Υπογράφεται σύμβαση και προχωρά ο ΧΥΤΥ στην Πλούσκα. Εν αναμονή χωροθέτησης για τον δεματοποιητή.

Πλούσκα: Ο χώρος κατασκευής του νέου ΧΥΤΥ της Άνδρου, που θα ξεκινήσει μετά την επικείμενη υπογραφή της σύμβασης του αναδόχου με τον ΦΟΣΔΑ.

(Πέρασαν 12 χρόνια από την αρχική χωροθέτηση (2012) και διαβήκαμε 40 σαράντα κύματα για να φτάσουμε μέχρι εδώ. Έπεσαν δήμαρχοι, λοιδορήθηκαν και στοχοποιήθηκαν άνθρωποι, λέχθηκαν απίθανα ψέματα. Και ήρθε η ώρα αυτοί που πρωταγωνίστησαν στις αρνήσεις σήμερα να είναι αυτοί που επί των ημερών τους θα ξεκινήσει η κατασκευή του! Ο λόγος για τους μεγάλους αρνητές Α. Βόσσο, Α. Βολίκα, Ν. Μουστάκα, που πέρασαν από όλες τις παρατάξεις αρνούμενοι τα πάντα και περνώντας από παράταξη σε παράταξη. Να σημειώσουμε πως εμείς από το 2015 μέχρι σήμερα στηρίξαμε σε όλες τις περιπτώσεις και με όλους τους δημάρχους το έργο με αποφασιστικά γιατί είναι αυτό που θα επιτρέψει στην Άνδρο να ξεφύγει από το όνειδος των σκουπιδιών - ΕΝ ΑΝΔΡΩ)

Μια ακόμα γενική φωτογραφία της τοποθεσίας που θα κατασκευαστεί ο ΧΥΤΥ της Πλούσκας.

Δ Ε Λ Τ Ι Ο  Τ Υ Π Ο Υ

Δημήτρης Λοτσάρης:  Υπογράφεται η σύμβαση για το μεγάλο έργο διαχείρισης των απορριμμάτων στην Άνδρο.

Πάνω στο ζήτημα των απορριμμάτων περίσσευε ο λαϊκισμός κατά το παρελθόν. Πάνω στα σκουπίδια , κάποιοι έχτισαν πολιτικές καριέρες με τα ψέματα. Δεν ανήκω σε αυτή την κατηγορία. Από την πρώτη ημέρα που έγινα Δήμαρχος, ο στόχος μου ήταν να δοθεί η μοναδική βιώσιμη και ρεαλιστική λύση που υπήρχε.

Υπενθυμίζω ότι τον Απρίλιο του 2020, καταθέσαμε πρόταση  για την χρηματοδότηση του ΧΥΤΥ Άνδρου με το ποσό των 11,5 εκατ. ευρώ και το καλοκαίρι του 2021 εγκρίθηκε και εντάχθηκε η χρηματοδότηση του έργου στο ΕΣΠΑ. Με τη βοήθεια, τη στήριξη της Περιφέρειας και την αμοιβαία εμπιστοσύνη καταφέραμε και ξεπεράσαμε όλα τα εμπόδια.

Ολοκληρώθηκε η δημοπράτηση του έργου και πρόσφατα υπήρξε η έγκριση και από το Ελεγκτικό Συμβούλιο. Αυτό σημαίνει ότι προχωρά άμεσα η υπογραφή της σύμβασης με τον ανάδοχο για την κατασκευή του πιο σημαντικού περιβαλλοντικού έργου για το νησί μας, που περιλαμβάνει:

-Μονάδα Επεξεργασίας

-Μονάδα Κομποστοποίησης

-Σύγχρονο ΧΥΤΥ που καλύπτει όλες τις προδιαγραφές.

Η λύση στο πρόβλημα των απορριμμάτων απαιτούσε και απαιτεί ισχυρή βούληση και αίσθημα ευθύνης. Προφανώς , αυτοί που υπόσχονταν προεκλογικά ότι θα ματαιώσουν το έργο , δεν έχουν τι να πουν πλέον σε αυτούς που υφάρπαξαν την ψήφο τους με αυτές τις υποσχέσεις. Αυτό όμως είναι το λιγότερο. Λίγο πρέπει να μας ενδιαφέρουν τα πρόσωπα και οι πρακτικές του χθες. Το σημαντικό είναι ότι ένα μεγάλο πρόβλημα για την Άνδρο, όπως είναι η διαχείριση των απορριμμάτων, βρίσκει λύση.

 

Φωτογραφία από την φωτιά στη χωματερή δίπλα στο καμένο δεματοποιητή, που κάηκε από πέρσι. Ο χώρος πλέον έχει μετατραπεί σε ανεξέλεγκτη χωματερή και παίρνει φωτιά τακτικά. Αυτοί που πέρσι κατήγγειλαν την χωματερή και έγραφαν χαιρέκακα για το κάψιμο του δεματοποιητή καλούνται τώρα να πάρουν οι ίδιοι απόφαση για μια νέα χωροθέτηση. Αν επιλέξουν την μεταφορά των σκουπιδιών εκτός Άνδρου θα αυξήσουν σημαντικά τα τέλη καθαριότητας του Δήμου. Έχει ο καιρός γυρίσματα για όλους.  

Αυτό δεν σημαίνει ότι λύθηκαν τα προβλήματα. Μέχρι να λειτουργήσει η νέα μονάδα θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε με τις δικές μας δυνάμεις το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Ο Δήμος  δεν πρέπει να πάει στη λύση της μεταφοράς των απορριμμάτων, που έχει κόστος και θα οδηγήσει σε αύξηση των δημοτικών τελών. Ο Δήμος  πρέπει να προχωρήσει άμεσα στην εύρεση χώρου για την εγκατάσταση του δεματοποιητή.

Ο Δήμος  πρέπει να ενισχύσει τα 4 ρεύματα ανακύκλωσης που έχουν δημιουργηθεί, είναι ενεργά και αποδίδουν. Να δημιουργήσει άλλα 4 και να εντάξει σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα την αγορά κομποστοποιητών που θα μοιραστούν σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Οι προτάσεις που έχουμε καταθέσει στον κ.Σουσούδη παραμένουν στο τραπέζι. Στο χέρι του είναι να τις υλοποιήσει.

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Με λίγα λόγια κάθε έργο καθυστερεί 15 χρόνια τουλάχιστον λόγω καταγγελιών και πολιτικών σκοπιμοτήτων…. Γίνεται προεκλογικό εργαλείο επιτήδειων πουλώντας παραμύθι στους ψηφοφορους λέγοντας τους ότι θα ήθελαν ν´ ακούσουν.
Ο συγχωρεμένος ο Γλυνός ανακάλυψε την Πλούσκα και οι αιρετοί της περιοχής μας τότε συνυπόγραψαν…
( προκειμένου να μην γινει στην περιοχή Κορθίου)
Και άρχισαν τα όργανα….
Οι σημερινοί εκλεγμένοι Μπατσίου που ακόμη και στις τελευταίες δημοτικές εκλογές πουλούσαν το παραμύθι όχι ΧΥΤΥ στην Πλούσκα, έχουν άποψη!;;!!

This comment was minimized by the moderator on the site

Πρέπει να πάρουν θέση όλοι επιτελους είναι εκλεγμένα πρόσωπα. Ακούσαμε τον κύριο Χατζημάρκο και καταλάβαμε ότι δημιουργούν προβλήματα στο σημαντικότερο έργο του νησιού. Θελουμε να ακούσουμε και τις προσωπικές απόψεις όμως των εκλεγμένων και για ποιο λόγο το φρέναραν τόσο καιρό.