Τα Λεύκα, ο χωματόδρομος, το πέτρινο κτίσμα και η Natoura...

 

 Τα Λεύκα

(ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΕΝ ΑΝΔΡΩ: Λάβαμε και δημοσιεύουμε την παρακάτω καταγγελία σχετικά με τον υδροβιότοπο της Λεύκας. Δεν γνωρίζουμε τις διατάξεις Natoura στην εν λόγω περιοχή. Απ΄ότι ξέρουμε υπάρχουν δραστηριότητες σε προστατευόμενες περιοχές. Όμως αυτό εναπόκειται στους αρμόδιους να το βρουν. Αυτούς επικαλείται και η επιστολογράφος. Επίσης η άυλη πολιτιστική κληρονομιά δεν συμπεριλαμβάνει τις πέτρινες κατασκευές. Αυτές είναι υλική πολιτιστική κληρονομιά. Δημοσιεύουμε, λοιπόν, την καταγγελία ανυπόγραφη όπως ζητά  η αναγνώστρια που γράφει: "Σας προωθώ e-mail που μου έστειλε γνωστή μου για τα Λευκά. Παρακαλώ να το δημοσιοποιήσετε για το καλό του τόπου μας. Θα εκτιμούσα να παραμείνει ανώνυμο το κείμενο... Σας ευχαριστώ πολύ για την ενημέρωση που μας παρέχετε και την ποικιλία θεμάτων που καλύπτετε. Ο Θεός να σας έχει πάντα καλά.")

Η ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Οι περιοχές Natoura της Άνδρου. Xάρτης με Υγροβιότοπους και Ζώνες Ειδικής Προστασίας. Όπως φαίνεται υπάρχουν ολόκληρα χωριά στις περιοχές Natoura.

Τα Λευκά είναι μια πανέμορφη παραλία στα βόρεια του νησιού της  Άνδρου όπου καταλήγει δέλτα ποταμού με καλάμια (τουλάχιστον μέχρι τον Αύγουστο του 2024), όπου τα πουλιά έβρισκαν καταφύγιο, τροφή και νερό. Ερωδιοί, αλλά μεταναστευτικά πουλιά, και συχνά κύκνοι διάλεγαν το μέρος για την ηρεμία του και εκεί γεννούσαν τα μωρά τους.
 
Τα Λεύκα είναι νομοθετικά προστατευόμενη περιοχή Natura 2000, καταφύγιο άγριας ζωής, υγρότοπος και καταφύγιο άγριων πουλιών. Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, τέτοιες περιοχές πρέπει να διατηρούνται ανέγγιχτες και η παραβίαση των νόμων που τις προστατεύουν θεωρείται ποινικό αδίκημα σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα Άρθρο 458 Α περί Παραβάσεων κανονισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 
 
Φέτος όπως και κάθε χρονιά πήγαμε τον καθιερωμένο μας περίπατο στο μονοπάτι 13 που καταλήγει στην μαγευτική παραλία. Σοκαρισμένοι είδαμε τρεις διανοιγμένους δρόμους, υποθέτουμε μέσα στον Αύγουστο, καθώς κάναμε την διαδρομή Ιούλιο του 2024 και δεν υπήρχαν. Μια γεώτρηση  μέσα στο ξεραμένο Δέλτα του ποταμού, αποψιλωμένα τα μισά καλάμια, καμένα τα υπόλοιπα μισά. Και ένα αναστηλωμένο πέτρινο εκεί που τον Ιούλη υπήρχε ένα παλιό πέτρινο ερείπιο. Οι δρόμοι είχαν διαλύσει τις πέτρινες παραδοσιακές περιφράξεις των γειτονικών ιδιοκτησιών (ξερολιθιά προστατευόμενη από την Unesco, ως άυλη παγκόσμια κληρονομιά ιστορικού χαρακτήρα).
 
 
Οι χωματόδρομοι που διανοίχτηκαν περνάνε μέσα από το ποτάμι, έχοντας διακόψει τελείως την ροή του ποταμού, οι άνθρωποι που το μπάζωσαν χρησιμοποίησαν χώμα και πέτρες για να μπορούν να περάσουν φορτηγά, τσιμεντοφόρα, καθώς και το μηχάνημα διάνοιξης δρόμου και το μηχάνημα για την γεώτρηση. Η ροή του ποταμού έχει διακοπεί εντελώς σε σημεία, πράγμα που αποτελεί ξεκάθαρη παράβαση του Ποινικού Κώδικα Αρ. 422 περί Παραβάσεων διατάξεων για τους αιγιαλούς.
 
Το τοπίο θυμίζει σκηνικό από ταινία μετά αποκαλυπτικού χαρακτήρα, όπου δεν υπάρχει νερό, όλα είναι μπάζα, δέντρα και θάμνοι κομμένα και καμένα, σχοίνοι ξεριζωμένοι και πολλά άλλα. Ο καλάμιωνας είναι πλέον σκέτο πηλόχωμα. Και το ποτάμι μπαζωμένο για την διευκόλυνση ενός πολίτη από άλλη χώρα, που αποφάσισε να φτιάξει το σπίτι του και υποθέτω και τον βόθρο (?) του μέσα στο Δέλτα του καταφυγίου άγριας ζωής, καταφύγιο πουλιών και προστατευόμενο υγρότοπο, που ήταν μέχρι φέτος τον Αύγουστο τα Λεύκα μας...
 
 
Εσ0κλείω ελάχιστες ενδεικτικές φωτογραφίες για να μπορεί ο αναγνώστης να διακρίνει την διαφορά στο πριν και το μετά, που εμάς μας έσφιξαν την καρδιά. Γνωρίζοντας ότι το ελληνικό κράτος και εμείς ως φορολογούμενοι πολίτες έχουμε ήδη πληρώσει 180.000.000 ευρώ για παραβάσεις της ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής νομοθεσίας, καλούμε όλους τους υπεύθυνους σε τοπικό επίπεδο, Δήμο, αστυνομία, λιμενικό και τους αρμόδιους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, να κάνουν αυτοψία και να εκκινήσουν διαδικασίες που να κάνουν σίγουρο ότι τα εγκλήματα ενάντια στην φύση θα τιμωρηθούν. Μόνο έτσι θα καταστεί δυνατή η αποτροπή μελλοντικών παρόμοιων εγκλημάτων ενάντια στην ελάχιστη ανέγγιχτη φύση που έχει απομείνει στο όμορφο νησί μας, καθώς και στην άγρια ζωή που βρίσκει καταφύγιο εκεί.
 
Λ.Μ.
 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

⚓️Κατανοώ το τεράστιο πρόβλημα που έχουν δημιουργήσει αυτοί οι ασυνείδητοι που το προκάλεσαν.Φυσικά και θα πρέπει να εκδιωχθούν από την πολιτεία, και να αποκαταστήσουν την περιοχή στην προϋπάρχουσα κατάσταση της⚓️