ΤΑ ΛΕΥΚΑ, ΟΙ ΞΕΡΟΛΙΘΙΕΣ ΚΑΙ Η ΑΥΛΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ: Μαθαίνοντας από τους αναγνώστες μας...

 

Τα πήρε όλα το μηχάνημα. Ξερολιθιές, ρέμα, όρια. Κάποιος θεώρησε την περιοχή οικόπεδο!!! 

(Λάβαμε την επομένη της δημοσίευσης για τα Λεύκα ένα εξαιρετικά ευγενικό και λίαν κατατοπιστικό γράμμα από την αναγνώστρια που ανακίνησε το θέμα για τους δρόμους που διανοίχτηκαν στο ρέμα, τις καταστροφές των ξερολιθιών και των ορίων των κτημάτων που αυτές σηματοδοτούσαν. Χαρήκαμε ιδιαίτερα με τον τρόπο που η αναγνώστρια υπέδειξε το λάθος αντίληψη μας ως προς τη σχέση ξερολιθιάς και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, η οποία όπως διαπιστώσαμε έχει να κάνει με την τεχνική της κατασκευής κι όχι μόνο με την κατασκευή την ίδια όπως θεωρήσαμε εμείς. Με ιδιαίτερα φιλικό τρόπο η αναγνώστρια μάς παρέπεμψε σε ένα πολύ σύντομο άρθρο για το θέμα. Διαβάζοντας το γράμμα της και το άρθρο για την τεχνική της ξερολιθιάς κρίναμε πως θα ήταν καλό να το διαβάσουν και οι αναγνώστες μας μαθαίνοντας τόσο τις εξελίξεις στην περιοχή όσο και για την σχέση ξερολιθιάς και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς - ΕΝ ΑΝΔΡΩ)

 

Τι ρέμα, τι δρόμος; Ένα και το αυτό για κάποιους...

ΤΟ ΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΛΕΥΚΑ, ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΙ ΤΗ ΣΧΕΣΗ ΞΕΡΟΛΙΘΙΑΣ ΚΑΙ ΑΥΛΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

"Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την δημοσίευση. Και τον σεβασμό που δείξατε στην διακριτικότητα που σας ζήτησα. Τα παρακάτω τα γράφω για δική σας ενημέρωση, μόνο επειδή ξέρω ότι σας ενδιαφέρει η γνώση πολλών και διαφόρων θεμάτων σε βάθος.

Να διευκρινίσω ότι οι δρόμοι που διανοίχτηκαν ήταν 3-4 και ο ένας διέλυσε τις πέτρινες ξερολιθιές που περιστοίχιζαν ξένες περιουσίες. Οι ιδιωτικές περιφράξεις γκρεμίστηκαν ολοσχερώς και οι πέτρες χρησιμοποιήθηκαν σαν πρώτη ύλη για την αναστήλωση του πέτρινου κτίσματος που κάποιος αναστήλωσε. Οι ιδιοκτήτες θα κινηθούν νομικά για τα περεταίρω. Οι ξερολιθικές περιφράξεις και η τέχνη της κατασκευής τους θεωρούνται προστατευόμενες και ιστορικής σημασίας από τη. UNESCO.

Σας αποστέλλω, ένα συντομότατο άρθρο, για δική σας ανάγνωση, επειδή ξέρω ότι σας ενδιαφέρει πάντοτε η γνώση, σχετικά με την Άυλη πολιτιστική κληρονομιά."

 

Η τέχνη της ξερολιθιάς

Πρόκειται για την τέχνη της κατασκευής κτισμάτων με λίθους χωρίς κανένα συνδετικό υλικό. Οι ξερολιθικές κατασκευές είναι άλλοτε έντονα ορατές, όπως εκτεταμένα εντυπωσιακά σύνολα ταρατσωτών καλλιεργειών, και άλλοτε διακριτικές και ταπεινές, όπως τα κτίσματα γεωργοκτηνοτροφικής χρήσης. Ωστόσο, είναι πάντα καλαίσθητες και φιλικές προς το περιβάλλον.
Η τεχνική χρησιμοποιείται επίσης για όλες τις εγκαταστάσεις που συμβάλλουν στην αποστράγγιση, την άρδευση και την ύδρευση των γαιών. Προτιμάται για τα τεχνικά πλεονεκτήματά της, που οφείλονται στις λειτουργικές ιδιότητες της δόμησης εν ξηρώ και στο γεγονός ότι δεν απαιτούνται ιδιαίτερα τεχνικά μέσα. Η συμβολή της ξερολιθιάς στην οργάνωση και τη συγκρότηση τοπίων και ταυτοτήτων υπογραμμίζεται σε διεθνές επίπεδο όλο και περισσότερο.

Η Τέχνη της Ξερολιθιάς εγγράφηκε:

  • στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς το 2015.
  • στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας (UNESCO,2003) το 2018.

ΠΗΓΗ: Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Ελλάδας

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet