Τιμήθηκε για την μεγάλη προσφορά του στην Άνδρο ο ηγούμενος της Μονής Παναχράντου Ευδόκιμος.

Του Κώστα Λιοπύρου
Προέδρου Ιεροψαλτών Ανδρου 
 
 
 
Η τιμητική πλακέτα του Συλλόγου Ιεροψαλτών Άνδρου προς τον ηγούμενο της Μονής Παναχράντου Ευδόκιμο.
 
(Απόσπασμα από την ομιλία του προέδρου Συλλόγου Ιεροψαλτών Άνδρου)
Σήμερα εδώ τιμούμε τον Άξιο Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Παναχράντου Αρχιμανδρίτη , τον Αγαπητό σε όλους Πατέρα Ευδόκιμο  γιατί μας ευλόγησε και έδωσε στον Σύλλογο την ονοματοδοσία "Η ΠΑΝΑΧΡΑΝΤΟΣ", ενώ παράλληλα συνεχώς συμπαρίσταται στις διεργασίες του Συλλόγου , αλλά κυρίως για το τεράστιο έργο του στην ΄Ανδρο, στη Μονή ,αλλά και στις ψυχές μας όλα αυτά τα 66 χρόνια της Ιερωσύνης του.
Γεννήθηκε Κυριακή του Πάσχα 8 Απριλίου 1934 στις Πλάκες Μήλου. Σε ηλικία μόλις 15 ετών το έτος 1949 έφυγε κρυφά από τους γονείς του, για να γίνει Μοναχός στο Άγιο όρος , όπου ρασοφορέθηκε και έλαβε το όνομα Ιγνάτιος. Μετά από 5 χρόνια αναζήτησης, τον ανακάλυψε ο Πατέρας του και γύρισε στο σπίτι και στο Σχολείο του.
Την 19 Ιουλίου 1958 ενεγράφει στην Μονή Παναχράντου Άνδρου, κατόπιν εντολής  με αριθμό 806 του τότε Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σύρου κυρού Φιλαρέτου Ιωαννίδη, ως δόκιμος Μοναχός ο κατά κόσμον Αντώνιος Φραγκουλάκης του Γεωργίου και της Αγγελικής, το γένος Τσιριγωτάκη.
Εκάρη μοναχός την 19 Νοεμβρίου 1958 υπό του τότε καθηγουμένου της Μονής Αρχιμανδρίτου Αθανάσιου Καΐρη με εντολή του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σύρου κυρού Φιλαρέτου.
Την 29 Μαίου 1959 χειροτονήθηκε διάκονος υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θήρας κυρού Γαβριήλ στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Σύρου κατόπιν εντολής του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σύρου κυρού Φιλαρέτου.
Την 2α Απριλίου 1960  χειροτονήθηκε πρεσβύτερος υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βεροίας κυρού  Καλλινίκου κατόπιν εντολής του Σεβασμιωτάτου Σύρου κυρού Φιλαρέτου, στον Ιερό Ναό Θεοσκεπάστου ΄Ανδρου.
Την 13 Οκτωβρίου 1963 διορίστηκε παράλληλα με τα καθήκοντά του στην Μονή , ως Εφημέριος Συνετίου ΄Ανδρου, όπου έκτοτε υπηρέτησε 43 συναπτά έτη.
Αρχιμανδρίτης χειροτονήθηκε την 7η Σεπτεβρίου 1968, υπό του τότε Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σύρου κυρού Δωροθέου Στέκα εις τον Ιερό Ναό Παναγίας Θεοσκεπάστου και στη συνέχεια διορίστηκε Ηγούμενος της Μονής με την υπ αριθμ. 8/4.1.72 διαταγή της Ιεράς μας Μητροπόλεως.
Όμως το να αναφέρεται κανείς στον Ηγούμενο, από ένα απλό άνθρωπο σαν και μένα, είναι έργο δύσκολο. Η όλη παρουσία του πανθομολογουμένως, είναι ευλογία Θεού, μία ευωδία του Αγίου Πνεύματος, σταυρός και μίμηση Ιησού Χριστού.
 
 
Απονομή τιμητικής πλακέτας στον ηγούμενο της Μονής Παναχράντου Ευδόκιμο από τον πρόεδρο Ιεροψαλτών Άνδρου Κώστα Λιοπύρο. 
 
Η αγάπη που εκπέμπει, η φιλανθρωπία, η φιλοξενία, το αισιόδοξο διαρκές χαμόγελο  στον απογοητευμένο, μία επίσκεψη στον ηλικιωμένο και μοναχικό άνθρωπο, ένας παρήγορος λόγος στη θλίψη και οδύνη των ανθρώπων που επισκέπτονται τη Μονή, μία επίσκεψη με τη συνοδεία της τιμίας κάρας του Αγίου σε ασθένεια και δοκιμασία, όλα αυτά είναι μερικές από τις δραστηριότητές του όλα αυτά τα χρόνια που πέρασαν, πράξεις που βεβαίως αποτελούν βάλσαμο ψυχής, παρηγοριάς και ελπίδας στις αβεβαιότητες και ανησυχίες του σύγχρονου δοκιμαζόμενου ανθρώπου.
Ένας άνθρωπος αγάπης, προσφοράς, φιλοξενίας, θυσίας και αυταπάρνησης. Γι' αυτό και χαριτώθηκε τόσο από  τον Θεό και συνεχίζει και θαυματουργεί και να είναι τόσο κοντά μας πλησίστιος σε κάθε ανάγκη και πρόβλημά μας.
Πρόθυμος ,ακούραστος, αλληλέγγυος, μα πάνω από όλα Υπηρέτης του Θεού και του Ανθρώπου. Προσωπικά έχω την τύχη να τον γνωρίζω από τα πρώτα χρόνια της νεότητός μου, αφού το χωριό που γεννήθηκα και έζησα τα νεανικά μου χρόνια η Μεσσαριά γειτνιάζει με τη Μονή και ο πατέρας μου ήταν από τους συχνούς επισκέπτες της ,βοηθός και συμπαραστάτης σε ότι μπορούσε να προσφέρει τότε, αγάπη την οποία μου μετέδωσε. Θυμάμαι μεταξύ άλλων χαρακτηριστικά, ότι τα παλιά χρόνια όταν υπήρχαν προβλήματα σε παράθυρα ή ανοίγματα, η εντολή σε γνωστό μάστορα ήταν « κτίστε τα παράθυρα». Πόση αντίθεση με το σημερινό μεγαλείο της Μονής που έγινε σταδιακά και το συνολικό έργο αναστύλωσης όλα αυτά τα χρόνια από τον Καθηγούμενο και τους άξιους συνεργάτες του Αρχιμανδρίτες Αέτιο, Φιλάρετο και Μοναχό Ευδόκιμο, αλλά και τους άλλους μοναχούς που διακόνησαν περιοδικά όλα αυτά τα χρόνια στη Μονή.
Επί πλέον ο πατέρας Ευδόκιμος κατάφερε να συμβάλλει τα μέγιστα στην αύξηση του Θρησκευτικού τουρισμού στο νησί και να καταστήσει τη Μονή από τις πλέον φιλόξενες σε όλη την Ελλάδα. Είχα την τύχη λόγω της φύσεως της επαγγελματικής μου ενασχόλησης τα τελευταία τουλάχιστον χρόνια της Υπηρεσίας μου σε μεγάλη Τράπεζα  να επισκέπτομαι όλες τις πόλεις της Ελλάδος προς επίσκεψη των Καταστημάτων της.  'Οπου δε ανέφερα τον τόπο καταγωγής μου κάποιοι γνώριζαν τον Γέροντα και ανεφέροντο με ευλάβεια και σεβασμό στο πρόσωπό του, όπως στη Θεσσαλονίκη, την Καλαμαριά , την Αλεξανδρούπολη, τις Σέρρες, την Καρδίτσα, την Κέρκυρα, την Κρήτη, την Πάτρα και αλλού. Το γεγονός αυτό θα μείνει χαραγμένο βαθειά στην ψυχή μου.
Τέλος να αναφέρω ότι στα χρόνια που τον θυμάμαι στον τόπο της σημερινής μου κατοικίας το Συνετί ως εφημέριο που υπηρέτησε 43 χρόνια, έφευγε από το Μοναστήρι για να πάει στην ενορία του τα πρώτα χρόνια με τα πόδια και με αντίξοες καιρικές συνθήκες και μεταγενέστερα  με μουλάρι.
Όπως δε μου διηγούνται γέροντες στο χωριό αυτό, όλα αυτά τα χρόνια έλειψε από τα καθήκοντά του, μόνον 3 φορές , δύο φορές στους θανάτους των γονέων του και την τρίτη όταν έλειψε για θέματα υγείας και συγκεκριμένα εγχείρηση.
Άνθρωπος απλός, λιτός, σεμνός, ταπεινός, έντιμος, καθαρός.
Με ευθύ χαρακτήρα, με λόγο χωρίς περιστροφές. Χωρίς στρογγύλεμα και γώνιασμα στις λέξεις. Με πλήρη αυτογνωσία και αυτοταπείνωση σε κάθε δράση και ενέργειά του.
Πολύχρονος και καλόχρονος αγαπητέ Γέροντα σου εύχονται όλοι οι Ιεροψάλτες ΄Ανδρου που είναι και πνευματικά σου παιδιά ,οι περισσότεροι των οποίων είναι παρόντες σήμερα εδώ με τις οικογένειές τους και ο Σύλλογος που αποτελεί δημιούργημά σου με εξουσιοδότησε να σου αναγγείλω την απόφασή του ότι σε ανακήρυξε  Επίτιμο Μέλος και να σου παραδώσω τιμητική πλακέτα για τα 66 χρόνια της καρποφόρου και δημιουργικής Ιερωσύνης σου και τέλος να σου ευχηθώ με την ευκαιρία της ονομαστικής σου εορτής, να  είναι τα έτη σου:
ΧΡΙΣΤΟΤΕΡΠΗ , ΠΑΝΑΓΙΟΣΚΕΠΑΣΤΑ και ΑΓΓΕΛΟΦΡΟΥΡΗΤΑ.
31 ΙΟΥΛΙΟΥ 2024
 
 
 
 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet