πλώρης", του Ανδρέα Καρκαβίτσα, με συνεπήραν οι ιστορίες των ναυτικών. Όποιο σχετικό βιβλίο έπεφτε στα χέρια μου, το διάβαζα με πάθος. Μια φορά έψαχνα με κάτι φίλους να βρούμε πλοίο για να κάνουμε το ταξίδι από Νέα Υόρκη προς Ευρώπη. Όμως στο τέλος παρέμεινα ένας "ιδανικός κι ανάξιος εραστής των μακρυσμένων ταξιδιών και των γαλάζιων πόντων..." Στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο έκανα τα πιο μεγάλα ταξίδια μου. Ταξίδεψα και στην Καραϊβική, αλλά άλλος κόσμος, χωρίς ενδιαφέρον. 

Port Elizabeth: Εφημερίδες, φωτογραφία, ντοκουμέντα από εκείνο το τρομακτικό ταξίδι του χαμού...

Έτσι, όταν έπεσαν στα χέρια μου οι "Ναυτικές Ιστορίες της Ανδρου", που επιμελήθηκε ο Διαμαντής Μπασαντής, τις διάβασα απνευστί και μια και δυο και τρείς φορές! Είναι είκοσι ιστορίες ναυτικών (κατά μια σύμπτωση και τα "Λόγια της Πλώρης", είκοσι ιστορίες είχαν!!!) που αφηγούνται οι ίδιοι οι ναυτικοί! Μ' αυτό το γνωστό δωρικό τους ύφος. Που δεν λένε πολλά, αλλά αυτά που λένε βρίσκουν στόχο ίσια στην καρδιά. Μ' αυτές τις μικρές, αλλά περιγραφικές προτάσεις. Σχεδόν κάθε πρόταση και μια εικόνα. Μ' αυτό το πανέμορφο λεξιλόγιο των ναυτικών, που μας το έκανε κτήμα ο μέγας Καββαδίας!

Andros Patria. Ένα ναυάγιο που δεν έγινε ποτέ!

Στο βιβλίο αυτό, θα διαβάσετε πραγματικές ιστορίες των ναυτικών που τις βίωσαν οι ίδιοι. Πραγματικές, αλλά τόσο συγκλονιστικές, συναρπαστικές που ξεπερνάνε την φαντασία ακόμα και του πιο ευρηματικού σεναριογράφου του Hollywood!! Θα ταξιδέψετε σε Ωκεανούς, Θάλασσες και Πελάγη, θα αισθανθείτε ότι παλεύετε με θεόρατα κύματα. αέρηδες και θύελλες που δεν τα βάζει ο νους σας. Θα δείτε ατρόμητους ναυτικούς να αγωνίζονται με νύχια και με δόντια να σώσουν το καράβι τους γιατί αυτή είναι η αποστολή τους. Αν όλοι εμείς οι στεριανοί είχαμε την ίδια αφοσίωση στο σκοπό, που έχουν οι ναυτικοί μας, η Ελλάδα θα ήταν άλλη χώρα.

Το σημείο όπου ναυάγησε αύτανδρο το Antiparos

Το βιβλίο αποτελεί έναν ύμνο για τους ναυτικούς της Ανδρου! Όχι μόνον για τους ίδιους, αλλά και για τις οικογένειές τους. Για τις μανάδες, τις γυναίκες και τα παιδιά τους, που άλλοτε ταξιδεύουν μαζί τους και άλλοτε τους περιμένουν να επιστρέψουν. Είναι ένας φόρος τιμής και μια μεγάλη συνεισφορά στην πολιτισμική παράδοση του νησιού. Όχι μόνον μέσα από τις ιστορίες, αλλά από τα πρότυπα, τις αρχές και τις αξίες που αναδεικνύει.

Ο επιμελητής του βιβλίου, Διαμαντής Μπασαντής, κοσμοπολίτης και πολίτης του κόσμου ο ίδιος, με πλούσιο συγγραφικό και επιστημονικό έργο, τα τελευταία βιβλία της ωριμότητάς του, είναι αφιερωμένα στη γενέθλια γη του πατέρα του, του θερμαστή Σταμάτη Μπασαντή. Ως εκ τούτου το βιβλίο ξεχειλίζει από τρυφερότητα κι αγάπη, μέσα από τα λόγια των ίδιων των ναυτικών, όταν μιλάνε συναμεταξύ τους για τα δικά τους προβλήματα, τα δικά τους όνειρα και τους δικούς τους ανθρώπους.

Το πλοίο Κάβο Ντόρο στο τρίγωνο των Βερμούδων

Το βιβλίο αυτό πρέπει να γίνει κτήμα της νέας γενιάς των Ανδριωτών για να εκτιμήσουν περισσότερο το νησί και την ιστορία του. Δεν έχω αμφιβολία ότι με το βιβλίο αυτό ο Διαμαντής Μπασαντής αφήνει παρακαταθήκη για τους επερχομένους. Δικαιολογημένα μιλάμε για την Άνδρο του Εμπειρίκου και της Καρυστιάνη, αλλά τώρα πρέπει να αναφερόμαστε και στην Άνδρο του Μπασαντή.

Καλοτάξιδο να είναι το βιβλίο!

ΥΓ. Η καλαίσθητη έκδοση του βιβλίου είναι των Εκδόσεων "Νέα Διάσταση" του Δημήτρη Ζώτου.

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet