Ένας "άκακος γίγαντας" σουλατσάρει κοντά στην Άνδρο: Έχει μήκος 12 μέτρα!
Η συγκεκριμένη πτεροφάλαινα. Για το ακριβές σημείο ειδοποιηθήκαμε τηλεφωνικά πως είναι ανοιχτά στη Σύρο. Την είχαν δει όμως και ανοιχτά στην Άνδρο. Εδώ η φωτογραφία είναι από ιστιοπλοϊκό σκάφος άγγλων τουριστών...
Ένας «άκακος γίγαντας» κάνει βόλτες τις τελευταίες μέρες κοντά στις ακτές της Άνδρου, παίζοντας με τα κύματα και τους αφρούς της θάλασσας. Το κήτος έχουν εντοπίσει ψαράδες, επιβάτες ακτοπλοϊκών πλοίων και πληρώματα ιστιοπλοϊκών, που μάλιστα πρόλαβαν και τράβηξαν και φωτογραφίες.
Πρόκειται για μια πτεροφάλαινα (Balaenoptera physalus) που θεωρείται ο «αγαθός και σβέλτος» κάτοικος της Μεσογείου και κολυμπάει ορισμένες φορές και ανάμεσά μας, με ταχύτητες που αγγίζουν τα 37 χλμ/ώρα.
Το τεράστιο θηλαστικό, υπολογίζεται ότι έχει μήκος περίπου 12 μέτρα! Άφησε τις υποθαλάσσιες χαράδρες που ζει ανάμεσα στην Σύρο, την Γυάρο, την Τήνο και την Άνδρο και ανέβηκε στην επιφάνεια, προκειμένου να βρει την τροφή του.
Η συμπεριφορά του δείχνει ότι για κάποιο λόγο, έχει αποσπασθεί από το υπόλοιπο κοπάδι - προσωρινά ίσως - και κυνηγά μόνο του, μικρότερα ψάρια και μαλάκια. Για πρώτη φορά εμφανίστηκε την Τρίτη 23 Μάιου, κοντά στην Σύρο και στην συνέχεια στο στενό Άνδρου - Τήνου, στο «Δύσβατο» και πολύ ανοικτά της Παλαιόπολης.
Σε πλήρη ανάπτυξη μια τέτοια φάλαινα φτάνει τα 23 μέτρα! Η καρδιά της φτάνει στο μέγεθος ενός μικρού αυτοκινήτου και το βάρος μπορεί να φτάσει τους 75 τόνους! Το προσδόκιμο ζωής της τα 100 χρόνια! Η εντυπωσιακή πτεροφάλαινα είναι το μοναδικό είδος, που έχει σταθερή παρουσία στα ελληνικά νερά.
Το χρώμα της είναι γκρι, ενώ η κοιλιά της άσπρη. Ξεχωρίζει για τη σχετικά υπερυψωμένη αναπνευστική οπή της, η οποία αποτελείται από δύο συμμετρικά και ανεξάρτητα ρουθούνια. Η εκπνοή της εκτοξεύεται κάθετα και φτάνει ακόμα και τα 6 μέτρα σε ύψος οπότε και είναι ορατή από απόσταση μεγαλύτερη των δύο ναυτικών μιλίων.
Τρέφεται με ζωοπλαγκτόν, κριλ, καθώς και με μικρά ψάρια. Όπως όλες οι φάλαινες, έτσι και η πτεροφάλαινα περνά από τη φάση αναπαραγωγής στη φάση διατροφής. Οι πτεροφάλαινες της Μεσογείου, σε αντίθεση με τις φάλαινες παγκοσμίως, παραμένουν όλο το χρόνο στα νερά της Μεσογείου, ενώ κατά τους καλοκαιρινούς μήνες για λόγους διατροφής τις βρίσκουμε συνήθως στη θάλασσα της Λιγουρίας.
Εν Άνδρω