ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ: Η Άνδρος ταξιδεύει στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα!...

 

Χώρα Άνδρου, πληθυσμός μειούμενος, σχέδιο πόλεως στάσιμο, οικιστική επέκταση μέσω των 4 στρεμμάτων εκτός σχεδίου. Αν απαγορευτούν τα 4 στρέμματα, όπως σχεδιάζεται ποιο το μέλλον του οικισμού; Υπάρχει κάποιο σχέδιο για την ανάπτυξη της πρωτεύουσας του νησιού;

Εντελώς τυχαία επικοινωνήσαμε με κυβερνητικό στέλεχος για να ρωτήσουμε κάτι σχετικό με την Άνδρο κι αυτά που μάθαμε ήταν λίαν ανησυχητικά για το νησί στο μεγάλο αναπτυξιακό θέμα του χωροταξικού σχεδιασμού. Σχεδιασμός πάνω στον οποίο θα στηρίξει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο η Άνδρος τα επόμενα πολλά χρόνια την ανάπτυξη της.

Κι αυτό γιατί το νησί πρέπει να ορίσει το τοπικό πολεοδομικό σχέδιο, που θα ενσωματώσει και θα ολοκληρώσει τα τοπικά σχέδια πόλεων, τις ζώνες οχλουσών δραστηριοτήτων κλπ. Το σχέδιο αυτό που εκπονείται από εταιρεία που χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση και αναφέρεται σε όλα τα νησιά των Κυκλάδων θα συμβαδίζει υποχρεωτικά με άλλους γενικότερους σχεδιασμούς όπως οι δασικοί χάρτες, οι ζώνες nature, ο ενεργειακός σχεδιασμός, ο τουριστικός σχεδιασμός κλπ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που λάβαμε από το κυβερνητικό στέλεχος και τις οποίες επιβεβαιώσαμε με άνθρωπο που έχει γνώση και παρακολουθεί το θέμα στην Άνδρο το γενικότερο πλάνο για την Άνδρο ΔΕΝ είναι καλό. Η κυβερνητική εντολή είναι πως επεκτείνουν τα σχέδια πόλης όπου αυξάνει ο πληθυσμός. Όπου μειώνεται τα σχέδια παραμένουν ως έχουν.

Μπατσί Άνδρου, πληθυσμός αυξανόμενος, αυξημένη τουριστική οικονομική δραστηριότητα, πρόβλεψη για επέκταση του σχεδίου πόλεως. Δυνατότητες ανάπτυξης στα επόμενα χρόνια... 

Με δεδομένο πως η τελευταία απογραφή έδειξε μείωση σημαντική του πληθυσμού στην Άνδρο στις περιοχές Κορθίου και Χώρας Άνδρου και αύξηση στις περιοχές Γαυρίου και Μπατσίου η κατεύθυνση του πολεοδομικού σχεδιασμού από την κυβέρνηση είναι να μην επεκταθούν τα υπάρχοντα σχέδια πόλεως του Κορθίου και της Χώρας, που σημειωτέον το πρώτο είναι του 1932 και το δεύτερο του 1935! Αντιθέτως προβλέπεται επέκταση πολεοδομική των οικισμών Γαυρίου και Μπατσίου που καταγράφηκε πληθυσμιακή αύξηση.  

Τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα για τα χωριά. Από τους πάνω από 80 οικισμούς που έχουν χαρακτηριστεί ως χωριά με βάση τους χάρτες του 1923 προβλέπεται πως γύρω στα 30 θα χάσουν αυτό το στάτους και θα εκπέσουν σε απλές οικιστικές συναθροίσεις. Κάτι που σημαίνει πως χάνουν τα προνόμια και τις προβλέψεις του νόμου για τα χωριά. Έτσι, η Άνδρος θα παραμείνει μετά την ολοκλήρωση του νέου πολεοδομικού σχεδιασμού με περίπου 50 ή λίγο παραπάνω χωριά με ότι αυτό συνεπάγεται για την χρηματοδότηση, την οικιστική εξέλιξη κλπ των χωριών της.

Γαύριο Άνδρου, πληθυσμιακή άνοδος, τουριστικές δυνατότητες, δημιουργία χερσαίας ζώνης και άλλες δραστηριότητες σχετικές με το λιμάνι. Ανερχόμενη οικιστική ανάπτυξη της γύρω περιοχής και της βόρειας Άνδρου. Επέκταση του σχεδίου πόλης...

Τα παραπάνω είναι τα μηνύματα που έρχονται από τους σχεδιάζοντες με κυβερνητικές εντολές την οικιστική ανάπτυξη της Άνδρου. Την ίδια στιγμή από την μεριά της σημερινής διοίκησης του Δήμου Άνδρου «δεν κινείται φύλλο»!!!  

Ο νέος πολεοδομικός σχεδιασμός, που άρχισε  να εξελίσσεται το 2024 ελάχιστα έχει απασχολήσει τον δήμαρχο Σουσούδη και την διοίκηση του. Μέχρι σήμερα διοργάνωσαν ουσιαστικά μια συνάντηση μηχανικών και δικηγόρων όπου πιο πολύ αναλώθηκε συζητώντας για το ποιοι θα συμμετέχουν στην επιτροπή που δημιουργήθηκε και ελάχιστα για τις προτάσεις της Άνδρου σε ότι σχεδιάζεται κεντρικά από την κυβέρνηση.

Το μέγα ζήτημα για το μέλλον του νησιού για τα επόμενα πολλά χρόνια είναι η ύπαρξη σχεδίων πόλεων. Και κυρίως η επέκταση των σημερινών σχεδίων που πάνε πίσω δεκαετίες και αυτά καθορίζουν τις αστικές οικιστικές ζώνες και τις επενδύσεις στα ακίνητα.  

Κόρθι Άνδρου, πληθυσμιακή συρρίκνωση, μειωμένη τουριστική ανάπτυξη χωρίς δημιουργία ξενοδοχείων, στάσιμο σχέδιο πόλης, τι θα απογίνει αν καταργηθούν τα 4 στρέμματα της εκτός σχεδίου δόμησης; Υπάρχει κάποιο σχέδιο για την περιοχή;

Στην μέχρι σήμερα οικιστική ανάπτυξη έχει συμβάλει η εκτός σχεδίου δόμηση όπου επιτρέπεται να κτίσει κάποιος με 4 στρέμματα. Όμως στον ιδιόρρυθμο μικρό χώρο των Κυκλάδων υπάρχουν σοβαρές πιέσεις να σταματήσει η εκτός σχεδίου δόμηση στα 4 στρέμματα και για να διατηρηθεί ο χαρακτήρας τους και να μην καταστραφεί ανεπίστρεπτα το τοπίο να ανέβει η εκτός σχεδίου δόμηση στα 20 στρέμματα! Κάτι που αφήνει περιθώρια για οικιστική εξέλιξη μόνο μέσα από την επέκταση των σχεδίων πόλεως. Κάτι που όπως είδαμε για την Άνδρο ΔΕΝ προβλέπονται σε Κόρθι και Χώρα με ότι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον του νησιού. Όπως επίσης ΔΕΝ έχουν κατατεθεί προτάσεις για την χωροθέτηση των απολύτως αναγκαίων ζωνών βιοτεχνικής και βιομηχανικής δραστηριότητας. Το νησί στερείται χώρων πχ για αναγκαίες επιχειρησιακές δραστηριότητες για την οικοδομή, για μεταποίηση στον αγροτικό τομέα, για αγροτικές επιχειρήσεις, για λατομικές επιχειρήσεις κλπ.

Όσες επιχειρήσεις υπάρχουν έχουν χωροθετηθεί μεμονωμένα και έτσι και ως έτυχε, δίπλα ή μέσα σε οικισμούς που επεκτείνονται κι αυτές πια δεν μπορούν να επεκταθούν. Για παράδειγμα η Άνδρος φέρνει αμμοχάλικο και πλάκες από άλλα νησιά ή την Αττική με το πλοίο. Κάτι που πλέον καθιστά το κόστος μιας οικοδομής πολύ υψηλό και δυσανάλογο με διπλανά νησιά.

 

Τι θα γίνει οικιστικά όταν καταργηθεί η εκτός σχεδίου δόμηση στα 4 στρέμματα για να προστατευθεί το περιβάλλον των Κυκλάδων στην Άνδρο; Τι θα απογίνει καθώς καταργούνται περίπου 30 χωριά και δεν επεκτείνονται λόγω πληθυσμιακής συρρίκνωσης τα σχέδια πόλεων σε Χώρα και Κόρθι; Ποιο είναι το σχέδιο της σχολάζουσας σημερινής διοίκησης; 

Ακόμα σε επίπεδο τουριστικών περιοχών έχουν μπλεχτεί οι αμιγώς οικιστικές ζώνες με τις ξενοδοχειακές μονάδες και τις άλλες τουριστικές δραστηριότητες του καλοκαιριού με αποτέλεσμα την σύγκρουση επιδιώξεων παραθεριστών, επιχειρηματιών και προτεραιοτήτων μεταξύ περιβάλλοντος και επιχειρήσεων.

Ο πολεοδομικός σχεδιασμός που θα είναι – μόλις ολοκληρωθεί – ο μπούσουλας ανάπτυξης του νησιού: για τους οικισμούς, τις ζώνες δραστηριοτήτων, του τουρισμού κλπ. Αυτός ο σχεδιασμός ελάχιστα έως καθόλου έχει απασχολήσει τη σημερινή διοίκηση. Όμως αυτός θα αποτελέσει τον οδικό χάρτη της ανάπτυξης του νησιού τα πολλά επόμενα χρόνια.

Γι΄ αυτόν λοιπόν τον σχεδιασμό έχουμε δει μέχρι σήμερα 2-3 δελτία τύπου της αντιπολίτευσης, που περιγράφουν μόνο το πρόβλημα, μια εκτενή ανακοίνωση με πολλά στοιχεία του Χ. Βουραζέρη κι ένα δελτίο της διοίκησης που καλούσε σε μια συνάντηση «αρμοδίων», που έμεινε χωρίς συνέχεια.

Αν νομίζουν κάποιοι πως θα πάνε τον εαυτό τους (και το νησί) στο μέλλον απλώς διαμοιράζοντας τα ιμάτια της καθαριότητας σε φίλους και συγγενείς, αθροίζοντας ψήφους και ρουσφέτια, καταγγέλλοντας με ψέματα όσους αντιδρούν και προτείνουν ή όσους ακόμα κάνουν έργο και πως αρκεί το facebook με τα λάικ της λαϊκής για την ανάπτυξη του νησιού τότε θα βρεθούν κι αυτοί και οι άλλοι, που κοιτάνε ανέμελοι την θάλασσα το καλοκαίρι αδιάφοροι, προ δυσάρεστων εκπλήξεων στο προσεχές μέλλον όταν τα διπλανά νησιά θα τρέχουν «με χίλια» κι εμείς θα πηγαίνουμε «σαν τον κάβουρα»!

Το νησί για να έχει μάλλον χρειάζεται σχέδιο. Για την ώρα οι αρμόδιοι που διοικούν δεν φαίνεται να έχουν κάποιο. Με ότι αυτό συνεπάγεται…

«ΕΝ ΑΝΔΡΩ»

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet