Οι τουρίστες επιλέγουν την Ελλάδα όλο τον χρόνο. Ανεβαίνουν άνοιξη και φθινόπωρο.

 

Οι τουρίστες επιλέγουν την Ελλάδα όλο τον χρόνο

Το ιδιαίτερα θετικό σε τουριστικές αφίξεις και εισπράξεις πρώτο εξάμηνο του 2024 είναι αποτέλεσμα των ευρύτερων μεταβολών στις προτιμήσεις των επισκεπτών της χώρας. Προτιμήσεις που επεκτείνονται πέραν του κλασικού προϊόντος ήλιος και θάλασσα στην αναζήτηση ξεχωριστών προορισμών και εμπειριών. Με άλλα λόγια μειώνεται η εποχικότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, που παραδοσιακά σχετίζεται με την καρδιά του καλοκαιριού, ενώ βελτιώνεται και η κατανομή του σε όλες τις περιφέρειες της χώρας και όχι μόνο σε νησιά και έναν – δύο ακόμα ηπειρωτικούς προορισμούς.

Οι παραπάνω εκτιμήσεις, τις οποίες συμμερίζονται ολοένα και περισσότεροι παράγοντες του τουριστικού κλάδου, τεκμηριώνονται σε μεγάλο βαθμό από μελέτη της Διεύθυνσης Οικονομικής Ανάλυσης της Εθνικής Τράπεζας με τίτλο «Η “αθόρυβη” μεταμόρφωση του ελληνικού τουρισμού». Το 2024 αναμένεται να αναδειχθεί σε νέα χρονιά-ορόσημο για τον ελληνικό τουρισμό, με αφίξεις της τάξης των 36 εκατ. τουριστών, αυξημένες δηλαδή κατά 10% σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με την Εθνική Τράπεζα. Παράλληλα, «πίσω από τα ψηλά αυτά νούμερα, κρύβεται μια λιγότερο θορυβώδης αλλά περισσότερο ουσιαστική εξέλιξη: O ελληνικός τουρισμός σταδιακά αλλάζει», αναφέρει χαρακτηριστικά η μελέτη που κάνει λόγο για μετάβαση σε ένα λιγότερο εποχικό μοντέλο που συμβαδίζει πλήρως με τις νέες τάσεις διεθνούς ζήτησης.

(ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ - ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)

 

Ανοίγει η σεζόν 

Η Ελλάδα με ποσοστό 5,9% είναι υψηλότερο από το 5,4% πέρυσι βρίσκεται στην τέταρτη θέση ως επιλογή μεταξύ των ευρωπαίων που θα ταξιδέψουν φέτος, με την Ισπανία να παραμένει στην κορυφή με 7,8% έναντι 7,6% πέρυσι την ίδια περίοδο, την Ιταλία να ανεβαίνει στην δεύτερη θέση με 7,6% έναντι 7,0% πέρυσι και την Γαλλία να υποχωρεί στην τρίτη θέση με 7,0% έναντι 7,2% το 2023, όταν ήταν δεύτερη.

Στην ερώτηση «ποιες ευρωπαϊκές περιοχές προτιμώνται για ταξίδια το καλοκαίρι» η Νότια Ευρώπη συγκέντρωσε τις προτιμήσεις του 46% των ερωτηθέντων από 57% το 2022 και 47% το 2023. Αντιθέτως η Βόρεια Ευρώπη έχει εμφανώς λιγότερα ποσοστά με μία ανοδική όμως τάση καθώς συγκεντρώνει τις προτιμήσεις του 13% των ερωτηθέντων έναντι 15% το 2023 και 11% το 2022. Για τους ευρωπαίους οι ευχάριστες καιρικές συνθήκες και οι σταθερές θερμοκρασίες αποτελούν βασικούς παράγοντες επιλογής προορισμού για το 21% των ταξιδιωτών, ενώ η ασφάλεια εξακολουθεί να διαδραματίζει ζωτικό ρόλο.

Από φέτος, η έρευνα εμβαθύνει στις επιπτώσεις των κλιματικών φαινομένων στις επιλογές των ταξιδιωτών. Το 76% των ερωτηθέντων αναφέρει ότι προσαρμόζει τις ταξιδιωτικές του συνήθειες ανάλογα με την κλιματική αλλαγή. Το 17% δήλωσε ότι θα αποφύγει προορισμούς με ακραίες θερμοκρασίες, ποσοστό που αυξάνεται στο 32% για τους άνω των 55 ετών, γεγονός που δείχνει ότι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία ταξιδιώτες ανησυχούν περισσότερο για την αντιμετώπιση της αλματώδους αύξησης της θερμοκρασίας. Συνολικά, το 16% των ταξιδιωτών προτιμά μέρη με σταθερό καιρό, το 15% παρακολουθεί τις μετεωρολογικές προβλέψεις και το 11% επιλέγει δραστηριότητες που δεν εξαρτώνται από τον καιρό. Οι Ευρωπαίοι προσαρμόζουν τις ταξιδιωτικές τους συνήθειες σύμφωνα με την κλιματική αλλαγή, σημειώνει η ETC.

Πάντως οι μεσογειακοί προορισμοί εξακολουθούν να βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των Ευρωπαίων ταξιδιωτών, καθώς οι παραθεριστές επιλέγουν ταξίδια για ήλιο και παραλία, ενώ η τελευταία έκθεση της αποκαλύπτει μια αξιοσημείωτη αύξηση του ταξιδιωτικού ενδιαφέροντος των Ευρωπαίων για την περίοδο Ιουνίου-Νοεμβρίου 2024, σημειώνοντας αύξηση 6% σε σχέση με πέρυσι. Αυτό ανεβάζει το ποσοστό των ερωτηθέντων που σχεδιάζουν ένα ταξίδι στο 75%. Η άνοδος οφείλεται ιδιαίτερα στην υψηλή επιθυμία για περιπλάνηση μεταξύ των Ισπανών, Ιταλών και Βρετανών ταξιδιωτών. Και στις τρεις αυτές χώρες, οκτώ στους δέκα συμμετέχοντες στην έρευνα δήλωσαν πρόθεση να ταξιδέψουν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Οι περίοδοι αιχμής των ταξιδιών εξακολουθούν να είναι δημοφιλείς στους Ευρωπαίους παραθεριστές. Οι περισσότεροι ταξιδιώτες που συμμετείχαν στην έρευνα σκοπεύουν να πραγματοποιήσουν ένα ταξίδι τους καλοκαιρινούς μήνες: Το 45% θα ταξιδέψει τον Ιούνιο και τον Ιούλιο και το 39% επιλέγει τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο. Μόνο το 12% σκοπεύει να ταξιδέψει τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι καύσωνες και ο συνωστισμός που επηρέασαν μέρη της Ευρώπης το καλοκαίρι του 2023 δεν επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τα φετινά σχέδια.

(ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ - ΒΗΜΑ)

 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Μακαρι και το μησι μας αλλα ειναι επιβεβλημενο να επιταχυνθουν οι υποδομες και να κυριαρχήσει ο επαγγελματισμος σε οσους ασχολουνται με τις επιχειρησεις