ΑΝΔΡΟΣ: Η επόμενη μέρα ή στου Υψηλού την ολόμαυρη ράχη...

Χτες το μεσημέρι. Σάββατο 22 Ιουνίου 2024. Τα ελικόπτερα δίνουν την μεγάλη μάχη της φωτιάς στο καταπράσινο Άνω Υψηλού. Στο βάθος η πανέμορφη Χώρα της Άνδρου. Τοπίο πολέμου με φόντο την ομορφιά της Χώρας και του Αιγαίου. Ή, τα όμορφα χωριά όμορφα καίγονται, όπως έλεγε μια παλιά τραγική ταινία για τον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας. Κι εδώ πόλεμο - κατά κάποιο τρόπο - είχαμε.

Το επόμενο πρωινό μετά την φωτιά και τα ελικόπτερα η μέρα βρήκε μεγάλο μέρος της καταπράσινης πλαγιάς ολόμαυρο από τα αποκαΐδια. Η Χώρα στο βάθος πάντα πανέμορφη, αλλά το γύρω τοπίο μαύρο. Ευτυχώς που τα ελικόπτερα σταμάτησαν την φωτιά προς το κάτω μέρος του καταπράσινου χωριού. Εκεί στα όρια καμένου και πρασίνου κάηκε και το μοναδικό σπίτι του χωριού. Δύο συνολικά μαζί με ένα παλιό σε άλλο μέρος. Σήμερα όμως το πρωί κάηκε ένα ακόμα στην ίδια περιοχή. Γι' αυτό ήρθε και το ελικόπτερο όπως μάθαμε. 

Μια ακόμα φωτογραφία από τα αποτελέσματα της φωτιάς και το διασωθέν πράσινο ώστε να πάρετε μια εικόνα της περιοχής την επόμενη μέρα. Κατάμαυρα και καταπράσινα δέντρα. Η αντίθεση μεταξύ θανάτου και ζωής.

Κάηκε η κολώνα και καταστράφηκε ολοσχερώς ο μετασχηματιστής του ΔΕΔΔΗΕ. Το πυροσβεστικό όχημα περνά συνεχίζοντας την περιπολία του. Έγινε ένας πόλεμος χτες όλη μέρα. Δεν έπεσαν πύραυλοι, αλλά η φωτιά κατέβηκε σαν σφαίρα. Ποιος την άναψε είναι προς διερεύνηση. Όμως η αμέλεια και η σκοπιμότητα πλέον δύσκολο να ξεχωρίσουν.

Καμένο - άκαυτο το αιώνιο δίπολο των πυροσβεστών στην ολόμαυρη ράχη του Άνω Υψηλού. Φύλακες των αναζωπυρώσεων που είχαμε τη νύχτα τα πυροσβεστικά οχήματα και η υδροφόρα της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Άνδρου. Και το πρωί εμφανίστηκε και πάλι ελικόπτερο να κατοπτεύσει και να σβήσει για μια ώρα αναζοπυρώσεις.

Σχεδόν επίπεδη η καμένη γη. Η φωτιά τα ισοπέδωσε όλα με τη δύναμη της.

Σύριζα πέρασε στην ταβέρνα του Γιώργου Μποζάκη, την Ασημόλευκα, και το σπίτι του η φωτιά. Τον έσωσε ένα δρομάκι του Περικλή Χίου που κατεβαίνει από κάτω. Το δρομάκι ήταν τσιμεντένιο. Εκεί έδωσαν την μάχη ιδιοκτήτης, εθελοντές και πυροσβέστες κι έσωσαν κτίσματα και ταβέρνα. Που φιλοδοξεί να ανοίξει τις επόμενες μέρες πάλι.

Στην πρώτη γραμμή η Πολιτική Προστασία του Δήμου Άνδρου με τις υδροφόρες της. Παρών και ο υπεύθυνος Γιάννης Μπακέλας, που διέτρεχε όλα τα μέτωπα.

Κάηκαν κολώνες και καλώδια. Έμεινε από ρεύμα και νερό η περιοχή. Το ρεύμα ήρθε τη νύχτα. Όμως ξανακόπηκε το πρωί γιατί συνεχίζονται τα έργα αποκατάστασης. Να δούμε με το νερό τι θα γίνει. Οι υδραυλικοί του Δήμου τρέχουν κι αυτοί.

Άλλες δύο φωτογραφίες: μεταξύ παραδείσου και κόλασης. Πάνω το οινοποιείο Κουρτέση που σώθηκε από εθελοντές και ελικόπτερα με πιθανές απώλειες μέρος της εφετινής σοδειάς του. Κάτω ότι απέμεινε από την πλαγιά 150-200 μέτρα από τον παράδεισο.  που σώθηκε χάρη στη γενναιότητα των δασοπυροσβεστών Νίκου και Δημήτρη Χαζάπη και της Ιωάννας Σαραβάνου, τους οποίους ευχαριστούν επώνυμα τόσο το οινοποιείο όσο και τα γύρω κτήματα.

Μαζί με αυτούς θέλουμε κι εμείς να ευχαριστήσουμε προσωπικά όλους τους πυροσβέστες και εθελοντές που επιχείρησαν  στον επαρχιακό δρόμο μπροστά από τα πρώτα σπίτια. Ιδιαιτέρως δύο εθελοντές που δεν αναγνωρίσαμε την ώρα της φωτιάς και τον Μπάμπη Ανίση. Αυτοί μπήκαν κι έσβησαν ένα θάμνο που άναψε από αποκαΐδια και αυτός έκαψε ολοσχερώς την 5τονη δεξαμενή νερού που είχαμε για ώρα ανάγκης.  Και η φωτιά πήρε να εξαπλώνεται και αν δεν έσβηναν την φωτιά αυτοί οι  τρεις το κτήμα μπορεί να καιγόταν ολόκληρο. Και από εκεί και πέρα η φωτιά θα ξέφευγε στο Μέσα Υψηλου και το Μεσαθούρι. Και τότε θα μιλάγαμε για πολεμικές απώλειες σπιτιών και ίσως και ζωών.

  

Και ευχαριστίες στον ΔΕΔΔΗΕ που με 5-6 συνεργεία του βρέθηκε στην πρώτη γραμμή πυρός και ανέλαβε αμέσως μετά τις επιδιορθώσεις ώστε να έχει η περιοχή ρεύμα από τις 12 και μετά. Το ρεύμα κόπηκε πάλι το πρωί γιατί συνεχίζονται οι επιδιορθώσεις στην περιοχή. Όμως αναμένουμε κάποια στιγμή αργότερα να έρθει. Για την ώρα αναμένουμε συνεργεία του Δήμου να δούμε τι θα γίνει με το νερό, που έχει διακοπή στο δίκτυο κι είμαστε όλοι αναμένοντες. Γιατί χωρίς νερό ξεμένουμε εντελώς και πρέπει να φεύγουμε ίσως από τα σπίτια που μόλις χτες σώσαμε όλοι μαζί.

Τέλος μια πολύ σημαντική πληροφορία. Από τις 8 το πρωί ελικόπτερο της πυροσβεστικής πετά πάνω από την περιοχή και σβήνει στην περίμετρο όπου υπάρχουν αναζωπυρώσεις. Χτες τη νύχτα η πυροσβεστική έσβησε 2-3 αναζωπυρώσεις μεταξύ Άνω Υψηλού και Στραπουριών. Ο σαγώνας θα συνεχιστεί ακόμα για 3 μέρες όπως εξήγησε η πυροσβεστική. Μετά θα αποχωρήσουν αφήνοντας πίσω τους μια "αντιπυρική ζώνη"  κάποιων χιλιομέτρων, που είναι τα καμένα!

"ΕΝ ΑΝΔΡΩ"

 

 

 

 

 

 

 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Κύριε Μπασαντη. Δεοντολογικως θα έπρεπε να αναφέρετε ΟΛΑ τα ονόματα των εθελοντών που μάχονταν με την φωτιά. Υπήρχαν εθελοντές που επιχειρούσαν στα χωράφια για να ανακόψουν την πορεία της φωτιάς προς τα σπίτια.... ευχαριστώ πολύ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Συμμετείχαν κοντά 70 εθελοντές και κάτοικοι. Εμείς είμαστε σε ένα-δύο σημεία. Είδαμε μερικούς και γράψαμε. Ονόματα έστειλαν και δύο-τρεις κάτοικοι. Τα γράψαμε και τους αναφέραμε. Δεοντολογικώς δεν έπρεπε μήπως να αναφέρουμε ΚΑΝΕΝΑΝ; Παράλογο. Έτσι αναφέραμε όσους μάς ανέφεραν αυτοί που έγραψαν Αυτά μπορούσαμε αυτά κάναμε την ώρα που κινδύνευε μάλιστα να καεί σπίτι και κτήμα μας. Ευχαρίστως που ξέρετε να μάς στείλετε εσείς καμιά 50ανταριά ονόματα και που ήταν ή τέλος πάντων όσους ξέρετε και ότι άλλο θέλετε. Αυτή είναι η δεοντολογία. Τέλος ευχαριστήσαμε δημόσια ως σύνολο Εθελοντές, Πυροσβέστες, ΔΕΔΔΗΕ κλπ. Αυτα

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 2 εβδομάδες πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Ειναι αντικειμενο επιστημονικης μελετης να ειναι διασπαρτα τα πυροσβεστικα οχηματα σε περιοχες του νησιου με πολυ πρασινο και επικυνδινα σημεια για φωτια τωρα το καλοκαιρι….Τι να λεμε….Ευτυχως να λεμε που σταματησε η φωτια μεχρι εκει…

This comment was minimized by the moderator on the site

Γράφεις: ''Στου Υψηλού την ολόμαυρη ράχη....'' και αντιλαμβάνομαι ότι μια άλλη μαύρη για το Εθνος επέτειος συνέπεσε εχθές 22 Ιουνίου.
200 χρόνια από την καταστροφή των Ψαρών το 1824. Εχθές η τοπική πύρινη λαίλαπα δεν είχε ανθρώπινα θύματα. Η Οθωμανική λαίλαπα το 1824 είχε περί τους 18.000 νεκρούς και αιχμαλώτους. Το απόγευμα της 22ας Ιουνίου οι τελευταίοι Ψαριανοί που ημύνοντο στο Παλαιόκαστρο όταν κατάλαβαν ότι δεν υπήρχε ελπίδα σωτηρίας και το οχυρό κατελείφθη από τους Τούρκους, το ανατίναξαν, παραδίδοντας εαυτούς στην αιωνία μνήμη της Ελληνικής Ιστορίας και στο Πάνθεον των ηρώων. Μάρτυρες του γεγονότος, Γάλλοι αξιωματικοί από το πολεμικό πλοίο ΙΣΙΣ αμέτοχοι στα γεγονότα . Ενα χρόνο μετά ο εθνικός ποιητής Δ.Σολωμός γράφει 6 στίχους με τίτλο ''Η Καταστροφή των Ψαρών'' υμνώντας τα σφαγιασμένα παλικάρια και την Δόξα που τα στεφάνωσε, δυτυχώς, μόνο με λίγα και ίσως τα μόνα και αιματοβαμένα χορτάρια που γλύτωσαν την Οθωμανική αγριότητα και θηριωδία.

ΣΧΟΛΙΑ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Είστε αστείος αν μια παρομοίωση την εκλαμβάνετε ως ιστορικό γεγονός. Ή, μπορεί και κακοπροαίρετος. Αυτα

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 1 εβδομάδα πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

ΟΥΔΕΝ ΚΑΚΟΝ ΑΜΙΓΕΣ ΚΑΛΟΥ.
ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΘΑ ΕΧΩ ΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΑΤΑΚΙΑ ΜΟΥ ΤΟ ΧΕΙΜΩΝΑ

This comment was minimized by the moderator on the site

Να ευχηθούμε να αποκατασταθούν οι ζημιές και να το ξεχάσετε γρήγορα. Το κακό θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερο.