Τεράστια καταστροφή στον Σαρωνικό! Στην Άνδρο κρύβουν την αλήθεια;
Το Cabrera μισοβυθισμένο κοντά στον Καμπανό. Χριστούγεννα 2016. Τρεις μέρες αργότερα έσπασε από μια τρικυμία και βυθίστηκε σε βάθος 35 μέτρων μαζί με το φορτίο του. Ήδη έχουν ανελκυστεί τα 2/3 του φορτίου. Απομένει το άλλο 1/3 που θα αναλκυστεί προσεχώς. Τι όμως μάθαμε για την ρύπανση που επέφερε από τις αρμόδιες αρχές; (φωτ. Εν Άνδρω),
Με αφορμή το ναυάγιο του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ» στην Σαλαμίνα που προκάλεσε από την διαρροή του πετρελαίου μια τεράστιας έκτασης θαλάσσια ρύπανση στον Σαρωνικό, τίθενται σοβαρά ερωτήματα για το οικοσύστημα της Άνδρου, μετά τις αποκαλύψεις ειδικών επιστημόνων που κάνουν λόγο για ανυπολόγιστη καταστροφή και μια περίοδο τουλάχιστον 5-10 χρόνων, για να αποκατασταθεί το περιβάλλον!
Στην Άνδρο όλοι έχουν πάψει προ πολλού να μιλούν για τις συνέπειες που άφησαν πίσω τους το «Goodfaith» και το «Cabrera» που τσακίστηκαν στα βράχια των βόρειων ακτών του νησιού. Μάλιστα το δεύτερο εξακολουθεί να βρίσκεται ακόμα στον βυθό, έχοντας στα αμπάρια του περίπου 1.500 τόνους σιδηρονικέλιο - ένα ιδιαίτερα τοξικό ορυκτό.
Το κουφάρι του Good Faith στα Πέζα. Το πλοίο διαλύθηκε σταδιακά από συνεργεία επί τόπου. Το κουφάρι του αποκολήθηκε και μεταφέρθηκε σε διαλυτήριο. Τι μάθαμε άπό είσημα χείλη για την ρύπανση που επέφερε στην περιοχή; (φωτ. Εν Άνδρω).
Καμία οικολογική οργάνωση δεν ευαισθητοποιήθηκε, κανείς αρμόδιος δεν ενημέρωσε τους πολίτες για τις όποιες συνέπειες, οι δίκες για τα ναυτικά ατυχήματα δεν έχουν γίνει, ο Δήμος εξακολουθεί να παραμένει αδρανής, χωρίς να διεκδικεί τις νόμιμες αποζημιώσεις, οι εταιρίες προσπαθούν να πετύχουν εξωδικαστικές λύσεις και εκατοντάδας παραθεριστές κολυμπούν αμέριμνοι σε-ίσως- απαγορευμένες περιοχές. Το οικολογικό «έγκλημα» παραμένει ατιμώρητο και οι όποιες καταστροφικές συνέπειες, άγνωστες…
Στο μεταξύ οι καθηγητές του ΕΜΠ, μιλώντας με αφορμή το ναυάγιο του Σαρωνικού, είναι αποκαλυπτικοί. «Η οικολογική ζημιά στη θάλασσα και το οικοσύστημα είναι πολύ σημαντική. Χρειάζονται περίπου πέντε με δέκα χρόνια για να την καταπολεμήσει η φύση και να εξαφανιστούν οι συνέπειες. Για περίπου πέντε χρόνια θα υπάρχει διαταραχή του θαλάσσιου οικοσυστήματος» καταγγέλλει ο περιβαντολογος Κίμων Χατζημπιρος και προσθέτει: «αν ρίξουν χημικά στην θάλασσα για να κατακαθίσει το πετρέλαιο στο βυθό όπως συνηθιζόταν παλιότερα τουλάχιστον – κάτι που έγινε στην Άνδρο - τότε το πετρέλαιο δεν θα φαίνεται στην επιφάνεια, δεν θα βγαίνει στις ακτές αλλά θα κάθεται και θα καταστρέψει ολοσχερώς το οικοσύστημα.
Ο πιο οικολογικός τρόπος είναι να μαζευτεί με κάποια ειδικά σκάφη, είτε συσκευές και δίχτυα που διαθέτει το λιμενικό όσο είναι ακόμα στην επιφάνεια. Αυτό όμως τις πρώτες ώρες. Όταν το πετρέλαιο φτάσει στην ακτή και ακουμπήσει πάνω στην άμμο και τα χαλίκια, μετά είναι πολύ δύσκολο πια.»
Για το Cabrera έχει υπογραφτεί το συμβόλαιο για ν’ ανελκυστεί το πολύτιμο φορτίο. Ήδη λέγεται πως η επιχείρηση πρόκειται θ’ αρχίσει σύντομα. Ωστόσο οι «πληγές» που άφησαν στον τόπο τα δυο άτυχα φορτηγά είναι άγνωστες και κυρίως επικίνδυνες. Οι κάτοικοι και όσοι αγαπούν και επισκέπτονται την Άνδρο πρέπει να μάθουν επί τέλους την αλήθεια. Υπάρχει ευαισθησία και συνείδηση από κάποιον προκειμένου να ριχθεί φως στην υπόθεση;
Κ.Π.