Άγγελος Συρίγος: με αναφορά την Άνδρο και μέσω Πρεσπών υποψήφιος στην Α΄Αθήνας!

Του Διαμαντή Μπασαντή

 

Ο Άγγελος Συρίγος (αριστερά) με τον δάσκαλο του (δεξιά), τον σπουδαίο εκπαιδευτικό, συγγραφέα και αγωνιστή Λαοκράτη Βάση (φωτ. Εν Άνδρω).

Τον Άγγελο Συρίγο τον γνώρισα το 1994 στον Οικονομικό Ταχυδρόμο. Έγραφα την σελίδα της επικοινωνίας και έκανα ανάλυση δημοσκοπήσεων. Ο Άγγελος έγραφε στα διεθνή. Κοινή αναφορά το ενδιαφέρον μας για την διεθνή πολιτική ως προς την Ελλάδα.

Τον συναντούσα μέχρι το 2000 που έμεινα στο συγκρότημα Λαμπράκη. Μετά χαθήκαμε. Τα χρόνια πέρασαν. Κάποια στιγμή επέστρεψα στην Άνδρο. Ο Συρίγος έγινε καθηγητής στο Πάντειο και έγραφε για την διεθνή πολιτική. Μέχρι που μπήκε ο ίδιος στην πολιτική ως Γενικός Γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΥΠΕΣ στην κυβέρνηση ΝΔ -  ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ το 2012.

Τον Δεκαπενταύγουστο του 2014 στο προαύλιο της Μονής Παναχράντου με πλησίασε ένα λεπτός ψηλός κύριος χαμογελώντας. Προσπάθησα να τον θυμηθώ. Μάταιο. Μέχρι που συστήθηκε: «είμαι ο Άγγελος Συρίγος, από τα χρόνια του Οικονομικού Ταχυδρόμου»!

Ο Άγγελος Συρίγος με τους Κορθιανούς συγγενείς και φίλους σε παρουσίαση βιβλίου στην Αθήνα (φωτ. Εν Άνδρω).

Χαιρετηθήκαμε εγκάρδια και μιλήσαμε ώρα. Έμαθα πως ο Συρίγος ήταν σύζυγος της Ειρήνης Σταματούδη από το Κόρθι!  Και περνούσε τα καλοκαίρια του στην Άνδρο! Με κάλεσε να βρεθούμε στο Κόρθι να συζητήσουμε για τα παλιά που ζήσαμε, αλλά και για τα καινούρια που κάναμε.

Από τότε έχουμε τακτική επαφή. Με χαρά παρουσιάσαμε το 2015 πρώτο σημαντικό βιβλίο του με θέμα «Ελληνοτουρκικές Σχέσεις», μια αναδρομή στις συμφωνίες που έχει υπογράψει η Ελλάδα με την Τουρκία και όλη την περιρρέουσα ιστορία τους. Με έκπληξη είδαμε τότε πως η παρουσίαση του στο Εν Άνδρω προσέλκυσε τότε αρκετές χιλιάδες αναγνώστες.

 

Στο πάνελ της παρουσίασης του πρώτου βιβλίου του Συρίγου για τις "Ελληνοτουρκικές Σχέσεις". Από αριστερά προς δεξιά ο Αλέξης Παπαχελάς, διευθυντής της Καθημερινής, ο Χρήστος Ροζάκης, πρόεδρος Διοικητικού Δικαστηρίου του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο Άγγελος Συρίγος και ο Νίκος Κοτζιάς πρώην υπουργός Εξωτερικών (φωτ. Εν Άνδρω).

Αυτές τις δύσκολες μέρες με το Μακεδονικό στο φόρτε του και με την ένταση που επικράτησε για την συμφωνία των Πρεσπών ο Άγγελος έγινε το πρόσωπο της επικαιρότητας στα κανάλια και στην Καθημερινή με τις παρεμβάσεις του: τόσο για τις γνώσεις του στα θέματα των διεθνών συμφωνιών όσο και για το νέο βιβλίο του «Η συμφωνία των Πρεσπών και το Μακεδονικό».

Ένα βιβλίο που μέσα σε ένα μήνα έκανε τέσσερις εκδόσεις!! Η τρίτη έκδοση εξαντλήθηκε μέσα σε μια μέρα!! «Πέμπτη πήγε στα βιβλιοπωλεία και Παρασκευή είχε εξαντληθεί» μου είπε! Έχουμε σήμερα στα χέρια μας την τέταρτη έκδοση που πρόλαβε και μας έστειλε. Μια νηφάλια πολύ προσεκτική προσέγγιση σε ένα θέμα που «δεν ξεχάστηκε» όπως νόμισαν κάποιοι και όπως φάνηκε από τις κινητοποιήσεις.

Το δεύτερο βιβλίο του Άγγελου Συρίγου, με τον Ευάνθη Χατζηβασιλείου... (φωτ. Εν Άνδρω).

Με ιδιαίτερα κατατοπιστικό λόγο και με προσεκτική αναλυτική παρουσίαση συγκρίνει σημείο – σημείο τα υπέρ και τα κατά της συμφωνίας. Για να πάρετε μια ιδέα παραθέτουμε από τα περιεχόμενα τα προς διαπραγμάτευση θέματα που απαντούν σε όλα όσα συζητήθηκαν αυτές τις μέρες:

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Εισαγωγή

ΣΗΜΕΙΟ 1. Υψηλή στρατηγική και στόχοι της Ελλάδας στο Μακεδονικό, 1870-2018

ΣΗΜΕΙΟ 2. Τα Θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος στο Μακεδονικό σήμερα

ΣΗΜΕΙΟ 3. Τι προβλέπει η Συμφωνία

ΣΗΜΕΙΟ 4. Η Συμφωνία των Πρεσπών: κράτος, εθνότητα και ονομασίες τους

ΣΗΜΕΙΟ 5. Σύνθετη ονομασία 

ΣΗΜΕΙΟ 6. Η χρήση του όρου nationa1ity (εθνικότητα/υπηκοότητα)

ΣΗΜΕΙΟ 7. Το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμοιί και οι εθνοτιχά «Μακεδόνες»

ΣΗΜΕΙΟ 8. Το ζήτημα της γλώσσας και η Συμφωνία των Πρεσπών  

ΣΗΜΕΙΟ 9. Η Συμφωνία των Πρεσπών και το ζήτημα «μακεδονικής μειονότητας» στην Ελλάδα

ΣΗΜΕΙΟ 10. Η Συμφωνία των Πρεσπών και το ΝΑΤΟ    

ΣΗΜΕΙΟ 11. Κάποιες πρωτιές και κάποιες υποτιθέμενες πρωτιές

ΣΗΜΕΙΟ 12. Το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ  

ΣΗΜΕΙΟ 13. Οι προσχηματικές συνταγματικές τροποποιήσεις

ΣΗΜΕΙΟ 14. Μπορεί να ακυρωθεί, καταγγελθεί ή λυθεί η Συμφωνία των Πρεσπών;

ΣΗΜΕΙΟ 15. Τι θα γίνει εάν δεν κυρώσουμε τη Συμφωνία ή εάν ζητήσουμε τη λήξη λόγω ουσιώδους παραβιάσεως;

Παράρτημα: Η Συμφωνία των Πρεσπών

Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι ασύμφορη για την Ελλάδα

Διατρέχουμε μερικά ΣΗΜΕΙΑ του βιβλίου που με εξαιρετική ενάργεια και απλότητα, αλλά και με μεγάλη τεχνοκρατική και πολιτική διεισδυτικότητα αναλύει τα δύσκολα ή και σκοτεινά σημεία της συμφωνίας. Τις αδυναμίες της και τις λύσεις της. Λόγος μεστός, συγκροτημένος, προσεκτικός. Λόγος στρωτός, κατατοπιστικός, κατανοητός. Ποια σημεία είναι υπέρ της Ελλάδας, ποια κατά. Που μπορεί η άλλη πλευρά να μην ανταποκριθεί. Και που δεν ανταποκρίθηκε η ελληνική πλευρά. Ποιες είναι οι αυταπάτες της «μιας και ελληνικής Μακεδονίας», αλλά και ποια τα ιδεολογήματα του «Μακεδονισμού» των γειτόνων. Όλα στη σειρά. Και τελικά το συμπέρασμα: μια συμφωνία με σημαντικά κενά. Μια συμφωνία που πολύ δύσκολα μπορεί να αναθεωρηθεί. Η αρνητική θέση απέναντί της τεκμηριώνεται με επιχειρήματα, καθόλου ακροδεξιά ή εθνικιστικά όπως θέλει να λέει για όσους διαφωνούν η προπαγάνδα της κυβέρνησης. 

Από την παρουσίαση του πρώτου βιβλίου του Άγγελου Συρίγου για τις "Ελληνοτουρκικές Σχέσεις" το 2015 (φωτ. Εν Άνδρω).

Κλείνοντας το βιβλίο του φίλου καθηγητή Άγγελου Συρίγου (που το συνέγραψε μαζί με τον καθηγητή Ευάνθη Χατζηβασιλείου) μελαγχολήσαμε για το πόσο λίγο ξέρει τα δεδομένα ο πρωθυπουργός της χώρας, που υπέγραψε μια συμφωνία χωρίς να διαβουλευθεί παρά μόνο με τον Κοτζιά! Και μετά έφτασε στο σημείο μιλώντας στον πρόεδρο Μακρόν της Γαλλίας για τους διαφωνούντες να τους αποκαλέσει όλους συλλήβδην «ακροδεξιούς», «εθνικιστές», «ολιγόνοες»!!!

Αμφιβάλω αν ποτέ θα κάνει τον κόπο να διαβάσει ο κ. Τσίπρας όσα με πολύ προσοχή, πολιτική νηφαλιότητα και τεχνοκρατική επάρκεια γράφει ο Συρίγος για την συμφωνία των Πρεσπών. Προφανώς δεν είχε ούτε έχει χρόνο για διάβασμα. Ακόμα και τον Λένιν, όπως είπε στην Βουλή, τον διάβασε όταν ήταν μικρός!

Όμως σίγουρα ο κ. Τσίπρας θα έχει την ευκαιρία να ακούσει τα επιχειρήματα του Άγγελου Συρίγου στην Βουλή μιας και θα είναι υποψήφιος με τη ΝΔ στην 'Α Αθήνας. Πρακτικά ήταν η τεκμηριωμένη διαφωνία του καθηγητή Συρίγου στην συμφωνία των Πρεσπών που έφεραν τον πολιτικό Άγγελο Συρίγο στο πολιτικό και δημοσιογραφικό προσκήνιο. Είναι ή δεν είναι επικοινωνιακός σπόνσορας του Άγγελου ο Αλέξης;

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Θερμούς χαιρετισμούς στο γείτονά μου στο Κόρθι κο Συρίγο και τις καλύτερες ευχές για εκλογή στις επερχόμενες εκλογές.

Το μακεδονικό είναι ένα από τα συνθετότερα προβλήματα εξωτερικής (και εσωτερικής) πολιτικής που αφορούν την Ελλάδα.

Όσο περισσότερο το μελετά κανείς, τόσο πιο ανατρεπτικές λεπτομέρειες ανακαλύπτει για το πώς έχει διαμορφωθεί εδώ και 150 χρόνια η κατάσταση στο μακεδονικό χώρο. Καλό είναι λοιπόν να μελετούμε το ζήτημα από όλες τις πλευρές του.

Τους τελευταίους μήνες έχουν κυκλοφορήσει και άλλα πολύ χρήσιμα βιβλία για το θέμα, όπως π.χ.
ΗΡΑΚΛΕΙΔΗΣ ΑΛΕΞΗΣ - ΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ, 1878-2018 - ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΙΑΚΕΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ,

ΣΦΕΤΑΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ - ΟΙ ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ -Ο ΜΑΚΡΥΣ ΔΡΟΜΟΣ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΠΡΕΣΠΕΣ τα οποία καταλήγουν σε διαφορετική, ομολογουμένως, αποτίμηση της συμφωνίας των Πρεσπών σε σχέση με το βιβλίο των Συρίγου & Χατζηβασιλείου.

Η βιβλιογραφία για το ζήτημα άλλωστε ιστορικά είναι εκτενέστατη. Κλασικό βιβλίο για την αποτύπωση των εθνικών ταυτοτήτων στο μακεδονικό χώρο το: ΝΤΑΝΦΟΡΘ ΛΟΡΙΝΓΚ - Η μακεδονική διαμάχη - Ο εθνικισμός σε έναν υπερεθνικό κόσμο.