Άνδρος: από τις φώκιες monahus monahus στη χελώνα caretta caretta!!!…
Κι όμως αυτό το κατάμαυρο από το μαζούτ ζωάκι είναι μια νεαρή θαλάσσια χελώνα caretta caretta που βγήκε μισοπεθαμένη στην ακτή για να γλυτώσει...
Λίγη ώρα μετά το σημερικό δημοσίευμα μας για τις φώκιες monahus-monahus, που εποικίζουν την Άνδρο, λάβαμε τηλεφώνημα από αρμόδιο για προβλήματα σε χελώνα caretta caretta στην περιοχή του ναυαγίου του πλοίου “Cabrera”. ΣτοLife, που μας παρέπεμψαν, μάθαμε λεπτομέρειες και είδαμε φωτογραφίες από την διάσωση μια θαλάσσιας χελώνας caretta caretta που σχετιζόταν με την ρύπανση στις βόρειες ακτές και στον βυθό της Άνδρου.
Καθαρίζοντας με το χέρι τις ακτές η εταιρεία απορρύπανσης βρήκε την χελώνα και ειδοποίησε για βοήθεια
Από ότι φαίνεται η απορρύπανση στη στεριά δείχνει τα πράγματα να πηγαίνουν καλά, αλλά η γεμάτη μαζούτ νεαρή χελώνα, που βρέθηκε μισοπεθαμένη στην ακτή φανερώνει πως σε αρκετά σημεία του βυθού το μαζούτ έχει κάνει ζημιά στο οικοσύστημα. Βεβαίως η εταιρεία απορρύπανσης έκανε το καθήκον της και όταν βρήκε την τραυματισμένη νεαρή χελώνα ειδοποίησε για την διάσωση της.
Ιδού πως βρέθηκε στην ακτή η χελώνα. Ένα μαύρο πράγμα!!!
Μετά από τηλεφωνικές οδηγίες άρχισε ο καθαρισμός της
Αρχισε να διακρίνετε το κεφάλι της
Βγάλανε και το αγκίστρι που είχε
Αναλυτικά σύμφωνα με την ανακοίνωση του Life Άνδρου:
«Την Τρίτη 31/1/2017 η ομάδα του LIFE κινητοποιήθηκε για την διάσωση μιας τραυματισμένης θαλάσσιας χελώνας που βρέθηκε σε βόρεια ακτή της Άνδρου. Συγκεκριμένα, το συνεργείο απορρύπανσης των ακτών από το ναυάγιο του πλοίου «CABRERA», ενημέρωσε την ομάδα μας ότι βρέθηκε μια τραυματισμένη χελώνα στην ακτή Λευκιβάρι, στις βόρειες ακτές της Άνδρου.
Υπήρξε άμεση κινητοποίηση και δύο μέλη της ομάδας LIFE πήγαν επιτόπου με το αυτοκίνητο του προγράμματος. Το συνεργείο απορρύπανσης που την εντόπισε είχε ήδη αφαιρέσει ένα μεγάλο αγκίστρι από την νεαρή χελώνα, η οποία όμως ήταν καλυμμένη εξ ολοκλήρου από κατάλοιπα πετρελαίου. Αφού δόθηκαν οι πρώτες βοήθειες και έγινε ο αρχικός καθαρισμός σε συνεννόηση με τον Σύλλογο για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας «ΑΡΧΕΛΩΝ», η χελώνα στάλθηκε με το πλοίο της γραμμής στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στην Γλυφάδα.»
Εδώ έχει καθαριστεί επιτόπου όσο ήταν δυνατόν και έτοιμη να φύγει για το κέντρο περίθαλψης στην Γλυφάδα
Από τις περιπολίες του προγράμματος Life στην περιοχή είδαμε και την εξέλιξη της απορρύπανσης στις ακτές μας. Συγκεκριμένα όπως γράφουν στο site του Life:
«…το προσωπικό του Life στη βόρεια ΖΕΠ στην περιοχή του ναυαγίου και στις γύρω παραλίες. Επισκεφτήκαμε τους κολπίσκους Δημολίτης (ανατολικά του ναυαγίου) και τις παραλίες Μεγάλη και Μικρή Πέζα που βρίσκονται δυτικότερα του κολπίσκου του ναυαγίου. Σκοπός της περιπολίας ήταν ο έλεγχος της τρέχουσας κατάστασης του περιβάλλοντος στις περιοχές πέριξ του ναυαγίου...».
Και η απορρύπανση των ακτών (εδώ στα Πέζα) συνεχίζεται
Η Άνδρος, το έχουμε γράψει πολλές φορές, είναι από τα προικισμένα νησιά me μια σπάνια kai meg;alh βιοποικιλότητα. Υπάρχουν μοναδικά είδη ζώων στο νησί (φώκιες monahus monahus, χελώνες caretta carreta, γεράκια μαυροπετρίτες, θαλασοκόρακες, σπιζαετοί κλπ) καθώς και πάνω από 1000 ποικιλίες φυτών και βοτάνων. Ένας τέτοιος ευλογημένος τόπος μπορεί και πρέπει να διατηρηθεί και να αναδειχθεί. Μέχρι σήμερα έχουν γίνει αρκετά με τα ευρωπαϊκά προγράμματα και με τους εθελοντές του νησιού. Όμως πρέπει να προσπαθήσουμε όλοι μαζί περισσότερο...
«Εν Άνδρω»