ΑΝΔΡΟΣ: Άγαλμα για την γυναίκα του ναυτικού στην Πλακούρα

 

Το μπρούτζινο άγαλμα τοποθετήθηκε στην περιοχή της Πλακούρας από όπου έφευγαν κι έρχονταν οι επιβάτες μέχρι το 1960 στην Χώρα βγαίνοντας με βάρκες από τα πλοία. Τα αποκαλυπτήρια; Σάββατο 29 Ιουνίου 2024, 7:30 το απόγευμα. Το άγαλμα απεικονίζει τη γυναίκα του ναυτικού με τα παιδιά της.

Ο Δήμος Άνδρου τιμά τις γυναίκες των ναυτικών

Ο Δήμος Άνδρου τιμά τη Γυναίκα του Nαυτικού με ένα γλυπτό έργο του διακεκριμένου καλλιτέχνη Βασίλη Παπασάïκα, δωρεά των κυριών Λασκαρίνας και Νένης Καρασταμάτη στη μνήμη των γονέων τους. Το γλυπτό αποδίδει φόρο τιμής στις γυναίκες των ναυτικών, αναδεικνύοντας τον ρόλο τους ως πηγή δύναμης και υποστήριξης για τις οικογένειές τους.

Το άγαλμα προτάθηκε το 2018 και την χρηματοδότηση του ανέλαβαν οι αδελφές Καρασταμάτη αναθέτοντας την κατασκευή του, στην πορεία, στον καλλιτέχνη Βασίλη Παπασάϊκα. Το έργο ολοκληρώθηκε το 2024 και τοποθετήθηκε (όπως φαίνεται και στην φωτογραφία) από τον ίδιο τον καλλιτέχνη σε βάθρο στην περιοχή της Πλακούρας. 

Μιλώντας για το έργο του ο κ. Παπασάϊκας αναφέρθηκε στην προσπάθειά του να αποδώσει την ενέργεια και τη δύναμη της γυναίκας του ναυτικού, μέσα από μια φιγούρα που στέκει αγέρωχη και σταθερή, περιμένοντας την επιστροφή του αγαπημένου της και σημείωσε ότι «Η μορφή της συνδυάζει την ευαισθησία και την αντοχή, στοιχεία που χαρακτηρίζουν τις γυναίκες που συνδέονται με τη ναυτιλία».

ΠΗΓΗ: Ναυτικά Χρονικά

 

 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Προτείνω να ξεφύγουμε από τέτοιες αναχρονιστικές εκδηλώσεις και να φιλοξενήσουμε στην Άνδρο το επόμενο pride και γιατί όχι να ξηλώσουμε αυτό το μνημείο στο όνομα της εξέλιξης.

This comment was minimized by the moderator on the site

Χάρης: Ποιο είναι αυτό το ερπετό βρε παιδιά;
Θα θέλαμε να ξέραμε τι σαλαμάνδρα είναι, τι φάτσα έχει και γιατί βγάζει τόση κακία.
Κατά πάσα πιθανότητα θα πρόκειται για κάποιο κοπρόσκυλο.

This comment was minimized by the moderator on the site

Αγαπητε "χαρη " δυστυχως ως εκει φθανει η ( κατ ευφημισμό) μορφωση σου , πες τουλάχιστον ενα ευχαριστώ στο Εν Ανδρο που φιλοξενησε τη " σοφιστια " σου και απαντηθηκε δεοντως απο τον Κ.Μπασαντη.Επισης εχεις την ευγενική μου πρόσκληση- προκληση να επαναλαβεις τη ' σοφιστια ' σου καταματα σε μια ναυτικη οικογένεια μαλιστα σε μια μητερα. Εννοείται ομως πως δεν θα το κανεις ποτε ( ας μην σε χαρακτηρισω περαιτέρω) κ θα παραμείνεις ενας κλασσικος γραφικος τοξικος ανθρωπακος του διαδικτύου σε αντίθεση με τη γυναίκα του ναυτικου που πλεον πηρε την αναγνωριση που τις αξιζει .

This comment was minimized by the moderator on the site

Η γυναικα του ναυτικού με τις BMWάρες του '90. Τιμή και δόξα!

ΣΧΟΛΙΟ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Μάλλον δεν έχετε ιδέα από οικογένειες ναυτικών. Δεν ήταν όλοι πρώτοι καπετάνιοι. Πόσες BMW δεν είχαν οι γυναίκες του κατώτερου πληρώματος; Ποιοι ήταν περισσότεροι στα καράβια οι καπετάνιοι ή το κατώτερο πλήρωμα; Ακόμα και στη δεκαετία του '90 πόσοι είχαν πλούτη και πόσοι έζησαν θαλασσοπνιγόμενοι αξιοπρεπώς τις οικογένειες τους; Τι σχέση έχετε εσείς με τους ναυτικούς; Τις ναυτικές οικογένειες που έτσι εύκολα περιγελάτε; Για ρωτήστε κι εμάς που είμαστε ναυτική οικογένεια με πατέρα 40 χρόνια στη θάλασσα. Προκαλεί θλίψη η κακία σας.

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 1 εβδομάδα πριν από το χρήστη enandro enandro