Το καλοκαίρι της ερημοποίησης και της ξηρασίας...

Η υδροφόρα γεμίζει την δεξαμενή. Μπροστά οι πηγές κοντεύουν να στερέψουν. Από 6-7 κεφαλάρια των Μαινήτων τρέχει μόνο το πρώτο!!!

Πρωινό. 17 Αυγούστου 2021. Στις Μαίνητες για μέλι. Απελπισμένη η κυρά-Ουρανία, που έχει και κάτι ενοικιαζόμενα λέει: "είμαστε δύο μέρες χωρίς νερό. Έχω 30 ανθρώπους στα ενοικιαζόμενα. Τι θα κάνω; Τέλειωσε το νερό και στις δεξαμενές μου. Περιμένουμε τον Δήμο να στείλει νερό σήμερα..." 

Από τις Μαίνητες στη Χώρα. Έχοντας στο μυαλό το πρόβλημα των νερών στις Μαίνητες βρίσκουμε τον υπεύθυνο του Υψηλού Τέλη Αστρά και τον ρωτάμε πως και το Άνω Υψηλού έχει νερό, ενώ γύρω αναστενάζουν. Χαμογελά και δείχνει μια φωτογραφία. Ένα ολοκαίνουριο μηχάνημα δίπλα σε μια οργανωμένη γεώτρηση ψηλά κάπου στις Εβρουσιές. Και λέει: "η γεώτρηση άνοιξε με το πρόγραμμα των γεωτρήσεων του Δήμου το 2018. Παρέμεινε ανενεργή. Εφέτος οι σημερινοί υπεύθυνοι μερίμνησαν και συμπλήρωσαν το έργο με το μηχάνημα άντλησης. Κι εγώ μεταφέρω πετρέλαιο για να δουλεύει συνέχεια. Έτσι έχουμε νερό! Όμως, οι κάτοικοι και οι επισκέπτες συνηθισμένοι από τις εποχές της αφθονίας και "των παχιών αγελάδων" κάνουν υπερκατανάλωση. Η δεξαμενή βλέπει και παθαίνει να γεμίσει παρά το καλό επίπεδο της γεώτρησης..."

Η γεώτρηση που έλυσε το πρόβλημα στο Υψηλού. Δίπλα το τζιπάκι του Αστρά που μεταφέρει πετρέλαιο για να δουλεύει. 

Το μεσημέρι ζητήσαμε ραπόρτο από τον Δήμο και τον ΣΕΔΑ για την κατάσταση των νερών. Η απάντηση ήρθε σε λίγα λεπτά από τον ΣΕΔΑ και σε μισή ώρα από τον Δήμο. Ξαφνιαστήκαμε από την ανταπόκριση. Το 2018 οι πληροφορίες από τον τότε υπεύθυνο της Άνδρου Ν. Βιδάλη ήταν με το σταγονόμετρο! Αυτή ήταν η εντολή της τότε διοίκησης.  Μόνο ο Γ. Ψωμάς από το Μπατσί έδινε πληροφορίες.

Τα νέα λοιπόν σήμερα όπως μας τα είπε ο Στέλιος Βαρθολομαίος του ΣΕΔΑ και τα επιβεβαίωσε ο Δήμος Άνδρου: "πήγαμε Μαίνητες, το χωριό με τα πολλά νερά και ή δεξαμενή του ήταν άδεια! Τί νά πω; Χθες, λοιπόν, πήγαμε Μαίνητες, Ζαγανιάρι, Γιαννισαίο, Κόρθι. Σήμερα Μεσαριά, Λάμυρα, Στραπουργιές. Αύριο ξεκινάμε με Ζαγανιάρι, Γιαννισαίο, Κόρθι και βλέπουμε.. Στο Ζαγανιάρι μας περίμεναν οι κάτοικοι στις 12 τη νύχτα να τους πάμε το πολυτιμότερο αγαθό... Συγκινηθήκαμε Είμαστε τρεις οδηγοί που τρέχουμε παντού. Εγώ, ο Νίκος και ο Δημήτρης Χαζάπης. Για εφέτος θα κάνουμε ότι καλύτερο και θα τα καταφέρουμε. Όμως του χρόνου με την μεγάλη αύξηση των τουριστών της Αττικής θα πρέπει εγκαίρως να λάβουμε τα μέτρα μας. Όπως τα έλαβαν από τον χειμώνα εφέτος τ' Αποίκια και η Καπαριά και όπως τα 'έλαβε το Κοχύλου από το 2019..."

Από τις χθεσινές "διανομές νερού" του ΣΕΔΑ και του Δήμου Άνδρου (φωτ. Σ.Βαρθολομαίος)

 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ

Το 2018 πήραμε είδηση την ξηρασία!!! Ο τότε υπεύθυνος Άνδρου Ν. Βιδάλης έτρεξε για γεωτρήσεις. Έκανε μερικές. Δούλεψαν λίγες. Έμειναν οι άλλες... γι' αργότερα!!! Ο τότε υπεύθυνος Μπατσίου Γ. Ψωμάς μερίμνησε για νέο δίκτυο. Και σώθηκε το Μπατσί. Τα γράψαμε. Και μετά το θέμα της έλλειψης υποδομών, γεωτρήσεων, δεξαμενών, ξεχάστηκε. Το 2019 και το 2020 ήρθαν και πέρασαν όπως πέρναγαν τα χρόνια πάντα. Με άγχος για νερό σε κάποια μέρη το καλοκαίρι. Το 2021 όμως δεν χιόνισε, παρά ελάχιστα. Δεν έβρεξε, παρά ελάχιστα. Κι ήρθε το καλοκαίρι. Και ξαφνικά Ιούλιο και Αύγουστο η Άνδρος γέμισε επισκέπτες. Τα άδεια χωριά γέμισαν κόσμο. Με υποδομές του 2000!!!

Εδώ και χρόνια μας προειδοποιούν πως υπάρχει σε εξέλιξη κλιματική αλλαγή. Εδώ και χρόνια έχουμε δει φαινόμενα παρατεταμένης ξηρασίας με άνυδρους χειμώνες και καλοκαίρια με πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Ποιος όμως άκουσε τις προειδοποιήσεις στην Άνδρο την υδρούσα; Εδώ οι "ακτιβιστές" ασχολούνται μην μπει στις εσχατιές του νησιού καμία ανεμογεννήτρια και μην ταραχτεί στην επώαση ο σπιζαετός. Ποιος από αυτούς είδε την ερημοποίηση στα μισοπεθαμένα δέντρα μετά το 1οημερο με με θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών; Και ποιος από τους αρμόδιους τοπικούς παράγοντες μερίμνησε για νέες ουσιαστικές υποδομές;

Το γεωτρύπανο στην Άνδρο το 2018. Στη στροφή των Μαινήτων... 

Η απάντηση απλή. Μέχρι το 2013 που έγινε η πρώτη αποτύπωση γεωτρήσεων και δεξαμενών από την τότε διοίκηση κανείς!!! Έπρεπε να φτάσουμε στο 2018 που υπήρξε η πρώτη έλευση της ξηρασίας κι αναγκάστηκε ο Δήμος Άνδρου χρησιμοποιώντας την επιχορήγηση του ΥΠΕΣ κι έκανε μια σειρά γεωτρήσεων σε μερικά μέρη, οι οποίες σώζουν μέχρι σήμερα την κατάσταση. 

Ταυτοχρόνως αυτά τα χρόνια της ξηρασίας υπήρξε στην Άνδρο μια αυξημένη οικιστική πίεση. Και με την έλευση του Airbnb υπήρξε και νέα άνοδος τουριστική. Οι δεξαμενές όμως παρέμεναν στο επίπεδο των μικρών χωριών, ενώ οι βροχές λιγόστευαν. Χρειάζονταν νέο δίκτυο γεωτρήσεων και συλλογής των νερών. Οι προειδοποιήσεις υπήρξαν. Αλλά στην στην Άνδρο οι αρμόδιοι έμεναν στο "βλέποντας και κάνοντας" του καλοκαιριού...

Και όταν χαμήλωσαν ή σταμάτησαν οι πηγές (!!!), όταν έπεσε η στάθμη των γεωτρήσεων (!!!) κι όταν αυξήθηκε ο καλοκαιρινός πληθυσμός υπέρμετρα για τα μεγέθη της μικρής δεξαμενής του χωριού (!!!) φτάσαμε να ψάχνουν νερό... οι Μαίνητες! Και να μην βρίσκουν. Λογικό, οι Μαίνητες είχαν 200 κατοίκους. Τώρα με τρία ξενοδοχεία και μερικά ενοικιαζόμενα, συν το Airbnb, βρέθηκαν με εκατοντάδες επισκέπτες. Πως να αντέξει η μικρή δεξαμενή, που τον χειμώνα υπερχειλίζει, την καλοκαιρινή ζήτηση. Κι όταν άρχισε να πέφτει και η ροή των πηγών τότε οι Μαίνητες των νερών εξέπεμσαν SOS!!! Κι άρχισε να τρέχει ο ΣΕΔΑ και ο Δήμος να μεταφέρουν νερά με υδροφόρες στη δεξαμενή, καθώς δίπλα της οι κάποτε πλούσιες σε νερά πηγές κοντεύουν να στερέψουν. Η ξηρασία είναι εδώ. Μόνο που εμείς τόσα χρόνια κοιτάγαμε αλλού...

"ΕΝ ΑΝΔΡΩ"

 

 

 

«Εν Άνδρω»

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Αγαπητέ αρθρογράφε, επειδή δεν θέλω σε καμία περίπτωση να αντιδικίσω με κανέναν και ούτε φυσικά να καταδώσω κανέναν (οι αρχές έχουν και τα μέσα και τους πόρους να βρουν πως γεμίζουν οι πισίνες ή να πω οι βαφτισμένες δεξαμενές ποτίσματος) θα ήθελα μόνο να παραθέσω τούτο. Το να υποδείξει κάποιος ειδικός το σημείο γεώτρησης δε σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι έχει γίνει υδρογεωλογική μελέτη. Επίσης δε σημαίνει ότι όταν ανοιχτεί μια γεώτρηση μπορεί να αντλεί όσο θέλει. Υπάρχουν στις άδειες (όπου υπάρχουν τέτοιες) συγκεκριμένα χαρακτηριστικά της ποσότητας και της διάρκειας άντλησης τα οποία πρέπει να ελέγχονται είτε είναι ιδιωτικές είτε δημόσιες.
Για να γίνει κατανοητό το ποσό σημαντική είναι η ύπαρξη υδρογεωλογικής μελέτης (η οποία πρέπει να κατατίθεται για έκδοση άδειας) και η καταγραφή των υπόγειων λεκανών νερού θα σας πω το εξής: Σε κάποιο χωριό του νησιού πριν κάποια χρόνια (σίγουρα πριν το 2016) ανοίχτηκε μια γεώτρηση βάθους περί των 100 μέτρων. Φυσικά ήταν επιτυχής ωστόσο η επισήμανση μου ότι έχει βρει τον υδροφόρο των υποκειμένων πηγών δεν εισακούστηκε. Το αποτέλεσμα είναι να έχουν σχεδόν στερέψει οι πηγές. Κάτι αντίστοιχο καταλαβαίνω ότι συμβαίνει και στις Μαίνητες.
Η δυναμική μιας γεώτρησης είναι τέτοια που μπορεί ακόμα να στρέψει τη φορά κίνησης των υπόγειων υδάτων και να διακοπεί ξαφνικά και πολλές φορές χωρίς επιστροφή η παροχή νερού στις φυσικές πηγές.
Επειδή το θέμα είναι ιδιαίτερα σημαντικό και θα "πονέσει" όλους μας στο τέλος, καλό θα ήταν αντί να χαίρεστε με την επιτυχία των γεωτρήσεων, να ψάξετε το θέμα με ειδικούς και να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην εξοικονόμηση των πολύτιμων νερών του νησιού μας πριν να είναι αργά.

This comment was minimized by the moderator on the site

Ο Ψωμάς έφτιαξε το νέο δίκτυο?????
Χαχαχαχαχαχα
Για ρώτα καλύτερα να μάθεις ποιός

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Το δίκτυο του 2018 που ήταν γεμάτο πέτρες το άλλαξε ολόκληρο ο Ψωμάς. Κάναμε και σχετικό ρεπορτάζ στο ΕΝ ΑΝΔΡΩ τότε...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 2 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Ερωτηση :τι λύση του μικρού φράγματος δεν την βλέπει κανένας έτσι ? Μηπως οι αρμοδιοι πρεπει να ρχισουν να το βλεπουν σοβαρα .Τα οφέλη τα ξέρουμε όλοι .

This comment was minimized by the moderator on the site

Μπράβο, υπέροχα, με το ρυθμό που γίνονται γεωτρήσεις σε λιγότερο από 10 χρόνια δεν θα υπάρχει σταγόνα νερό σε ολόκληρο το νησί. Αλήθεια έχει γίνει υδρογεωλογική μελέτη για να καταγραφούν οι υδροφόροι;
Φυσικά οι έχοντες και κατέχοντες του νησιού, κάνουν ανεξέλεγκτα γεωτρήσεις στα οικόπεδα/σπίτια τους αδιαφορώντας για τους υπόλοιπους κατοίκους. Αλλά αυτούς δεν τους ελέγχει κανείς ποτέ!

ΣΧΟΛΙΟ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
ΓΡΑΦΑΜΕ ΤΟ 2018 ΚΑΙ ΙΣΧΥΟΥΝ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ
"Οι γεωτρήσεις σε όλη την Άνδρο γίνονται σε συνεργασία του υπεύθυνου του Δήμου Άνδρου με τον υδρογεωλόγο Νοτίου Αιγαίου Ηλία Νόκα. Από τον Δήμο υποδεικνύουν την περιοχή με το πρόβλημα. Μετά ο υδρογεωλόγος υποδεικνύει το σημείο της γεώτρησης.
Εντύπωση έχει προκαλέσει μέχρι τώρα – όπως έλεγαν - η ακρίβεια με την οποία ο Η. Νόκας μελετά και υποδεικνύει την γεώτρηση και το αποτέλεσμα που έχει. Κάτι που βέβαια είναι φυσικό όταν κανείς ξέρει πως ως υπεύθυνος των γεωτρήσεων εδώ και 30 χρόνια, γνωρίζει πολύ καλά, την Άνδρο, τα πετρώματα της, τις δυνατότητες και τις δυσκολίες της."
ΑΥΤΑ ΓΡΑΦΑΜΕ ΤΟ 2018. ΟΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΣΑΣ ΛΟΙΠΟΝ ΑΠΑΝΤΗΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟΤΕ....
ΥΓ Μπορείτε να μα γράψετε τα ονόματα όσων υπευθύνων ξέρετε πως έχουν γεωτρήσεις; Θα ήταν χαρά να τα δημοσιεύσουμε. Και μάλιστα να δούμε αν είναι παράνομες. Για να γράφετε οργισμένος σίγουρα ξέρετε αρκετους. Περιμένουμε...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 2 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro