Η λειψυδρία απειλεί τα νησιά - Τι γίνεται στην Άνδρο

 

Η μονάδα αφαλάτωσης στο Μπατσί. Εξαγγέλθηκε επί Σουσούδη το 2015. Ολοκληρώθηκε επί Λοτσάρη το 2023. Χρειάστηκαν χρόνια και μελέτες και να βρεθεί και χρηματοδότηση. Ο κ. Λοτσάρης άργησε να αντιληφθεί την ανάγκη αφαλάτωσης του θαλασσινού νερού. Ο κ. Σουσούδης δεν την έχει αντιληφθεί ακόμα. Νομίζει πως όλα λύνονται δια της επιβολής σιωπής και τον διορισμό ημετέρων. Το καλοκαίρι είναι εδώ, όμως αυτοί είναι αλλού...  

1. Η λειψυδρία απειλεί

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται αρκετά νησιά της Ελλάδας όπως γράφει η ιστοσελίδα IN.Gr. Στη Λέρο υπολειτουργούν οι μονάδες αφαλάτωσης, ενώ και οι γεωτρήσεις φαίνεται να στερεύουν. Στη Λευκάδα παρατηρείται μείωση της στάθμης της κεντρικής γεώτρησης, σε επίπεδα συναγερμού, λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας, ενώ διακοπές υδροδότησης, λόγω λειψυδρίας, ανακοινώθηκαν και στο Μεγανήσι. Οξύ πρόβλημα αντιμετωπίζει και η Χίος, όπου στερεύει το φράγμα του Κατράρη στον νότο, ενώ ραγδαία είναι μείωση στο νερό των γεωτρήσεων.

«Αυτήν την στιγμή βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια πολύ συγκεκριμένη κατάσταση», είπε στο MEGA η υδρολόγος και επιστημονική συνεργάτιδα του ΕΚΠΑ, Ελισάβετ Φελώνη. Και συνεχίζει λέγοντας: «Το πρόβλημα του υπερτουρισμού είναι μπροστά μας, έχουμε θέμα με τις υποδομές, οι μονάδες αφαλάτωσης είναι συγκεκριμένης δυναμικότητας. Αυτό που βιώνουν τα ελληνικά νησιά σήμερα είναι κάτι το εξωπραγματικό, υπάρχει ανάγκη να ελέγξουμε τη ζήτηση (…)».

2. Τι γίνεται στην Άνδρο

Με την γεώτρηση της Αβύσσου - από την οποία υδρεύεται η Χώρα - να έχει πέσει κάτω από τα 3 μέτρα, ενώ άλλοτε ξεκίναγε το καλοκαίρι στα 5 μέτρα καταλαβαίνουμε πως τα πράγματα δεν πάνε καλά.  Και με την περσινή εμπειρία όπου φτάσαμε τον Σεπτέμβριο στο 1,5 μέτρα (όταν πέσει η στάθμη κάτω του μέτρου σταματά η άντληση γιατί μαζεύει και λάσπη), όλα μοιάζουν δύσκολα. Ιδίως αν λάβουμε υπόψη πως πέρσι αρχή καλοκαιριού ήταν στα 5.5 μέτρα. Η Άβυσσος παλαιότερα ήταν σταθερά πάνω από 7 μέτρα ύψος νερού. Τα τελευταία χρόνια με το τέλος του καλοκαιριού πέφτει η στάθμη της πολύ. Μετά το 2021 φτάνουν να αντλούν νερό κοντά στον πάτο του πηγαδιού/γεώτρησης.

Ο προηγούμενος δήμαρχος θεώρησε πως με την τηλεμετρία και τον έλεγχο των διαρροών, των χρήση νέων αντλιών και την οργάνωση των δικτύων θα μπορούσε να διαχειριστεί την κατάσταση. Είχε ξεκινήσει ένα τέτοιο πρόγραμμα. Δύο όμως τα προβλήματα πάνω στα οποία σκόνταψε και απέτυχε:

Το πρώτο είναι ότι άργησε πάρα πολύ να καταλάβει πως πλέον η Άνδρος δεν έχει τα νερά που είχε και δεν μπορεί με τις παρούσες κλιματολογικές συνθήκες να τα ξαναέχει. Το δεύτερο είναι η νοοτροπία των ανδριωτών/επισκεπτών του καλοκαιριού και των ανδριωτών παλαιών καλλιεργητών που είχαν ποτιστικά κτήματα. Οι πρώτοι αρνούνταν να αποδεχτούν τους περιορισμούς γιατί αλλιώς είχαν μάθει. Ιδίως στην περιοχή της Χώρας που είναι πολλοί οι ανδριώτες καλοκαιρινοί επισκέπτες. Και οι νοοτροπίες παλαιές και δύσκολο να αλλάξουν. Το δεύτερο η άρνηση των καλλιεργητών - αν και οι καλλιέργειες έχουν μειωθεί και είναι λίγοι όσοι συνεχίζουν - να αρνούνται την διαχείριση των υδάτων τους από τον Δήμο ώστε να βοηθηθεί η ύδρευση.

Την πρόταση αυτή είχε εκφράσει εδώ και δύο χρόνια ο προηγούμενος κοινοτάρχης Μεσαριάς Κ. Σαρρής:

"Πρέπει να δοθεί στην ύδρευση ένα μέρος των επιφανειακών υδάτων που χρησιμοποιούνται σήμερα μόνο στην άρδευση χωραφιών, πολλά από τα οποία δεν καλλιεργούνται. Ή, άλλα που καλλιεργούνται μερικώς. Πρέπει να δούμε από τώρα και την επερχόμενη αύξηση των επισκεπτών τα καλοκαίρια μιας και η Άνδρος έχει αρχίσει να "ανακαλύπτεται" από πολλούς και να λάβουμε τα μέτρα μας. Ο πληθυσμός τους καλοκαιρινούς μήνες υπερδιπλασιάζεται, η κατανάλωση είναι τεράστια, επειδή το νερό της ύδρευσης χρησιμοποιείται και για πότισμα. Κάτι που δε γίνεται στη Χώρα. Η μόνη λύση είναι να καταλάβουν οι κάτοικοι, μόνιμοι και μη, ότι οι καιροί άλλαξαν και πρέπει να κάνουμε οικονομία στην κατανάλωση νερού. Οι επισκέπτες είναι τόσοι πολλοί και χρειαζόμαστε το νερό για να εξυπηρετηθούν."

Αλλά ποιος άκουγε. Η μεν αντιπολίτευση Σουσούδη τότε πόνταρε στην χειροτέρευση των συνθηκών για να κερδίσει τις εκλογές, η δε συμπολίτευση Λοτσάρη νόμιζε πως αρκούσε η τηλεμετρία. Και κάπου εκεί έσπασε τα μούτρα του ο Δ. Λοτσάρης και βρέθηκαν περιοχές όπως η Μεσαριά και οι Μένητες, κάποτε πλούσιες σε νερό, αλλά ελάχιστα προετοιμασμένες για τα δύσκολα από τις τελευταίες διοικήσεις (Γλυνού και Σουσούδη), να μην έχουν νερό για μέρες ή για εβδομάδες. Κι έτρεχαν κάθιδροι με τα βυτιοφόρα του ΣΕΔΑ να δώσουν νερό στα χωριά που πολλαπλασίαζαν τον καλοκαιρινό πληθυσμό τους και ενίοτε και την σπατάλη νερού.

Έτσι, το πρόβλημα έσκασε ολόκληρο στα χέρια του Δ. Λοτσάρη και το χρεώθηκε και εκλογικά σε αυτές τις περιοχές. Όπως χρεώθηκε και το πως άργησε να καταλάβει πως η αφαλάτωση - που είχε προχωρήσει στα γύρω άνυδρα νησιά - ήταν μια λύση. Ο κ. Λοτσάρης άρχισε να μιλά για αφαλάτωση μόνο προεκλογικά. Και μιλά μέχρι σήμερα γι΄ αυτήν.

Και κάπου εκεί αναλαμβάνει πάλι δήμαρχος ο κ. Σουσούδης που εντελώς άσχετος κι αμέριμνος, χωρίς κανένα σχέδιο με την ανοργανωσιά του αφήνει τον Όρμο Κορθίου το Πάσχα και τ' Αποίκια στην αρχή του καλοκαιριού από 5 μέρες χωρίς νερό!. Ο νέος-παλαιός δήμαρχος κινούμενος μεταξύ αδιαφορίας και άγνοιας το μόνο που θέλει είναι να πάρει τη ρεβάνς από όλους όσους ψήφισαν τον αντίπαλό του!

Κάπως έτσι μπήκαμε στο εφετινό καλοκαίρι και τον κυριαρχεί η άρνηση για να αντιληφθεί την πραγματικότητα. Τα πράγματα προμηνύονται δύσκολα. Προχτές περιέκοψε τα κονδύλια για τις γεωτρήσεις των Αποικίων! Και αυτές τις μέρες αρχίζει να μουρμουρά κάτι περί αφαλάτωσης, αλλά να μην κάνει τίποτα. Δεν μπορεί να κατανοήσει ότι η αφαλάτωση δεν μπορεί να γίνει σε ένα μήνα. Την αναφέρει επικοινωνιακά και συνεχίζει να παραγνωρίζει την πραγματικότητα η οποία πλέον εξελίσσεται ερήμην του.

"ΕΝ ΑΝΔΡΩ"

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Μιλάτε, για να μην πω κράζετε, σε ώτα μη ακουόντων.
Ουδείς ασχολείται με αυτά τα θέματα.
Είναι μπανάλ θέματα μπροστά στο ευ ζειν των διοικούντων. Όπου τσιμπούσι, χωρός και ευκαιρία για μια φωτογραφία, η Βασίλω πρώτη.
Α, ξέχασα ότι ασχολούνται με την ανάπλαση της πλατείας στο Νειμποριό.
Ήταν λέει απαίτηση όλης της Άνδρου.
Ευτυχώς που ξεκίνησε αυτό το έργο γιατί όλους αυτούς τους μήνες είχαμε αναστατωθεί από τις συνεχείς διαμαρτυρίες όλων των Ανδριωτών γιατί δεν αρχίζει το έργο.