Ο Αβδηριτισμός των αρχόντων της Άνδρου...

 

Η πηγή Σάριζα. Τότε που ο κόσμος πήγαινε με τη στάμνα για νερό. Κατά πως γράφει ο αναγνώστης μας στην Άνδρο είναι άγνωστες λέξεις ο Συβαριτισμός, ο Μιθριδατισμός κι ο Αβδηριτισμός. Άγνωστες λέξεις, όχι άγνωστες πράξεις όπως φαίνεται...

Στην αρχαιότητα υπήρχαν φράσεις που απέδιδαν μια κατακριτέα στάση ζωής. Συβαριτισμός είναι ο χλιδάτος βίος. Μιθριδατισμός ονομάζεται ο εθισμός στο κακό. Αβδηριτισμός λέγεται η έλλειψη προνοητικότητας. Η λέξη προήλθε από την πανελληνίως δυσφημισμένη απρονοησία των κατοίκων της αρχαίας πόλης Άβδηρα στην Θράκη όπου κατασκεύασαν βρύσες πριν από τους αγωγούς νερού με αποτέλεσμα να μείνουν οι βρύσες χωρίς νερό και η πόλη να διψάει ελλείψει χρημάτων για υδραγωγούς. 

Το παράξενο θέαμα πόλης γεμάτης από κρήνες χωρίς νερό σατιρίστηκε στην αρχαιότητα με τον όρο "αβδηριτισμός" που έγινε συνώνυμο της απρονοησίας, της ανοησίας και της αφέλειας. Ο αβδηριτισμός ισχύει ως μειωτικός χαρακτηρισμός συμπεριφοράς σαν τον Επιμηθέα που δεν φροντίζει όπως ο Προμηθέας. 

Παρόλο που τα Άβδηρα είναι η γενέτειρα δύο πολύ σπουδαίων φιλοσόφων, του Δημόκριτου και του Πρωταγόρα, εισηγητή του ατομισμού ο ένας και θεμελιωτή της σοφιστικής ο άλλος, ωστόσο οι ακριβοδίκαιοι αρχαίοι πρόγονοι μας δεν συγχώρησαν την απρονοησία των Αβδηριτών και επινόησαν τον διαδεδομένο όρο "αβδηριτισμός" για να στιγματίσουν την  επιπολαιότητα να έχεις άνυδρες βρύσες και στεγνές κρήνες. 

Κάθε σύγκριση με την λειψυδρία παγκοσμίως, πανελληνίως και στην νησιωτική επικράτεια της χώρας μας σήμερα μπορεί να είναι συμπωματική, αν και όχι άσχετη. Η Άνδρος είναι τα Άβδηρα σήμερα; Μη γένοιτο!  Άπαγε της βλασφημίας! Ας το αποδείξουν οι αρμόδιοι άρχοντες! 

Δια το πιστόν της αντιγραφής:

Θεόφιλος Παπουλάκος 

Περιηγητής Ανδρου

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet