Χαλκινοί και Κωνσταντινουπολίτες με καταγωγή από Άνδρο
Του Γιάννη Πίππα
Από εκδήλωση του Φιλοπρόοδου Όμιλου με θέμα τον Αντριομαχαλά της Χάλκης στο Γαύριο παρουσία ακροατηρίου (2013, φωτο: Εν Άνδρω).
Μετά τη φυγή του ελληνικού πληθυσμού από τη Χάλκη και την Πόλη, αρκετοί είναι αυτοί που ζουν στην Αθήνα σήμερα και έχουν συνείδηση του γεγονότος ότι κατάγονται από την Άνδρο. Θα παρατεθούν λίγα ονόματα, αλλά και στοιχεία όσων κατέστη δυνατόν να εντοπισθούν.
Από την ίδια εκδήλωση: Αριστερά στο πάνελ ο Γιάννης Πίππας παρουσιάζει το μελέτημα του. Δίπλα του στο μέσον ο Ακύλας Μήλλας ακούει. Διακρίνονται επίσης αριστερά ο εκδότης Γιώργος Δαρδανός και δεξιά ο πρόεδρος του Φιλοπρόοδου Γιάννης Μαμάης.
Ακύλας Μήλλας: Η κυριότερη πηγή για όλες τις πληροφορίες του θέματος Ανδριομαχαλάς είναι Χαλκινός, συνταξιούχος γιατρός, του οποίου οι πρόγονοι κατάγονταν από την Άνδρο. Άλλωστε το επώνυμο «Μήλλας» υπάρχει σήμερα στην Καπαριά. Λάτρης των Πριγκηπονήσων, σπούδασε στην Κωνσταντινούπολη και άσκησε εκεί το επάγγελμα του χειρούργου ορθοπεδικού στο Νοσοκομείο του Μπαλουκλή, στο οποίο επίσης ως αθλητίατρος χειρουργούσε αθλητές της Εθνικής Ομάδας της Τουρκίας και άλλων μεγάλων ποδοσφαιρικών ομάδων. Αργότερα ήρθε στην Αθήνα, όπου εργάσθηκε ως ορθοπεδικός γιατρός. Μοιράζει τη ζωή του μεταξύ Αθήνας και Κωνσταντινούπολης. Έχει ασχοληθεί συστηματικά με ιστοριοδιφική έρευνα γύρω από τον ελληνισμό της Πόλης και των Πριγκηπονήσων. Πλουσιότατο είναι το προσωπικό του αρχείο που αφορά τα Πριγκηπόνησα. Έχει την ιδιότητα του πρώτου συμβούλου στο Διοικητικό Συμβούλιο του Τουρκικού Ιδρύματος Πριγκηπονήσων (AdalarVakfi). Καρπός των ιστοριοδιφικών του ερευνών είναι τα παρακάτω έργα του : 1) Έπεσε ηρωικώς μαχόμενος (έκδοση «Αύρα), 2) Η Χάλκη των Πριγκηπονήσων ( έκδοση «Μνημοσύνη»), 3) Πρίγκηπος, 4) Πρώτη-Αντιγόνη: Τα Πριγκηπόνησα (έκδοση «Μίλητος»), 5) Προποντίδα: Μια θάλασσα της Ρωμιοσύνης, 6) Σφραγίδες Κωνσταντινουπόλεως, 7) Σφραγίδες Μητροπόλεως Χαλκηδόνος, 8) Αναδρομή στα Πριγκηπόνησα (έκδοση «Μίλητος»), 9) Πέρα: Το σταυροδρόμι της Ρωμιοσύνης, 10) Κωνσταντινούπολη: Η εντός των τειχών Ορθοδοξία, 11) Ανατολικά άνωθεν, 12) Τραπεζούς: Στα ίχνη των Μεγάλων Κομνηνών, 13) Κτηματολόγιο νήσου Πριγκήπου, 14) Τα παραλειπόμενα της Χάλκης των Πριγκηπονήσων (έκδοση» Μνημοσύνη»), 15) Μονή του Αγίου Γεωργίου Κουδουνά του εν Πριγκηπονήσω (έκδοση»Μνημοσύνη»), 16) Τραπεζούς: Ημερολόγιο 2011, 17) Πριγκηπόνησα: Ημερολόγιο 2010, 18) Κωνσταντινούπολη: Αναζητώντας τη Βασιλεύουσα, 19) Τα Πριγκηπόνησα (Εφημερίδα «Τα Νέα»), 20) Πριγκηπόνησα («Επτά ημέρες» της Καθημερινής).
Ο γνωστός σκηνοθέτης Τάσος Μπουλμέτης, δημιουργός των διάσημων ταινιών "Πολίτικη κουζίνα" (2003) και "Νοτιάς" (2016)
Τάσος Μπουλμέτης: Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1957 με καταγωγή των προγόνων του από τις Στενιές της Άνδρου. Ήρθε στην Ελλάδα το 1964. Σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και σκηνοθεσία και παραγωγή Κινηματογράφου και Τηλεόρασης στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες, με υποτροφία του Ιδρύματος Ωνάση. Εργάσθηκε ακαδημαϊκά ως βοηθός καθηγητού στο ίδιο Πανεπιστήμιο και, μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα, ως σκηνοθέτης-παραγωγός σε τηλεοπτικές εκπομπές σε κρατικά κανάλια. Είναι συμπαραγωγός και σκηνοθέτης της μεγάλου μήκους ταινίας «Βιοτεχνία Ονείρων», η οποία απέσπασε συνολικά 8 βραβεία στην Ελλάδα και το Χρυσό Βραβείο ταινιών του Φανταστικού Κινηματογράφου στο Φεστιβάλ του Χιούστον. Από το 1988 σκηνοθετεί διαφημιστικές ταινίες για την Ελλάδα και το εξωτερικό και έχει ειδίκευση στα ειδικά εφφέ, στη σύνθεση και επεξεργασία της ηλεκτρονικής και τρισδιάστατης εικόνας. Η «Πολίτικη Κουζίνα», η οποία συγκίνησε ιδιαίτερα το πανελλήνιο, είναι η δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του, μια παραγωγή της VillageRoadshowProductiosσε συμπαραγωγή με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου. Αυτές τις μέρες προβάλεται με μεγάλη στους κινηματογράφους η δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του "Νοτιάς".
Φραγκώ Καράογλαν, σημαντική μεταφράστρια από τα τουρκικά
Φραγκώ Καράογλαν: Ανδριώτισα στην καταγωγή από τον Αντριομαχαλά της Χάλκης. Ο προ-προ-πάππος της, σύμφωνα με την οικογενειακή της παράδοση, μετανάστευσε από την Άνδρο, άγνωστο πότε ακριβώς, εγκαταστάθηκε στη Χάλκη και εργάσθηκε ως πετράς. Σίγουρα είναι από αυτούς τους πετροχτιστάδες που προαναφέραμε. Σήμερα η κ. Καράογλαν υπηρετεί ως προϊσταμένη του Γραφείου Τύπου του Ελληνικού Προξενείου στην Κωνσταντινούπολη. Έχει μεταφράσει πολλά βιβλία από τα Τουρκικά στα Ελληνικά. Παραθέτουμε ένα κατάλογο: 1)Το σπίτι στο Βόσπορο (Livaneli, Zulfu), 2) Η γιαγιά μου (Cetin, Fethiye), 3) Καπετάν Κεμάλ( Belli, Mihri), 4) Ο άνθρωπος της καρδιάς (Icoglu, Guneri), 5) Ευτυχία (Livaneli, Zulfu), 6) Το βιβλίο του Μεχμέτ (Mater, Nadire), 7) Φίλησα μια φορά την Ευδοξία (Agar, Sergun), 8) Εικονογραφημένος κόσμος (Gursel, Nedim), 9) Ένας άνθρωπος, μια γάτα, ένας θάνατος (Livaneli, Zulfu), 10) Οι αναμνήσεις μου( Caglayangil, IhsanSabri), 11) Η ζωή είναι καραβάνσεράι (Ozdamar, Emine-Sevgi), 12) Ο δρόμος του Σινεκλί Μπακάλ (Adivar,HalideEdip), 13) Ο μεγάλος ευνούχος της Κωνσταντινούπολης (Livaneli, Zurfu), 14) Διατάξτε κύριε Διοικητά (Birand, MehmetAli) και 15) Ο Πασάς και ο στρατηγός (Tuesalp, Erbil).
Ο Στέλιος Παρλιάρος, ειδικός της ζαχαροπλαστικής
Στέλιος Παρλιάρος: Διάσημος στο πανελλήνιο ζαχαροπλάστης, από την παρουσία του στην ελληνική τηλεόραση. Hκαταγωγή των προγόνων του είναι από το Κόρθι της Άνδρου. Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1959. Τελειώνοντας το Γυμνάσιο ήρθε στην Αθήνα για να σπουδάσει. Ανακάλυψε τη ζαχαροπλαστική και της αφιερώθηκε. Σπούδασε στο Παρίσι στην EcoleLeNotre, στη Σχολή Ζαχαροπλαστικής Escffierτου ξενοδοχείου Ritz, στη Λυών στη Σχολή Valrhona και τέλος στο διάσημο Fauchon. Το 1982 δημιούργησε το Freshκαι άλλαξε την πορεία της ζαχαροπλαστικής στην Ελλάδα. Παρουσιάζει στην ελληνική τηλεόραση την εκπομπή «Γλυκιές Αλχημίες»
Ο γιατρός Φαίδων Βασιλειάδης στην εκδήλωση για τον Αντριομαχαλά στο Γαύριο
Φαίδων Βασιλειάδης: Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1964. Ο παππούς του Γιάννης Βαβάκης από τα Αποίκια της Άνδρου, ήταν τσαγκάρης στη Χώρα. Παντρεύτηκε την Άννα Χέλμη από τα Αποίκια και εγκαταστάθηκε στην Κωνσταντινούπολη, όπου εργάσθηκε ως τσαγκάρης. Μάλιστα λέγεται ότι ήταν τόσο καλός στην τέχνη του, ώστε τον πήγαν στην Άγκυρα για να φτιάξει παπούτσια στον Κεμάλ. Απέκτησε τέσσερις κόρες. Ο Φαίδων Βασιλειάδης είναι εγγονός του Γιάννη Βαβάκη εκ θηλυγονίας. Ήρθε σε παιδική ηλικία στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μετεκπαιδεύθηκε στη λαπαροσκοπική και ρομποτική χειρουργική. Εργάζεται ως γιατρός ουρολόγος στο Νοσοκομείο «Υγεία». Ιωάννα Βασιλειάδη: Αδελφή του γιατρού Φαίδωνος Βασιλειάδη και εγγονή του εξ Αποικίων Γιάννη Βαβάκη και της Άννας Χέλμη, γεννήθηκε το 1956 στην Κωνσταντινούπολη και φοίτησε στο Ζωγράφειο. Είναι απόφοιτος της Οδοντιατρικής Σχολής Θεσσαλονίκης. Ζει και εργάζεται ως οδοντίατρος στη Θεσσαλονίκη.
Προσθήκη στα παραπάνω (Δ.Μπ.)
Ο Αριστείδης Α. Πασαδαίος, αρχιτέκτων του Νέου Πατριαρχικού Οίκου
Αριστείδης Πασαδαίος. Η οικογένια στην Άνδρο λεγόταν Μπασαντή, σύμφωνα με αφήγηση του γιού του Αριστείδη, Γιώργου Πασαδαίου στον γράφοντα το 2013 στη Νέα Υόρκη. Όταν οι πρόγονοι της οικογένειας μετανάστευσαν τον 19ο αιώνα από την Άνδρο στην Κωνσταντινούπολη το αρχικό επώνυμο άλλαξε σε Μπασαντέος και μετά Πασαδαίος ώστε να μην έχει δυτικότροπη αναφορά. Κάτι που συνέβη με πολλά ανδριώτικα επώνυμα εκείνη την περίοδο (π.χ. Στυλιανού σε Στυλιανίδης - επί το ποντιακότερο κλπ). Ο Αριστείδης Πασαδαίος, αρχιτέκτων, ήταν από τους επιφανέστερους εκπροσώπους της ανδριώτικης καταγωγής οικογένειας των Πασαδαίων και συνέδεσε συνέδεσε το όνομα του με την ανοικοδόμηση του Φαναρίου μεταξύ 1987-1989, που έγινε με χορηγία του Παναγιώτη Αγγελόπουλου. Για το έργο του αυτό του απονεμήθηκε ο τίτλος: 'Αρχων Πρωτομαγίστωρ της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας. O Αριστείδης Πασαδαίος συνέγραψε διάφορες μελέτες (π.χ. Η λαϊκή αρχιτεκτονική της Ίμβρου κλπ). Ανάμεσα στις μελέτες του ξεχωρίζει η δίτομη μελέτη "Ο Πατριαρχικός Οίκος του Οικουμενικού Θρόνου" (α΄τόμος - πρώτη έκδοση 1976: από 195 μ.Χ. μέχρι 1453 μ.Χ. & β΄τόμος - πρώτη έκδοση 1995: από 1948 μ.Χ. μέχρι 1989) που αποτελεί την αρχιτεκτονική ιστορία και της νεώτερης ανοικοδόμησης του Φανατίου.
Ο ανδριώτικης καταγωγής καθηγητής Γιώργος Πασαδαίος (στο μέσο) σε επιστημονική ημερίδα Επικοινωνίας στη Νέα Υόρκη (2003). Αριστερά ο ανδριώτης Γιάννης Μπουμπούκης (ελληνικό γραφείο Τύπου Νέας Υόρκης) και δεξιά ο εκ των εισηγητών Διαμαντής Μπασαντής.
Γιώργος Πασαδαίος. Γιός του Αριστείδη Πασαδαίου. Καθηγητής Επικοινωνίας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Για πολλά χρόνια υπήρξε επικεφαλής του προγράμματος Master στο Τμήμα Διαφήμισης και Δημοσίων Σχέσεων του πανεπιστημίου της Αλαμπάμα (University of Alabama, USA). Στο πανεπιστήμιο δίδαξε από το 1982 μέχρι το 2013, χρονιά που συνταξιοδοτήθηκε στις ΗΠΑ. Σήμερα είναι επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος σε αμερικάνικα ακαδημαικά προγράμματα Επικοινωνίας που διδάσκονται στην Ελλάδα. έχει διδάξει στ τμήματα Διαφήμισης, Μαζικής Επικοινωνίας και Έρευνας. Εργασίες του έχουν συμπεριληφθεί σε περισσότερα από 70 επιστημονικά περιοδικά και βιβλία. ενώ έχει συμμετάσχει σε περισσότερα από 60 συνέδρια Επικοινωνίας.