Πολιτισμος
Γιώργος Μουφλουζέλης: Πώς φτιά...
Γράφει ο Άγγελος Σφακιανάκης
Στα μισά του 1985 με κάλεσε ο Κυριάκος Μαραβέλιας στη Λύρα για δουλειά. Η Κομπανία είχε διαλυθεί κι εγώ δούλευα σαν εξωτερικός συνεργάτης της Λύρας, το Κοντραμπάντο του Σπανουδάκη με την Ελευθερία Αρβανιτάκη. Ο Μαραβέλιας είχε πρόταση για τα νέα τραγούδια του Γιώργου Μουφλουζέλη, αλλά δεν ήθελε να τα πει ο ίδιος ο τραγουδοποιός. Είχε μεγαλώσει. Είχε να κάνει δίσκο από το 1980. Συμφωνήσαμε ο βασικός τραγουδιστής να είναι ο «Οπισθοδρομικός» Θοδωρής Παπαδόπουλος που θα αναλάμβανε και την ορχήστρα.
Βασίλης Παϊτέρης: Πώς τραγούδη...
Γράφει ο Άγγελος Σφακιανάκης
Ο Άγγελος Σφακιανάκης θυμάται τη συνεργασία του με τον τραγουδιστή Βασίλη Παϊτέρη στο άλμπουμ «Πυρκαγιά με πυρκαγιά».
(Οι τσιγγάνοι ήταν πάντα μέρος μιας παλαιάς ελληνικής, αλλά και της διεθνούς κληρονομιάς της Ευρώπης. Οι γύφτοι κατ' εμάς ζουν αιώνες δίπλα μας και μαζί μας. Νομάδες της ζωής και των συναισθημάτων με τη δική τους μουσική παράδοση που μπόλιασε και μπολιάστηκε μαζί μας. Με τη δική τους φιλοσοφία και στάση ζωής. Ο εθνικός μας ποιητής Κωστής Παλαμάς είδε σε αυτούς κάτι από ένα πνεύμα ελευθερίας και μας άφησε παρακαταθήκη τον δικό του σπουδαίο "Δωδεκάλογο του Γύφτου". Στον Παλαμά "ο Γύφτος παρουσιάζεται ως σύμβολο της ελεύθερης, αδούλωτης ψυχής και της δημιουργικής δράσης που δε σταματάει πουθενά..."
Aegean Cuisine: Ο πρεσβευτής τ...
Αστακομακαρονάδα: Αιγιακή κουζίνα στου Σταμάτη!...
Επτά εστιατόρια της Άνδρου είναι στο δίκτυο της Κουζίνας του Αιγαίου (Aegean Cuisine). Το δίκτυο αποτελείται από 189 επιχειρήσεις εστίασης σε 23 νησιά των Κυκλάδων. Στόχος του δικτύου η αξιοποίηση της ιδιαίτερα πλούσιας αιγαιοπελαγίτικης οινο-γαστρονομίας, προς όφελος της ανάδειξης και προβολής των τοπικά παραγόμενων προϊόντων, αλλά και της δημιουργίας και προώθησης του θεματικού τουρισμού των νησιών μας. Πρόκειται για ένα πρότυπο δίκτυο τοπικών μελών-επιχειρήσεων που προσφέρουν στους επισκέπτες μια αυθεντική «γεύση» των Κυκλάδων και του Αιγαίου πελάγους μέσα από γαστρονομικές εμπειρίες και την αξιοποίηση του πλούτου των τοπικών προϊόντων.
Το καλοκαίρι είναι εδώ. Οι επισκέπτες άρχισαν να έρχονται στα νησιά και στην Άνδρο. Τα επτά εστιατόρια της Άνδρου στον κατάλογο της Κουζίνας του Αιγαίου είναι: Dolly’s Bar – Micra Anglia | Mastello | Sea Satin Nino | Γυαλιά | Σταμάτης | Τα σκαλάκια | Το στέκι του Ανδρέα...
Το εστιατόριο Μικρά Αγγλία...
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Το Επιμελητήριο Κυκλάδων με χαρά ανακοινώνει ότι το δίκτυο Aegean Cuisine, ο Πρεσβευτής της κυκλαδικής γαστρονομίας, αποτελείται πλέον από 189 επιχειρήσεις εστίασης σε 23 νησιά των Κυκλάδων! Κατά τον τρίτο κύκλο επιτόπιων επιθεωρήσεων και αξιολόγησης εστιατορίων που πραγματοποιήθηκε από ομάδα γευσιγνωστών και τεχνικών εμπειρογνωμόνων σε συνεργασία με τη TUV HELLAS 145 υφιστάμενα μέλη παραμένουν στο δίκτυο, ενώ 44 είναι τα νέα μέλη του δικτύου.
