Κάστρο Μακροταντάλου: Μια ιστορία σαν παραμύθι.
Ότι απομένει σήμερα από το κάστρο του Μακροταντάλου (φωτ. από την εκδήλωση)
Αρκετοί προσήλθαν στην διάλεξη του Νίκου Βασιλόπουλου στον Σύνδεσμο Ανδρίων Πειραιώς για να ακούσουν την ιστορία του κάστρου του Μακροταντάλου. Τα κυριότερα σημεία της ομιλίας (στοιχεία της οποίας ήταν από το βιβλίο του Λατινοκρατία στην Άνδρο) ήταν:
Ο Μάρκος Δάνδολος (συγγενής του Μαρίνου Δάνδολου του πρώτου Βενετού διοικητή της Άνδρου) κατασκεύασε το Κάστρο, για να έχει την μόνιμη συνεργασία με τους Φράγκους τιμαριώτες της Εύβοιας παρέχοντάς τους εξυπηρέτηση, αλλά και για να εξασφαλίσει μία «κρατική» παρουσία του ιδίου (και του εκάστοτε Ηγεμόνα) στην ακραία αυτή περιοχή της οποίας ανελάμβανε προσωπικά την φύλαξη εγγυώμενος στρατιωτικά τους νοτιώτερα - στην Άνδρο - ευρισκόμενους, υποτελείς του φεουδάρχες. Τέλος στόχευε να αποτελέσει μία καστρόπολη στο μέλλον, πόλο έλξεως για τους διάσπαρτους λίγους κατοίκους της βόρειας Άνδρου.
Παρακολουθώντας τον ομιλητή (φωτ. από την εκδήλωση)
Πιθανότατα πέτυχε να συγκεντρώσει για άγνωστο χρονικό διάστημα τους κατοίκους, στο επί της ξηράς κάστρο, οι οποίοι όμως με την σταδιακή εγκατάλειψη κατ’ αρχάς του κάστρου αυτού (και πολύ αργότερα του μικρού φρουρίου της νησίδας), διαχύθηκαν στην ενδοχώρα της τιμαριωτικής επικράτειας του Δάνδολο διατηρώντας επίμονα το όνομα του Μarco-Danduloγια την περιοχή τους, με επίκεντρο τον Σιδόντα.
Οι Οθωμανοί διατήρησαν, κατά τον ομιλητή, ίσως μια σκοπιά στο Κάστρο του Μαρκοντάντολο, μέχρι τα τέλη του 17ου αιώνα. Μετά το εγκατέλειψαν όπως δείχνει και η κατάρρευση της γέφυρας που συνέβη γλίγο πριν το 1700. Την χαριστική βολή στο Κάστρο, όπως γράφει ο Πασχάλης, την έδωσε μια αγγλική κανονιοφόρος η οποία διερχόμενη περί το 1900 από το στενό του Καφηρέα εξάσκησε το πλήρωμά της στοχεύοντας τον Πύργο!…
Με το τέλος της ομιλίας υπήρξαν αρκετές ερωτήσεις από τους παραβρισκόμενους και υπήρξε συζήτηση.
«Εν Άνδρω»