Το Πολεμικό Ναυτικό ενέκρινε το υδατοδρόμιο στην Άνδρο. Οι διαδικασίες συνεχίζονται...
Οι κυβερνητικές, νομικές και επιχειρησιακές ενέργειες προκειμένου να αποκτήσει η Άνδρος υδατοδρόμιο, προχωρούν με ρυθμούς… ελληνικής χελώνας, αλλά προχωρούν…
Έχουν περάσει περίπου 10 χρόνια από τότε που άρχισαν οι πρώτες συζητήσεις για την δημιουργία δικτύου υδατοδρομίων στα νησιά, πέρασαν υπουργοί και κυβερνήσεις και ακόμα το τεράστιο «όπλο» της τουριστικής βιομηχανίας αλλά και αναβάθμισης των νησιών τού Αιγαίου και του Ιονίου, τα υδροπλάνα, δεν έχουν πετάξει.
Μια προσπάθεια που έγινε στο πρόσφατο παρελθόν δεν καρποφόρησε και διεκόπη άδοξα. Τα νεώτερα για την Άνδρο είναι ότι το Πολεμικό Ναυτικό έδωσε την σχετική άδεια και έγκριση να κατασκευαστεί υδατοδρόμιο στο νησί.
Συγκεκριμένα σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Νησιώτικης Πολιτικής τα νησιά τα οποία πήραν το πράσινο φως από το Γ.Ε.Ν είναι η Άνδρος, η Μύκονος, η Λέρος, οι Λειψοί, η Ρόδος, η Κως, η Τήλος, η Χάλκη, το Καστελόριζο, η Κάρπαθος, η Κάσος, η Νίσυρος, η Κάλυμνος, η Σύμη, η Σύρος, η Μήλος, η Θήρα, η Πάρος, η Νάξος, η Κύθνος, η Κέα, η Αμοργός, η Σίκινος, και το Αγαθονήσι.
Το όλο project της επένδυσης διαχειρίζεται η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου που μέσω των λιμενικών ταμείων, θα έχει και το ιδιοκτησιακό καθεστώς των εγκαταστάσεων.
Για να υλοποιηθεί το όλο σχέδιο χρειάζεται να γίνουν ακόμα και άλλα βήματα, μέχρις ότου πετάξουν τα υδροπλάνα σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα.
Ο υφυπουργός Ναυτιλίας (και βουλευτής Δωδεκανήσου άρα με προσωπικό συμφέρον ολοκλήρωσης της επένδυσης) Νεκτάριος Σαντορινιός, είναι σαφής όπως φαίνεται και από τις σημερινές του δηλώσεις:
«Το υπουργείο παρακολουθεί στενά, από την πρώτη στιγμή, την πορεία προς την ολοκλήρωση του πλαισίου λειτουργίας των υδατοδρομίων, συμμετέχοντας σε κοινές ομάδες εργασίας με το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και ενημερώνοντας, παράλληλα, τους τοπικούς φορείς για κάθε εξέλιξη, καθώς θεωρεί ότι είναι κομβικής σημασίας η αρχή λειτουργίας αυτού του εναλλακτικού τρόπου μετακίνησης για τους νησιώτες».
Όλα εξαρτώνται πλέον από εδώ και πέρα από την κυβέρνηση και το πόσο σύντομα θα προχωρήσει το νομοθετικό πλαίσιο - που δεν υπάρχει - και το οποίο είναι αναγκαίο για την λειτουργία τους.
Τίμος Βικ.