ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ & Συνάντηση Οργανοπαικτών Άνδρου

Από την Πέμπτη 5/9 το απόγευμα μέχρι αργά το βράδυ έγινε στην Χώρα της Άνδρου μια σπουδαία πολιτιστική εκδήλωση του Συλλόγου Πολιτισμού και Παράδοσης Άνδρου Φολκς Ανγκλε. Ένας σύλλογος που στηρίζεται στην ιδιωτική πρωτοβουλία, δεν έχει εξαρτήσεις από τις "επιχορηγήσεις" του Δήμου, δεν περιμένει αναγνώριση από τα επίσημα φεστιβάλ. Είναι μια προσπάθεια της Γεωργίας Ξανθού με την συνδρομή του Γιάννη Ξανθού και αρκετών άλλων περί την παράδοση. Εδώ και αρκετά χρόνια παρόν στην Άνδρο ο Σύλλογος εμφανίζεται σε όλα τα πολιτιστικά δρώμενα με τις δύο σχολές χορού, που έχει, μια στη Χώρα και μια στο Κόρθι, δίνοντας το δικό του στίγμα.  

Η ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΣΤΗ ΧΩΡΑ

 

Ο Σύλλογος είχε την πρωτοβουλία να προχωρήσει στην 1η Συνάντηση Οργανοπαικτών Άνδρου την Πέμπτη και να διοργανώσει και ένα φεστιβάλ παραδοσιακής μουσικής στον χώρο του Ανοικτού Θεάτρου της Χώρας. Κάλεσε 67 οργανοπαίκτες, όλων των ηλικιών από όλη την Άνδρο. Από παλιούς σημαντικούς δασκάλους των παραδοσιακών οργάνων που άφησαν το στίγμα τους στο νησί μέχρι τα νέα παιδιά που με θέρμη και ταλέντο συνεχίζουν την παράδοση στο αύριο. Όλοι αυτοί ξεκίνησαν με μια παρέλαση απογευματινή στον πεζόδρομο της Χώρας για να συνεπάρουν την "κοιμισμένη πολιτεία" που ατυχώς κοιμόταν εκείνη την ώρα όπως φαίνεται και από τα κλειστά ή άδεια μαγαζιά μεταξύ 18.00 και 18.30 το απόγευμα στη Χώρα! 

Όμως ήταν τόσο πολλοί οι ίδιοι που συγκρότησαν μια υπέροχη πορεία παίζοντας μουσικές που συνεπήραν όσους βρέθηκαν εκείνη την ώρα στον πεζόδρομο. 

Παλιοί, νέοι, επαγγελματίες, ερασιτέχνες, μαθητευόμενοι, όλοι μαζί μια παρέα...

 Μια αναμνηστική φωτογραφία των νεότερων στην άδεια πλατεία Καΐρη για να θυμούνται τη συνάντηση όταν μεγαλώσουν...

Και στη συνέχεια γύρω στις 17.00 όλοι επέστρεψαν στο θέατρο για το φεστιβάλ...

ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ & Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΘΕΑΤΡΟ

Και μετά όλοι μαζί στο θέατρο όπου ο Γιάννης Ξανθός προλόγισε το κοινό, που πλέον είχε αρχίσει να έρχεται κατά κύματα. Και μετά από κάθε μουσική παρουσία του ο Απόστολος Μαρκόπουλος έδινε τα αναμνηστικά που είχαν σχεδιαστεί για την εκδήλωση. Την όλη επιμέλεια, διοργάνωση και ευθύνη της εκδήλωσης είχε η Γεωργία Ξανθού, ου διδάσκει στις δύο σχολές χορού στη Χώρα και στο Κορθι. Η Γεωργία Ξανθού κάνει μια δουλειά στη βάση της παράδοσης, διδάσκοντας νέα παιδιά χορό και συμβάλλο9ντας και στη μουσική παιδεία τους. 

Να σημειώσουμε από τους δύο επικεφαλής της τοπικής αυτοδιοίκησης της Άνδρου παρούσα και χαιρέτισε ήταν μόνο η έπαρχος Άνδρου, που έμεινε στη συνέχεια στην εκδήλωση και το διασκέδασε. Εμείς από την μεριά μας να δώσουμε τα εύσημα τόσο για την εκδήλωση όσο και για την όλη παρουσία των σχολών Φολκς Αγκλέ στην Άνδρο στη Γεωργία Ξανθού που με τη νιότη και την δραστηριότητα της καταφέρνει πράγματα πολύ περισσότερα από άλλους αντίστοιχους συλλόγους με περισσότερα χρόνια.

Όλοι οι οργανοπαίκτες έπαιξαν και τιμήθηκαν με έγγραφη τιμητική αναφορά αναμνηστικό και μετάλλιο... 

Στη σκηνή ανέβηκαν από τους παλιούς γέροντες οργανοπαίκτες που συγκίνησαν...

Μέχρι ανάμικτα σχήματα παλιών, νεότερων και νεότατων οργανοπαικτών όλων των περιόδων...

 

Το Ανοικτό Θέατρο γέμισε. Πάνω από 700 άτομα όλων των ηλικιών, από όλη την Άνδρο παραβρέθηκαν στην εκδήλωση...

Ήταν εκεί και χορευτικά σχήματα από την σχολή της Χώρας και του Κορθίου...

Χειροκροτήθηκαν θερμά και οι νέοι οργανοπαίκτες

 Κι όπως είπε ένας παρουσιαστής παρουσιάζοντας τον νεαρό της φωτογραφίας "αυτή είναι σήμερα η παράδοση στην Άνδρο. Έχει πια περάσει και πλάθεται και μεταπλάθεται από τα νέα παιδιά γι' αυτό έχει και μέλλον..."

"ΕΝ ΑΝΔΡΩ"

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Ο δήμαρχος παραβρέθηκε στην εκδήλωση η ήταν μπανάλ τα βιολιά γι αυτόν ;;;;

This comment was minimized by the moderator on the site

Σιγά τις ψήφους που πήρε.
Τσάμπα πάνε οι επιχορηγήσεις!!!!
Λεφτά χωρίς αντίκρισμα!!!!!
Αλλά είπαμε, ο δήμαρχος έχει λεφτά μόνο για θεάματα!!!

This comment was minimized by the moderator on the site

Γιατί ο Θεοδόσης δεν δίνει χορήγηση στο Φολκς Ανγκλε; Φαίνεται όλα τα χρήματα της επιχορήγησης πάνε στο σύλλογο της Σαλελλαρενας, καθώς η συγκεκριμένη Κυρία είναι φανατική υποστηρίκτρια του και άλλωστε ήταν και υποψήφια δημοτική σύμβουλος με το συνδυασμό του.