Στα Γυάλια της Λίλας...
Η πρωτοβουλία της Κουζίνας του Αιγαίου, ή αλλιώς Aegean Cuisine, αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για την αξιοποίηση της ιδιαίτερα πλούσιας αιγαιοπελαγίτικης οινο-γαστρονομίας, προς όφελος της ανάδειξης και προβολής των τοπικά παραγόμενων προϊόντων, αλλά και της δημιουργίας και προώθησης του θεματικού τουρισμού των νησιών μας. Πρόκειται για ένα πρότυπο δίκτυο τοπικών μελών-επιχειρήσεων που προσφέρουν στους επισκέπτες μια αυθεντική «γεύση» των Κυκλάδων και του Αιγαίου πελάγους μέσα από γαστρονομικές εμπειρίες και την αξιοποίηση του πλούτου των τοπικών προϊόντων. Παράλληλα, στο δίκτυο Aegean Cuisine συμμετέχουν έπειτα από τρεις κύκλους αξιολόγησης 81 παραγωγοί με 387 προϊόντα, που προτείνονται ως «Aegean Cuisine Recommended» και συμβάλλουν στη σύνδεση της γαστρονομίας με την πρωτογενή παραγωγή, ενώ βρίσκεται σε διαδικασία επανασχεδιασμού και προσαρμογής στις νέες συνθήκες που έχει δημιουργήσει η πανδημία το πρόγραμμα για τη δημιουργία ενός μηχανισμού προβολής και προώθησης των προϊόντων των τοπικών επιχειρήσεων και παραγωγών καθώς και την είσοδό τους σε νέες αγορές.
Πληροφορίες για την πρωτοβουλία Aegean Cuisine και τις επιχειρήσεις-μέλη μπορεί να βρει κανείς στην ιστοσελίδα του δικτύου www.aegeancuisine.gr επιλέγοντας νησί, καθώς και στην Τουριστική Πύλη του Επιμελητηρίου Κυκλάδων www.e-kyklades.gr/travel επιλέγοντας προορισμό και την κατηγορία «Φαγητό».
Φρουτάλια: η σπεσιαλιτέ της Άνδρου στο Στέκι του Αντρέα...
Ακολουθούν οι επιχειρήσεις-μέλη ανά νησί:
ΑΜΟΡΓΟΣ (5)
ΑΝΑΦΗ (4)
ΑΝΔΡΟΣ (7)
Dolly’s Bar – Micra Anglia | Mastello | Sea Satin Nino | Γυαλιά | Σταμάτης | Τα σκαλάκια | Το στέκι του Ανδρέα
ΑΝΤΙΠΑΡΟΣ (2)
ΔΟΝΟΥΣΑ (1)
ΗΡΑΚΛΕΙΑ (2)
Γεύσεις και πιάτα του Αιγαίου...
ΙΟΣ (3)
ΚΕΑ (7)
ΚΙΜΩΛΟΣ (3)
ΚΟΥΦΟΝΗΣΙ (3)
ΚΥΘΝΟΣ (5)
ΜΗΛΟΣ (11)
ΜΥΚΟΝΟΣ (9)
ΝΑΞΟΣ (13)
ΠΑΡΟΣ (25)
ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ (26)
ΣΕΡΙΦΟΣ (7)
ΣΙΚΙΝΟΣ (2)
ΣΙΦΝΟΣ (11)
ΣΥΡΟΣ (21)
ΣΧΟΙΝΟΥΣΑ (5)
ΤΗΝΟΣ (14)
ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ (3)
Ο "Θεολόγος" χαιρετά τον Άγιο ...
Ο Θεολόγος στο Γαύριο
Πρωινό Παρασκευής 21/5/21. Την ώρα που 110 ΙΧ και μερικές εκατοντάδες επιβάτες έφτασαν στην Άνδρο για Σαββατοκύριακο. Ο Θεολόγος πρωινός-πρωινός έρχόταν από Τήνο για Γαύριο με κατεύθυνση Ραφήνα. Στην περιοχή της Πούντας της Άνδρου ο καπετάνιος έφερε το πλοίο πιο κοντά στην ακτή και σφύριξε αρκετές φορές χαιρετώντας την εκκλησία του Άγιου Κωνσταντίνοθ, που γιόρταζε. Στεριανοί και επιβάτες έβγαλαν μερικές φωτογραφίες και βίντεο. Το πλοίο πέρασε και συνέχισε για Γαύριο...
Μάκης Χριστοδουλόπουλος: «Δεν ...
Γράφει ο Άγγελος Σφακιανάκης
Ο Άγγελος Σφακιανάκης θυμάται την ιστορία του τραγουδιού «Δεν κοιμάμαι τώρα πια τα βράδια» που ερμήνευσε ο Μάκης Χριστοδουλόπουλος κι έγινε λαϊκή επιτυχία.
Όλοι στην κομπανία ήμασταν fan του Μάκη. Τον είχαμε δει 2-3 φορές live σε κέντρα και επιδιώκαμε να τον βλέπουμε και στα πανηγύρια. Θαυμάζαμε την πηγαία μουσικότητα, την ευστροφία του λαρυγγιού του, τη γνώση και την χρήση των δρόμων, τον οίστρο και τον χορευτικό παλμό που μετέδιδε.
Αναβάπτιση στα ήθη και έθιμα τ...
Της Δρ Αικατερίνης Καμηλάκη
Άνδρος, ναυτική, αλλά και αγροτική κοινωνία...
(Το παρακάτω κείμενο έφτασε στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του Εν Άνδρω χτες αργά το βράδυ. Είναι απόσπασμα από την ομιλία της Α. Καμηλάκη στον κτηνοτροφικό σύλλογο Αττικής και τον έστειλε η ιστοσελίδα Agronea. Βρήκαμε από όλη τη δημοσίευση λίαν ενδιαφέρουσα την συσχέτιση και τις λεπτομέρειες τους με τις εποχές στην αγροτική κοινωνία με τις μεγάλες γιορτές και μάλιστα με το Πάσχα.
Άλλωστε και ο Σεφέρης συσχετίζει την αρχαιοελληνική παράδοση του Άδωνη και των εορτών της άνοιξης με τον Ιησού και τον Επιτάφιο. Η μια κοινωνία περνά στην άλλη και ενσωματώνει τις παραδόσεις της στην επόμενη. Και κάθε λαός ανάλογα με την κουλτούρα, τις συνήθειες και τα έθιμα του, ενσωματώνει το παρελθόν με τον τρόπο του στην κοινωνία του.
Να γιατί το Πάσχα οι Έλληνες φεύγουν σαν τρελοί στα χωριά και στην εξοχή. Η αγροτική κοινωνία - από την οποία απογαλακτιστήκαμε μόλις πριν μισό αιώνα - με τον τρόπο της παίρνει... την ευχάριστη "εκδίκηση" της!!! Ας απολαύσουμε λοιπόν - μέρες που είναι - την πασχαλινή αφήγηση της κ. Καμηλάκη... ΕΝ ΑΝΔΡΩ)
Πως πήγε ο Σωκράτης Μάλαμας στ...
Γράφει ο Άγγελος Σφακιανάκης
Πλησίαζε καλοκαίρι. Έτος 1986. Μου τηλεφώνησε o Σπύρος Γκούμας να μου προτείνει δουλειά. Στη Σίφνο υπήρχαν δύο μαγαζιά με ζωντανή μουσική. Το «Αλώνι» στην Απολλωνία, το «Σμαράγδι» στον Πλατύ Γιαλό. Νεορεμπετάδικα και τα δυο. Πήγαμε στο «Σμαράγδι». Την ώρα που έστηνα τα όργανα μου λέει το γκαρσόνι. «Εκεί καθόταν ο Μάλαμας». Δεν κατάλαβα. Δεν έδωσα σημασία. Αρχίσαμε πρόβες.
ΞΕΝΙΑ ΑΝΔΡΟΥ: Ύβρις, παρανομία...
Από παλιό κάτοικο της αστικής Χώρας λάβαμε τρεις φωτογραφίες εποχής του Ξενία Άνδρου. Πρέπει να χρονολογούνται από την δεκαετία του 1970. Το Ξενία ήταν τότε στα καλά του. Ξενοδοχείο που για πολλούς αρχιτέκτονες δόξασε τον αστικό μοντερνισμό στη νεοκλασική Χώρα. Το πρώτο του είδους από τον αρχιτέκτονα Άρι Κωνσταντινίδη. Το οξύμωρο: κτίστηκε στον αιγιαλό χωρίς άδεια!!! Όλα αυτά μια φορά κι έναν καιρό, όπως λεν τα παραμύθια: τότε που δεν υπήρχε κάποιος "νομομαθής", "εναλλακτικός" ή "οικολόγος-τοπιολάτρης" για να διαμαρτυρηθεί...